hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士站嘅排隊位原來係廢嘅,排嗰條線啲人根本唔係想搭嗰 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士站嘅排隊位原來係廢嘅,排嗰條線啲人根本唔係想搭嗰條線

Ohm 發表於 2020-7-6 10:44 | 顯示全部樓層

可能人地想等到非MMC先至上呢
toyl 發表於 2020-7-6 11:13 | 顯示全部樓層
rickypapa 發表於 2020-7-2 22:01
2F 都係咁,我係 ok 門口跟指示排隊,有車上反而比其他乘客鬧。。。

青山道頭站都係咁,跟指示側邊等2B,2B嚟上車果下會比2F班人鬧你唔排隊
kwn1029 發表於 2020-7-6 18:10 | 顯示全部樓層
我覺得樓主你可以試下放工時間去駿業里搭89D,果條站只係排死89D一條,
條隊前半段係U字形,但條隊D人係好鍾意上到咁上下就直接插上車,
然後排隊尾通常都會有幾十人完全唔知發生咩事,直接望住部89D走,
然後企最前面D人先至會跟返個U形咁去排隊 )
請時刻保持感恩及包容的心
JC8385 發表於 2020-7-6 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-7-6 10:44
可能人地想等到非MMC先至上呢

呢類熱門拖卡路線
隨時等多班有位坐啦
rickypapa 發表於 2020-7-6 21:27 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2020-7-6 11:13
青山道頭站都係咁,跟指示側邊等2B,2B嚟上車果下會比2F班人鬧你唔排隊
...

真係痴線的,好似得呢個位至會咁。。。

話時話九巴幾時轉返指示呢。。。
lsc04d11 發表於 2020-7-6 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
rickypapa 發表於 2020-7-6 21:27
真係痴線的,好似得呢個位至會咁。。。

話時話九巴幾時轉返指示呢。。。 ...

荔枝角道北河街2A,2X客都係咁   可能咁就解釋到駿業里唔係元天線一邊屯門線一邊 而係元屯西東一邊 天屯中南一邊
H1A 發表於 2020-7-6 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

唔想上,等下一班姐
JX7348 發表於 2020-7-6 22:12 | 顯示全部樓層
怡和街930X條地線排得果2,3個人,948一多人排就會自動同948條隊合併左,見過唔少次有人好乖咁排隊但行唔切上前見住部車開走,晚上948又多人搭過930X,但就930X黎車先,隔離108條地線又畫到鬼死咁闊
hokachung 發表於 2020-7-8 04:07 | 顯示全部樓層
JX7348 發表於 2020-7-6 22:12
怡和街930X條地線排得果2,3個人,948一多人排就會自動同948條隊合併左,見過唔少次有人好乖咁排隊但行唔切上 ...

講起948,北海中心個站以前係同914排同一條隊,夠晒神奇
血肉長城 發表於 2020-7-8 11:43 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-7-2 22:03
香港人唔識排隊呢樣野 我見識左好耐啦  明明條隊左邊排296M 中間排296C 右邊排296P  296C黎到時 永遠296M同 ...

就算巴士公司畫好晒線畀班人,班人點都係要按自己喜好去排隊,好任性好自我... ...
同埋,啲人唔鍾意曬住等巴士,鍾意涼住冷氣等係冇問題的,但麻煩車到嘅時候,畀喺指定位置等車嘅人上車先,更加唔好將呢啲遮蔭位 / 商場冷氣位 當咗係官方等車位置,調番轉話啲守規矩等車嘅人唔排隊。