hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴將開辦797
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新巴將開辦797

ViviTse 發表於 2020-2-6 02:48 | 顯示全部樓層

67891234 發表於 2020-2-6 00:22
康城有直接出將轉嘅車完全係好事,但係轉得車黎,可能都等翻同樣時間開出嘅796P/X
如果康城可以有一程過 ...

最理想係 98/98A特/98B/98S/298E 五線合一:工業邨 - 298E - 坑口 - 98D特 - 將隧 - 296C - 旺角 - 98S - 美孚
(工業邨 - 康城 - 清半- 坑口半圈 - 觀塘 - 牛頭角 - 九龍灣 - 新蒲崗 - 九龍城 - 旺角 - 太子 - 深水埗 - 長沙灣 - 荔枝角 - 美孚)
客量實夠,區內用分段做到113,區外去到晒將隧轉乘站、觀塘道轉乘站、觀牛九、旺角、長沙灣,
仲執到觀塘至美孚沿途各站ge流水客,真係一條夠做全區,盈利同客量齊全。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
KE7066 發表於 2020-2-6 14:21 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-2-6 02:07
一齊開都有機會追得到,
參考呢段片 https://www.youtube.com/watch?v=XiM9xpQZFNE,796X 唔多人既情況下 ...

有可能,如果 796X 繼續將軍澳站交更交耐小小直頭唔止 19 分鐘
但係搏唔搏得過?上到去追唔到就要食 20 分鐘風我覺得唔值

3ASV174 發表於 2020-2-6 14:33 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-2-6 14:21
有可能,如果 796X 繼續將軍澳站交更交耐小小直頭唔止 19 分鐘
但係搏唔搏得過?上到去追唔到就要食 20  ...

咁就要睇下趕唔趕時間喇,
呢個 Case 都可接受既,反正搏輸都實上得返同一班 796x,即係唔會慢左,無得輸。

好似 98D 上去轉 296c 呢o的就算送 98c 車尾,
但上到去搏輸仲衰過等多班 98c 咁既情況,就梗係上去搏既都傻仔啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
KE7066 發表於 2020-2-6 14:44 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-6 14:33
咁就要睇下趕唔趕時間喇,
呢個 Case 都可接受既,反正搏輸都實上得返同一班 796x,即係唔會慢左,無得輸 ...

真係趕時間上到轉車站應該 297 都肯上
 樓主| 67891234 發表於 2020-2-6 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-2-6 02:48
最理想係 98/98A特/98B/98S/298E 五線合一:工業邨 - 298E - 坑口 - 98D特 - 將隧 - 296C - 旺角 - 98S - ...

個人覺得去到旺角已經好足夠,繁時塞將隧,將轉埋站,觀塘道已經好痛苦,如果要入埋深水埗,長沙灣,一轉兩個鐘都似
ViviTse 發表於 2020-2-6 17:50 | 顯示全部樓層
67891234 發表於 2020-2-6 15:09
個人覺得去到旺角已經好足夠,繁時塞將隧,將轉埋站,觀塘道已經好痛苦,如果要入埋深水埗,長沙灣,一轉 ...

都唔係唔得,但如果只到旺角(唔到長沙灣),咁98C就無得縮短,變相呢條新線100%係空降資源。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
HY1012 發表於 2020-2-6 21:24 | 顯示全部樓層

tofu 發表於 2020-2-6 00:47
康城新記路線有一個好嚴重既問題係各線收費唔一致玩野,796X/P收$7.9,796E就要收$10.5797以現時標準價錢 ...

住康城班人大部份都唔會咁著緊個收費啦
搭一個月巴士,都唔夠個客廳既管理費

對佢地黎講,直接同準時應該更重要
 樓主| 67891234 發表於 2020-2-6 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2020-2-6 21:24
住康城班人大部份都唔會咁著緊個收費啦
搭一個月巴士,都唔夠個客廳既管理費

康城其實出區外得兩個選擇,一係搭鐵 但係除左緻藍天,其他期數都起碼要行5-10分鐘去地鐵站,非繁仲要12分鐘一班,都咪話唔趕客。一係搭巴士,但選擇少,兜路,班次疏,但係巴士站近民居,所以其實巴士公司肯做密同兜少d路(坑口半圈,環保大道直出)其實真係有機會吸番康城d地鐵客出去搭巴士。
kc_loo 發表於 2020-2-6 23:22 | 顯示全部樓層
67891234 發表於 2020-2-6 22:19
康城其實出區外得兩個選擇,一係搭鐵 但係除左緻藍天,其他期數都起碼要行5-10分鐘去地鐵站,非繁仲要12 ...

問題我覺得日出康城居民都係有種慣性係去搭鐵, 可能因為長久以來都無咩密又快既巴士, 而且鐵點衰都有個普

3ASV174 發表於 2020-2-6 23:44 | 顯示全部樓層

67891234 發表於 2020-2-6 22:19
康城其實出區外得兩個選擇,一係搭鐵 但係除左緻藍天,其他期數都起碼要行5-10分鐘去地鐵站,非繁仲要12 ...

巴士近過鐵只限首都領都領峰,仲有勉強既晉海,
其他期數搭鐵衰極都同巴士打和,而且通道設計上都係搭鐵比較方便。

成個設計同坑口私樓一樣,都係搭鐵可以全天候直通入站唔使落街,首選永遠係鐵路,
巴士要企街等先天就唔吸引,只係日出康城去搭巴士係行更遠同更多路面。
如要討論,請先自貼差餉單一次