hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為何馬鐵延長只揀鑽石山站為轉乘站但黃大仙一帶卻忽略? ...
開啟左側

為何馬鐵延長只揀鑽石山站為轉乘站但黃大仙一帶卻忽略?

HE7921 發表於 2020-2-17 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2020-2-17 19:54
鑽石山站喺60年代已經規劃咗做轉車站,所以宜家個觀塘綫月台係特闊設計,站內亦預留位處處
雖然最後港鐵無 ...

鑽石山站個預留位可以俾東九龍線使用,不過係經彩雲、四順、寶達同康盛落寶琳果條
hokachung 發表於 2020-2-18 03:59 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-2-17 23:00
鑽石山站個預留位可以俾東九龍線使用,不過係經彩雲、四順、寶達同康盛落寶琳果條 ...

港鐵一路都吹龍翔道影響好大,唔搞得
宜家前大磡村土地已經起曬樓+新鑽石山站,連僅餘用黎做交通改道嘅地方都無埋,實在諗唔到可以點起
相信港鐵「今天的我打倒昨天的我」嘅機會好細

當然,歷史上亦出現過馬頭圍道封剩一南一北行車綫都過到骨、維園站由唔得變得嘅例子
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-18 05:29 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-2-18 03:59
宜家前大磡村土地已經起曬樓+新鑽石山站,連僅餘用黎做交通改道嘅地 ...

講得難聽D又係搶吉地起樓既心態。
站在竹園邨居民既角度,情願將竹園邨轉型為居屋換取竹園邨港鐵站好過?
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-18 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層

del
kei_hk 發表於 2020-2-18 09:58 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-2-18 03:59
宜家前大磡村土地已經起曬樓+新鑽石山站,連僅餘用黎做交通改道嘅地 ...

龍翔道要大改道係唔係吹大左個影響﹐真係見仁見置。
我只可以講﹐當時同一時間係想做獅隧大翻新﹐工程期間係會有一條管道全面封閉﹐即係全天都要單管雙程行車。

這2個大項目都係想進行﹐大家都係同一時間做前期工作﹐預計正式動工的時間都係相約。
2者都會帶來交通擠塞的問題﹐本身附近交通都唔係好﹐再加2項工程一齊進行﹐情況真係自己想。

由觀塘一帶開車去新界﹐原本的例牌位已經塞﹐轉入龍翔道本以為可以暢通一點啦。
點知就係鑽石山倒塞返彩虹﹐過完鑽石山就去到黃大仙例牌慢車位。
本來天馬苑都仲有一段仔暢順一點﹐點知獅隧工程影響﹐又拉龍落番黃大仙。

你都唔好睇少2大工程一齊動工。

而家﹐好彩係MTR的工程早一步正式動工﹐政府即時剎停獅隧工程﹐待鐵路完成後﹐乘客有鐵路分流才展開獅隧工程。
如果係獅隧正式開工在先﹐我都唔敢想像過去幾年九龍灣至黃大仙一帶的交通會點。

事後去講﹐又只好怪MTR做設計方案時﹐因為有獅隧翻新﹐所以唔做跨月台轉乘。(我唔知鐵路走線是否配合到)
在決定獅隧押後之後﹐無再睇下能否再修改用回鑽石山站的預留空間。

註 : 如使用預留位置﹐就會有一條管道在荷理活廣場一邊做月台。
到時﹐要睇大佬隧道一邊的橋墩及車站之間的距離﹐是否足夠比鐵路隧道下潛以越過觀塘線隧道。

mckhgc 發表於 2020-2-18 12:21 | 顯示全部樓層

其實馬鐵延長,順路應該做青沙鐵路版:顯徑後繼續向西南,以長沙灣或/及南昌為轉乘站。長遠可考慮再轉向西北,在青衣南住宅區設青衣南站,再向北以青衣站為轉乘站。再長遠可續向北/西北,同屯荃線交匯。

如果延長去東九龍,就應該做老隧鐵路版:馬鐵同東九龍線各自獨立成線,東九龍線自鑽石山後繼續向北,以第一城或石門作東九龍線北端總站及馬鐵轉車站。

馬鐵延長去東九龍,咁樣<形兜路,根本就係成頭黑人問號。西鐵新界西北個反轉U型兜路定線就講/鬧得多,呢樣<型兜路就零討論。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
paul2357paul + 1 + 10 可惜大家都太遲覺醒

查看全部評分

最差配套 狗也不D
s3n370 發表於 2020-2-18 15:04 | 顯示全部樓層

樓主問得呢個問題,照理係佢覺得黃大仙做轉車站比鑽石山優勝先會咁問。
點知內文貫徹樓主pattern---隨口up

咁用任何站填落“為何馬鐵延長係揀鑽石山站為轉乘站而非揀______站?”個窿窿度,
意思都唔見得有大分別架喎...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
吳宗錡 發表於 2020-2-18 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-18 15:04
樓主問得呢個問題,照理係佢覺得黃大仙做轉車站比鑽石山優勝先會咁問。
點知內文貫徹樓主pattern---隨口up
...

我覺得個樓主係見到宜家屯馬綫經過黃大仙道而無站先會噉問。
s3n370 發表於 2020-2-18 16:51 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-2-18 16:08
我覺得個樓主係見到宜家屯馬綫經過黃大仙道而無站先會噉問。

同樓主問0既問題係兩回事
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
hokachung 發表於 2020-2-18 19:11 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-18 09:58
龍翔道要大改道係唔係吹大左個影響﹐真係見仁見置。
我只可以講﹐當時同一時間係想做獅隧大翻新﹐工程期 ...

大老山隧道喺1988年興建,當年仍然有興建地鐵東九龍綫嘅計劃,相信大老山隧道設計上有考慮呢樣野