hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快 ...
開啟左側

[年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快

tonychow 發表於 2021-1-29 10:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-28 23:58
荃景圍 - 西約 - 尖咀特快,咪即係 Ricky403 師兄條 230
我都會收貨,當然 230 做唔到我想抽 52X 資源去 ...

我未真係計過數
非繁 81 由太子站跑到西九龍站總站先 13 分鐘,所以如果用我之前條走線(鴉蘭街彌敦道佐敦道)咁行,旺角唔會太慢,但係可以做埋油麻地至佐敦一段,當然仲可以揀落埋佐敦道或者甘肅街上西廊走又得
重點係繁時彌敦道未必有先達對出一段亞皆老街咁塞車,我呢種行法未必耐好多
如果用我上一個 post 講嘅荃景圍 - 滿樂 - 大河道 - 大窩口 - 上路 / 葵涌道飛橋,去程除咗落西廊外無塞車位,但呢個避唔到
荃威至大窩口參考 40 時間,我估計 16 分鐘,回程荃富街 - 荃威 13 分鐘,跑公路各 15 分鐘(參考 934 跑公路只需 10 分鐘,呢度預多咗),加埋 13 分鐘,非繁 75 分鐘內應該跑完,考慮埋塞車因素,5 架車開到全日 20,咁 230 亦唔使經中郵上公路,可以九龍公園徑走人

反而荃灣路就會變咗主要塞車位
當然逆走都係負面因素之一,咁要睇下乘客幾接受,同埋食到幾多紅隧轉車客 (hidden agenda)

Ricky403 發表於 2021-1-29 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-28 23:58
荃景圍 - 西約 - 尖咀特快,咪即係 Ricky403 師兄條 230
我都會收貨,當然 230 做唔到我想抽 52X 資源去 ...

234X平日上繁一架蛇做934,一架蛇做301,一架正字軌做243P+234P,但有一架43C柯打 (灣景0818,有工時限制應該難改早),所以抽走兩架
如果麗城全日拆尖沙咀特快,應該好難取消234P,頂多拉疏234X正線灣景開班次
我建議順時針循環就可以KO條234P,改用234X大涌道特班名義去開
2076 發表於 2021-1-29 19:10 | 顯示全部樓層
搶52X資源,但屯門區冇得益過,肯定BAN硬
呢排成日都由尖碼搭234X入荃灣,尖沙咀區上車通常都有20個客左右,尖碼長期上到10個客
234E飛走尖碼真係冇問題? 同埋234X現時問題不大,15分鐘一班夠坐滿,有時美孚要企 (平日下午),真係未必有咁大拆線必要。
反而30X病入膏肓,這樣改也未嘗不可
抗議962B重組
還我962全日服務
Ricky403 發表於 2021-1-30 05:46 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-1-29 19:10
呢排成日都由尖碼搭234X入荃灣,尖沙咀區上車通常都有20個客左右 ...

理論上52X減班 (或收車) 可以同重組分開處理
至於234X尖沙咀段其實多咗流水客,坐到荔枝角站/美孚,可能6號仔塞元州街太惡頂,不過都係每班車十個以下,特登做佢地效益唔高
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-1 23:40 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-29 10:10
我未真係計過數
非繁 81 由太子站跑到西九龍站總站先 13 分鐘,所以如果用我之前條走線(鴉蘭街彌敦道佐 ...

又咁講,如果真係用呢種模式去做,我自己唔抗拒 30X 做佐敦旺角 loop,反正本身 30X 有彌敦道 quota 唔係問題,問題係有無必要

230 北行係應該行佐尖段彌敦道,始終人流相對集中。既然都做到佐敦油麻地,30X 做佐敦旺角 loop 既必要性已經減少,做太子旺角 loop 可能仲好

不過咁,呢個模式既大前提係要用其他方法換走 30X 黃埔 QE 段,仲要佢地肯放走荃灣直達車先得,又唔可以再攬其他線去重組。做唔到既話,講咩都係假

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-1 23:42 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-29 19:10
呢排成日都由尖碼搭234X入荃灣,尖沙咀區上車通常都有20個客左右 ...

除非天降資源,否則無其他方法抽到車做深井尖沙咀,呢個我認為值得去做既巿場

不過我同意 234X 既重組迫切性某程度上不及 30X

fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-2-2 11:08 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-1 23:42
除非天降資源,否則無其他方法抽到車做深井尖沙咀,呢個我認為值得去做既巿場

不過我同意 234X 既重組迫 ...

經荃灣市中心碌上公路其實依然唔理想,依家睇 ETA 53 青龍頭去愉景新城要 22 分鐘,經埋大窩口應該要大約 30 分鐘先上到荃灣路,咁不如照樣 308M 轉鐵

如果唔介意天馬行空少少,其實仲可以同青衣南拆,即係經汀九橋、青康路、南橋上公路,就算要停青衣無得直行長青隧道,都會快過你行荃灣市中心,咁就可以用 42A 抽
唯一難過你個方案嘅應該係要同葵青區拆,但係我以前住荃灣,印象中一樣有學生要去青衣返學(雖然好耐歷史),呢個古怪流水位補咗我唔知青衣肯唔肯收貨出車
而經汀九橋,真係有塞車風險嘅應該得下繁返深井,早繁平時好少塞死,但因為深井主要係住宅區,可以考慮 1730 開尾車

757 發表於 2021-2-2 17:15 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-26 14:58
我揾唔返個 post
當時已經講過,荃灣來回紅土得三種合理速度嘅方案,一係西鐵轉 12A(北面),一係西 ...

[狂想] 市區角度組荃葵線(牽涉12A/2D/30/30X/38A/大角咀線)