hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區 ...
開啟左側

[破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區

SE7378 發表於 2020-9-13 18:11 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-9-13 13:47
補充少少
源禾路西隧過海仲有兩條招標線
- 火炭源禾沙市大圍西隧港島東

講真白石角條線,東鐵一過海就好大鑊。。。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
SE7378 發表於 2020-9-13 18:32 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-12 16:55
做循環線可以節省行車時間
如果982X擺灣仔南行全日,182X擺中環北行全日
堆車一轉要行兩次中環至灣仔,仲 ...

係嘅,除非樓主會幫 382X 響港澳碼頭或金鐘設定時點換車長,
否則三幹、公主道或獅隧一塞車,一來未必回得切車,二來對車長亦唔太人道。

如果我要搞 182/182X/982X,一係就將 182 變身廣黄第一城特快,
九龍走線照抄 182X,182X 縮去水泉澳算數,但會同 88R 重疊;
一係就學 LAK2 兄所言,182 來回飛走第一城,取水泉澳棄富豪,
九龍走線照辦煮碗,但第一城去港島北得翻 88R 又未必願意;
一係就上述嘅 182 同水泉澳版嘅 982 各自全日分家,但有無咁多車。。。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
Waiyin12 發表於 2020-9-13 19:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-13 03:22
280X北行彌敦道養咗好多新客出來,好客過南行好多
要兜圈加停九龍站,應該無乜可能
反而朝早北行無客時段 ...

要做BBI,可唔可以
904 / 905  > 287X (中匯街過對面君匯港)
914 > 280X (@欣翔道)

https://www.instagram.com/_yying.__/
kmb71k 發表於 2020-9-13 20:50 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-9-13 18:11
講真白石角條線,東鐵一過海就好大鑊。。。

除非有白石角站
否則我覺得大鑊極都有個譜

以上回應,是否可行?是否合適?
LAK2 發表於 2020-9-13 22:36 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-9-13 18:32
係嘅,除非樓主會幫 382X 響港澳碼頭或金鐘設定時點換車長,
否則三幹、公主道或獅隧一塞車,一來未必回得 ...

等等先
關於呢組線我乜都無講過
暫時亦未有諗法
淨係提過有兩條招標線
SE兄係咪記錯第二個
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-14 01:26 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-9-13 18:32
否則三幹、公主道或獅隧一塞車,一來未必回得 ...

其實換車長,係唔係一定要定時點?
望返722/110例子,入金鐘總站設定時點,基本上會趕走曬所有前面既客
如果不設定時點,單純喺金鐘換車長
車長落地之後望住ETA,揸20分鐘之後既下班車返水泉澳,又得唔得?

如果我要搞 182/182X/982X,一係就將 182 變身廣黄第一城特快,
九龍走線照抄 182X,182X 縮去水泉澳算數,但會同 88R 重疊;
一係就學 LAK2 兄所言,182 來回飛走第一城,取水泉澳棄富豪,
九龍走線照辦煮碗,但第一城去港島北得翻 88R 又未必願意;
一係就上述嘅 182 同水泉澳版嘅 982 各自全日分家,但有無咁多車。。。

唔係太明你想做乜,介唔介意略略寫返你條182/982會點行?

我既判斷係
一城內街有88R,其實抽走唔補償都無問題
但富豪同愉翠苑各自都有唔少客,特別係富豪,本身遠離鐵路站,點都要俾返合理補償
富豪/水泉澳串唔埋,變相限死一定要用兩條線做

廣黃係好尷尬
理論上我個方案可以將382X拉埋上去做
但如果要兜愉翠苑水泉澳,車程似乎都係唔吸引
亦考慮過981唔做富安/77區,做廣黃碩門邨,但濱景似乎會有價錢問題
其實佢地宜家點去港島?行上去轉車站搭680/681?
Ricky403 發表於 2020-9-14 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層

982X愉翠>金鐘站50分鐘
182X金鐘站>愉翠59分鐘
計埋繁時恆常塞車,但982X無計水泉澳
即使唔塞車,呢條382X淨行車時間都90分鐘以上,一塞車兩個鐘都完成唔到一單,要車長連續揸咁耐有相當難度

我喺度諗,既然cast兄都係想保留982X西隧直出中上環同182X灣仔道直達大圍
182呢條線東鐵過海之後都未必有得留低,倒不如兩條都半全日,反正城河東住宅都冇逆向客
982X 06-15時出港島、17-19時返沙田
182X 15-24時返沙田
982X尾兩班可以搵蛇車做,出到灣仔私金鐘中段休息再做番982X頭幾班返沙田
咁樣應該比較平衡到各方需要
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-15 02:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-14 11:21
982X愉翠>金鐘站50分鐘
182X金鐘站>愉翠59分鐘
計埋繁時恆常塞車,但982X無計水泉澳

一條客量唔差既全日線
無啦啦搞到變成948咁既服務時間,我覺得好難過到關
金鐘換車長你覺得唔work?
HM3044 發表於 2020-9-15 12:22 | 顯示全部樓層
見樓主講開382X
其實我都諗過985改大循環全日叫385
美田-顯徑-港澳-金鐘東-sogo/聖保祿-直返世界花園
或者金鐘東做莊,先做銅鑼灣返顯徑美林,然後再做美林特快過海中上環
點都係金鐘東換司機㗎啦無得走雞
Ricky403 發表於 2020-9-15 13:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-15 02:45
一條客量唔差既全日線
無啦啦搞到變成948咁既服務時間,我覺得好難過到關
金鐘換車長你覺得唔work?

我有講過,182可能冇得留低,就算留得低,都會係非繁30分班咁陰乾
喺呢個前提底下,982X半全日開出去加下繁回程,再加182X半全日開入黎,係合理

金鐘站停車換車長,如果唔設定時點,更表應該點寫?換車同開車時間係要寫落更表
要求站長時刻睇住ETA黎調整開車時間,除非有特別獎勵,否則亦唔合理
至於學110設定時點有乜問題,大家都知道,不贅
.