hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 由61系列、114看5A延至啟晴
開啟左側

[其他] 由61系列、114看5A延至啟晴

ricky 發表於 2021-1-3 21:00 | 顯示全部樓層

5,5A,5C最快去到係尖沙咀碼頭係5A,最平又係5A,但最疏又係5A,畀紅磡、土瓜灣、九龍城、新蒲崗有三個選擇。
前荃葵青區居民
S3bl430 發表於 2021-1-3 21:04 | 顯示全部樓層

我反而想知樓主點睇九巴5M, 點解啟德站通車後5M仲未取消,
明明主要客源係啟晴/德朗<>九龍灣,
原功能係接駁港鐵站
依家搭地鐵幾個站已經可以到, 係符合樓主認為100%和港鐵重疊的路線

錯字連篇
YY487 發表於 2021-1-3 21:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVBWU291 發表於 2021-1-3 21:26 | 顯示全部樓層

個人估計老九拉線入去啟德,仲要唔加價,應該係想做起條線先。就算到時運吉要佢死,老九都仲可以拎個乘客量出嚟反對。至於呢個算盤打唔打得響,就要再觀察。屯馬全線通車,運吉出重組方案之前,都唔係咁易下定論。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 5 Huge C

查看全部評分

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
xdxd 發表於 2021-1-3 21:26 | 顯示全部樓層
作為黃埔居民,我想講5A同5D合併之後,要入黃埔總站嘅,係啟德/九龍灣方向而唔係尖碼。
自己本身有8P(8A應該盡早併入8P啦),唔值得特登兜入黃埔同8P爭食。
但係!
5D經紅磡道離開黃埔呢個先係令黃埔人搭佢嘅原因。
比起12A兜晒紅磡灣、家維,5D一定快好多。
當12A磨到去石塘街嗰陣,5D隨時去到牛棚,係快好多。
所以我唔建議刻意兜入黃埔總站,喺德民街/民泰街設站已經ok,除非學230X新走線咁兜大圈特登入黃埔啦
紅磡人。
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-1-3 21:45 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-1-3 20:49
咁"係唔係同鐵路100%重疊"其實好睇政府會否認為天星碼頭是港鐵尖東站可步行範圍內
我自己就唔同意依種講法 ...

「5A碼頭客佔比舉足輕重,本身接駁鐵路色彩比較淡」:認同,但是在屯馬綫一期通車正日作出該次重組,並同時增設以屯馬全通為時限的轉乘優惠,為該次重組大大添加「接駁鐵路」的色彩。

我唔認同我「同5A有仇」,我只係比較着重5A作為「收費版接駁巴士」嘅身份,覺得佢大幅延長而全程收費不增係極度無稽嘅做法;5A更改走線,以避殺線之禍,我覺得係發生機會較大嘅事,但係一定唔會維持「全程低廉收費$4.3」不變,我有信心,改道保命當日全程收費一定回升。

「如果運輸署做事咁有決心,和鐵路重疊度101%的K16就唔會拖左1個月先取消」:佢冇喺屯馬綫一期至全通期間,大刀闊斬嗰條理論上應該可以即刻重組/取消嘅286M線,就即係佢打算將啲重組積埋喺全通嗰陣即做,到鐵路工程七七八八嘅時候擺上區議會嘅枱上討論,鐵路一掂,即Do。

覆埋你 #32:如果5M要取消嘅話,咁樣徹底喪失「駁鐵」原旨嘅九巴23M、城巴40M等等係唔係要更改號碼?
覆 #32同時覆埋 #33:私樓邨巴係收錯風,以為屯馬綫一期會喺1月頭兩個禮拜通車,先至取消嘅(請兩位留意當時新聞相關報道)

當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
S3bl430 發表於 2021-1-3 21:53 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-1-3 20:27
我的確睇到,所以我覺得最有可能發生嘅事,就係5A同5D合併,成為一條來往啟德/九龍灣,同埋尖沙咀碼頭嘅 ...

我唔知樓主點睇一條哲學問題
"改了路的5A是否已唔等於5A"

如果你認同5A和5D合併係其中一個方向,如果最後仍然叫5A,
我唔知樓主係唔係認為果個"5A"已經殺左線

我對路線的編號比較淡薄,我唔理5A最後會用甚麼狀態存在,
但我覺得最後尖咀仍有線以近似現在5A存在
錯字連篇
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-1-3 21:54 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-1-3 21:26
個人估計老九拉線入去啟德,仲要唔加價,應該係想做起條線先。就算到時運吉要佢死,老九都仲可以拎個乘客量 ...

你知唔知呢條線開緊咩班次?最密15分鐘一班。
你知唔知呢條路線延長去啟晴邨係幾時?2020年2月14日,屯馬綫一期通車正日,當日同時新增與港鐵嘅優惠,適用於啟德站、何文田站同埋紅磡站。
以乘客作擋箭牌反對剁5A?我覺得運輸署係預咗嘅,所以先至同九巴講話正日伸5A線入啟晴邨,同時新增同港鐵嘅優惠,同時費事啟德啲乘客嘈話去到烏溪沙去唔到理工……

至於點解係啟晴邨,而唔係出啲喺工業貿易大樓度,或者入啲去埋天寰等地,我就覺得只係揾個中間點,實行中庸之道啫。
AVBWU291 發表於 2021-1-3 21:57 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-1-3 21:54
你知唔知呢條線開緊咩班次?最密15分鐘一班。
你知唔知呢條路線延長去啟晴邨係幾時?2020年2月14日,屯馬 ...

拉線前邊有15。同樣,亦都係借住馬綫通到啟德先拉線,做接駁生意,同時儲下班客。有少少當年K16嘅款
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-1-3 22:01 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-1-3 21:53
我唔知樓主點睇一條哲學問題
"改了路的5A是否已唔等於5A"

我會話:「改道後嘅5A線係已經過重組,可能已經獲得穩定走線。」

面對啲差唔多因鐵路落成而一定會重組/取消嘅路線,我通常都只會話:重組/取消,雖然我有時會語氣重咗,就咁話「剁」字,但係一定以嚟都冇排除過因重組改道而獲得穩定走線嘅可能性。
但係:穩定走線後嘅5A線,冇可能再全程收費$4.3咁平,而起碼$5.1,甚至$8.1(詳見LN9267相關帖文)。
$4.3呢個「低廉收費」,連同各種指定車站出閘優惠、巴士與鐵路轉乘優惠都只係九巴同港鐵一齊補償久未有鐵路服務嘅土瓜灣一帶而作出嘅贖罪措施嚟咋。