hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608非繁客量討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 608非繁客量討論

castanopsis 發表於 2020-6-26 23:51 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-6-26 23:12
608有無可能開條炮台山特別班次?港島區跟680/619咁行,行到去城巴基地摩頓台做總站? 如果驚九巴反對,咪 ...

砲台山天后>九龍灣商貿區係有市場
但俾我,我會用641做,順便解決東九過海線既幾個真空位

望返大局,慈雲山/富山本身對中上環過海線有需求
九龍段走線只要跟302A行觀塘道,641已經可以飛走觀市
順理成章,641早繁後同621合併,經埋北角銅鑼灣全日化,就可以一次過滿足曬所有願望

早繁北行/下繁南行唔經麗港城,做北角砲台山銅鑼灣<>九龍灣商貿區特快
而麗港城同啟德,全日都會有時間合理既東隧線覆蓋北角以西
dennis28a 發表於 2020-6-26 23:57 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-6-26 23:09
所以話,新巴城巴D優惠真係計到好盡,特快就收足特快錢,跨區就收足跨區錢,想搵嚹仔搭平D都唔得。

其實 ...

608 屯馬綫全通,啟德去中環班客會保鐵,我更肯定 608 變相主力做九龍灣返工客加少量東區返工客。

電照街去九龍灣係 15 分鐘,但係放大少少睇電照街去天寰用左成半個鐘,依條數講緊非繁時間。
如果下繁中上環上車,碌到北角轉埋車塞埋東隧,返到啟德起碼一粒鐘,時間唔吸引之餘叫人點搭?

當你浪費係北角轉車既時間,有批人寧願搭 641 慢慢塞觀塘一程過,又有批人一早去搭 101 再過天橋或隧道。
屯馬綫全通,沙中線過海段通埋更快,608 班 BBI 客只會進一步急跌,當然,641 會更傷。

608 係一個好抵死既存在,我成日都話條線兩味線妹仔底,但又好貪心做齊九龍灣、啟德、土瓜灣。
非繁無事無幹都要 60-70 分鐘先由嘉亨灣返盛德街,為左避免突發狀況,城巴要加車先穩定到非繁 20 分鐘一班,否則連廁所都去唔切。

分分鐘疫症過後,608 非繁永遠減到 30 分鐘就算,淨做東區客。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-6-27 00:10 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-6-26 23:31
由觀荃線開始招標起 大家都已經有個共識 做得商貿區係要預左非繁會無客..

唔係嫁,日日有人覺得行九龍灣商貿區前途無可限量嫁,非繁足以打救世人。
我成日都留名,等睇宏照道他日變另一條開源道。

33 情況比 608 相對算好,畢竟貴為九廠駁腳線,方便曬證去黃大仙轉車。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2020-6-27 00:12 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2020-6-26 18:07
當年唔知邊條友話606死期到,點知606仲好客過608

唔覺得606好過608幾多
606話就話有流水客,但條線實在太長,計返成本條數唔會好得過608

我自己就覺得,608開咗之後,606應該執一執定位,做好分工
簡簡單單,柴小客交俾606X全日(直行觀塘道拉去樂富),九商客交俾608(上埋耀東/南行拉直行宏照道)
然後606改做 四順<>樂華<>觀市<>鰂魚涌太古<>耀東/西筲

606做四順樂華,轉鐵客回流,客量包保三級跳,斬短節省成本之下,甚至好大機會有錢賺
608做埋606班九商客,營收亦肯定會有改善
606X全日就更加唔使講,只要棄九商拉落黃大仙/樂富,連非繁都會有客量保證

tunghang 發表於 2020-6-27 00:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-26 23:57
608 屯馬綫全通,啟德去中環班客會保鐵,我更肯定 608 變相主力做九龍灣返工客加少量東區返工客。

電照街 ...

有幾多條過海線唔洗60-70一單?
CRH5 發表於 2020-6-27 00:32 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-6-26 14:12
其實我搭嗰時,608都係開30 (10分 40分)
而家(14:12) 都係開緊30

據經驗,平日日中時段(大約十至四)都係開半個鐘一班
自從三月份開始已經係咁
KE7066 發表於 2020-6-27 00:41 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2020-6-26 13:45
我覺得608過港島轉去銅鑼灣、中環車真係好唔開胃,健康村落車又要過兩次馬路先到巴士站,比乘客觀感都好唔 ...

求快求方便東隧轉好過
問題係啲選擇都唔係開胃,唔補錢落銅鑼灣 Sogo 計得 2A,2 就百德新街、8H 就伊榮街
回程好小小隨便揀架北碼車就得,不過夾唔到班次送車尾等半個鐘就係咁先
limited 發表於 2020-6-27 03:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-27 00:12
606話就話有流水客,但條線實在太長,計返成本條數唔會好得過608

606X聯營線, 九記點會無啦啦放棄九龍灣商貿區返放工過海市場, 仲要俾城巴分走觀塘道去樂富嘅客?
dennis28a 發表於 2020-6-27 04:36 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-27 00:12

每班 606 平均有 15-20 個過海前港島流水客,同 10-15 個過海前九龍流水客,依批客其實幾好搵。

608 有幾多過海前九龍流水客呢?比盡 5-10 個。
608 更大問題係服務時間長,部分班次返港島客量連雙位數都無。

你好清楚我一直都支持 606X 拆線,只係反對某 D 人求其將 606 改做西灣河尾站當提速,結果兩頭唔到岸既建議。
dennis28a 發表於 2020-6-27 04:42 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-6-27 00:29
有幾多條過海線唔洗60-70一單?

當你知道 608 城巴最初預返盛德街只係 5 字頭果陣,非繁無事無幹跑到 7 字頭係好頭痛