hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 其實近來MTR係咪唔會等跨月台轉車客?
開啟左側

其實近來MTR係咪唔會等跨月台轉車客?

tofu 發表於 2020-2-17 21:51 | 顯示全部樓層

會唔會係縮時間黎騰個slot黎加班
除左上邊提既太子、旺角站,油塘、調景嶺都經常一月台到站一邊月台閂門開車
調景嶺係大堂落到一半聽到DPA 果時都發現唔係我要上果邊月台閂門
bombardier 發表於 2020-2-19 10:16 | 顯示全部樓層
早繁太子,觀塘轉荃灣綫有hold
leo_ku 發表於 2020-2-19 10:41 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-2-19 10:59 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-19 10:41
批車長玩野玩得過份D的, 會不斷播關門廣播而唔關, 拖到荃灣線車來到, 關門再開又試過, 荃灣上埋客開左車 ...
其實, 橙線全部班次唔等轉車客的話, 已可以係唔加車情況下提升班次.

繁忙時間我就唔敢講﹐因為要夾青衣站清客及掉頭。同埋香港方向﹐根本唔夠時間跑。所以香港站的車﹐真係剛剛好夠時間落客+上客就要即刻開出。

而非繁忙時間﹐這一句理論上正確。

不過﹐淨係荔景站去做番 "正常" 的停站時間﹐實際上成效唔係太高﹐甚至乎係無作用。因為在大嶼山段距離長﹐差一兩分鐘要追番時間唔難。

如果在非繁忙時間﹐在2邊總站仲係好似以前一樣(約8-10年前以上)﹐去到總站仲係停4分鐘以上才會開出。
這樣﹐就更多時間比個別轉車站增加停留時間。
縮減中途站的停站時間﹐都做唔到提升班次。
因為即使餘下路段追唔番時間﹐總站都仲有時間做buffer﹐調整下一轉車可以準時開出。

** 此情況直接縮減總站等候下一轉車的等候時間﹐就真係可直接提升班次。不過成效可能只係縮減1-2分鐘﹐但又可能要面對機場車夾時間問題。

樓主| gsrc0525 發表於 2020-2-19 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-19 10:41
批車長玩野玩得過份D的, 會不斷播關門廣播而唔關, 拖到荃灣線車來到, 關門再開又試過, 荃灣上埋客開左車 ...

冇記錯嘅話非繁時東涌線去到荔景站好多時hold成2分鐘先開出,如果對面荃灣線車來到會仲耐啲,估計因為時間表編排咗個超長dwell time,尤其是荔景南昌兩個站,你講話荃灣線車走完東涌線車仲唔關門個情況,照咁睇係未夠鐘開車。

話時話東涌線好似唔似市區四線咁有慳電模式,車長只能透過調整開門時間追時間表,如果荔景站遲咗開,最後會縮短喺南昌或青衣站嘅停站時間。
Ricky403 發表於 2020-2-19 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2020-2-19 15:34
冇記錯嘅話非繁時東涌線去到荔景站好多時hold成2分鐘先開出,如果對面荃灣線車來到會仲耐啲,估計因為時 ...

南昌去九龍有明顯慳電模式,南昌去奧運仲有幾級慳電
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-2-29 13:09 | 顯示全部樓層

今日市區四線非繁時開始明顯縮班,日間太子站所見,架架往中環方向嘅車到站臨開門,去調景嶺嘅車就即刻關門,乘客要呆等3分鐘先上到車
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
nerrad 發表於 2020-2-29 18:33 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-2-17 10:00
東涌線基本上一定會等荃灣線的轉車客的﹐連繁忙時間都係照等客的﹐除左青衣特車(要爭取時間在青衣清客掉頭) ...

我返工日子會喺荔景搭08:38往香港嗰班車,多數會等埋對面荃灣綫,甚至閂咗門都彈返開嚟等
starwise 發表於 2020-3-1 09:52 | 顯示全部樓層
幾時先進步到好似日本咁一軌多線甚至多營運商,如鐘錶般精準?
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-1 10:36 | 顯示全部樓層

del