hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士短期內不能加價
開啟左側

巴士短期內不能加價

053h4 發表於 2020-4-13 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-4-13 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-4-13 13:35
多唔多就計過數先知。

不過港鐵就自己出50%錢減價,有幾間巴士公司燃油補貼就代代平安。

一定係港鐵多
上年下半年 九巴收到嘅補貼係1.4億
九巴一間用油多過其他專營加埋
今年上半年油價跌 加上減班、部分線暫停 實際補貼會大減
加埋都唔會有5億補貼
ccicoltd 發表於 2020-4-13 17:00 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-4-13 15:58
有無九巴乘客群組爆發啊?地鐵企滿人你唔嘈走去嘈九巴。

無視九巴對月票客派少禮物呢樣野。

都會票用不完可以延期,九巴月票有做過嗎?
派禮物你叫同渡時艱,我只稱之為 marketing。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Edward_Chan 發表於 2020-4-13 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好覆姓0果位版友啦 佢出多幾個post狗巴要比多好多錢架 到時又嗌收車嗌加價就無謂啦
053h4 發表於 2020-4-13 17:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JU2541 發表於 2020-4-13 18:23 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-4-13 15:58
有無九巴乘客群組爆發啊?地鐵企滿人你唔嘈走去嘈九巴。

無視九巴對月票客派少禮物呢樣野。

你識人有乜證據?
我夠識人做 PR 聽講你係收緊錢去撐九
懶你道德,思想崩壞都要撐落去
冇證冇據講乜都得
我話你係做老解又得

九巴天水圍巴士開少一半
如果佢唔坐 969 系返工
坐九巴去大欖等到有位企既 968/978... 時間用多左幾多
慳又會慳幾多,一個月比你用盡 減 $100...
如果你話果 $100 係對於佢洗費上面有好多影響
一係就你幾十歲人你朋友人工得雞碎咁多,得萬八入息中位數
一係你就講大話

個個返工一係想有位坐,一係想快
在家/車訓多陣...九巴, 969 系 同 西鐵
話我知九巴贏邊

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HY1012 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2020-4-13 18:25 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-4-13 17:52
幫理不幫親.

好似唔知民間疫苦, 中環番工往天水圍同事呢個月寧願買九巴月票搭968轉車都唔敢坐969

呢九個月好多人走去上街,佢唔係想呢個政府執笠
係冇得揀既情況下,想佢改變

你個腦其實明唔明

969 有位唔坐揀個迫到豬欄企足成程,仲要等廿分鐘駁腳車
個智商去到邊,我真係唔知
唔好失禮中環人好冇

人一九,腦便殘
Ricky403 發表於 2020-4-13 18:52 | 顯示全部樓層
運豬講明每架巴士唔准過70%
見到有巴士幾廿個人企車頭,望下車牌、路線同時間,打28899999
過多一排,條線就會有兩三日自動有加班車

有啲路線開半個鐘一班載客率都無升,就睇巴士公司有幾想做呢區生意啦

至於巴士太逼而導致社區大爆發嘅憂慮/妄想
有咁嘅想像力可以考慮下寫故仔
病毒做得到喺巴士入面傳播之前,荃灣西某超市同快餐店茶餐廳早就出事
究竟係有根有據嘅道理,定係借題發揮潑髒水,一目了然
.
qunow 發表於 2020-4-13 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
政府話唔俾人加價,好簡單,咪政府出加價嗰份錢囉,慷他人之慨
JU2541 發表於 2020-4-13 20:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-4-13 18:52
運豬講明每架巴士唔准過70%
見到有巴士幾廿個人企車頭,望下車牌、路線同時間,打28899999
過多一排,條線 ...

巴士會近距離共用一個冷氣系統
有好多無源頭個案 佢只不過係冇去搵同話你知
仲有..張竹君話只要有兩個以上確診個案先叫做群組

有一個確診左..或者有幾個隱形左
冇去驗..你已經唔知佢有冇中

如果冇呢個問題存在,塵煩就唔會話要上座率 70%
茶餐廳已經要 1.5m 距離..某荃灣西站店舖當冇 1.5 米..
會唔會響同一個空格,好接近既距離超過 15 分鐘?

閣下盲撐九巴之名都係出左名架喇
如果有比錢你既話, 不如開過新 ac 啦

人一九,腦便殘