hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 發展局就擱置九龍東單軌列車提出「多元組合」交通方案 ...
開啟左側

[其他] 發展局就擱置九龍東單軌列車提出「多元組合」交通方案

流星☆雨 發表於 2021-1-20 22:45 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2021-1-20 20:16
其實黑線個條巴士線起條現代路面電車線 (使用全低地台電車) 會好啲,成本肯定會低過起單軌,另外再起條支線 ...

如果最後都係要用路面,到底有咩好過巴士
趕客路上 理_得你
leungky0528 發表於 2021-1-20 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-1-20 15:07
關211咩事
幾時拉咗上翠竹

關11D同11C事
如果第3條九巴都中埋,我就估24A
至於城巴中就前面都有人講,多數出22ABC就算數
henryfung1515 發表於 2021-1-21 23:39 | 顯示全部樓層
政府做野真係笑死,現有觀塘區嘅交通問題完全解決唔到。依家觀塘交通最大嘅問題就係工業區多違泊,搞到條路好窄,啲車唔夠行所以塞車,倒塞去迴旋處嘅時候就成個東九龍死曬。所以個解決方法第一應該係唔好太依賴個迴旋處,第二就係解決違泊問題(私家車&貨車)。一家就起曬啲行人天橋,但搞到觀塘塞車嘅唔係行人,而係車輛,所以個問題根本無解決過。
另外觀塘綫逼爆,觀塘站/牛頭角站太細無解決過。
同埋我唔係好明點解啲小巴巴士線全部都係駁去附近嘅地鐵站,而唔係開啲長途線去其他區。咁樣做又係逼人搭鐵?

TuNg''=) 發表於 2021-1-22 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2021-1-21 23:39
政府做野真係笑死,現有觀塘區嘅交通問題完全解決唔到。依家觀塘交通最大嘅問題就係工業區多違泊,搞到條路 ...

用70年代既道路鐵路系統去起動九龍東
仲要周邊啟德 安達臣 以至康城 甚至油塘工業區重建不斷發展

當初又唔比安達臣有觀塘巴士線而家又塞線入去

其實中九龍唔係太分流到而家上班入觀塘 下班出觀塘既擠湧

tunghang 發表於 2021-1-22 02:53 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-22 01:35

工業區塞車係正常
六幹起碼令唔去觀塘既車唔使塞埋一份
qunow 發表於 2021-1-22 04:09 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-1-22 02:53
工業區塞車係正常
六幹起碼令唔去觀塘既車唔使塞埋一份

新界東呢
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
kwn1029 發表於 2021-1-22 10:09 | 顯示全部樓層

起觀塘返左工咁耐,
好老實我就算唔搭開觀塘線,
都好心觀塘站擴建返大少少 (起碼要大到有蓋範圍cover晒成個迴旋處, 扶手電梯起碼要加double),

日日黃昏經過APM果個入閘口,
得果1條電梯, 塞人塞到好似睇完演唱會散場咁,
未爆肺炎之前經果度上月台,
入左閘冇5分鐘都上唔到條電梯, 兼比人狂推,
咁就算唔罷鐵都已經嚇走成堆細膽既人唔肯搭鐵啦

仲有就係行人路太窄+行人過多既問題, 特別係觀塘廣場門口, 有行過落去既自己明,
如果佢真係要搞自動行人道,
我覺得無論駁唔駁去郵輪碼頭都好,
佢點都要好似而家中環民耀街咁, 整一條由觀塘站B出口, 一路伸到落偉業街既行人天橋,
唔擴闊下面行人路就一定要起呢條橋, 係一定要
請時刻保持感恩及包容的心
吳宗錡 發表於 2021-1-22 10:33 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-1-20 22:45
如果最後都係要用路面,到底有咩好過巴士

如果好似輕鐵咁有優先過路權咪重可能有優勢嘅
JX9097 發表於 2021-1-22 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-22 01:35

根本成個planning錯哂,最起碼要做
1. 擴建觀塘站
北面直接經商場接駁月華街
甚至乎駁去協和街(月華街遊樂場)
南面睇下可唔可以利用重建後嘅駿業里天橋
直接駁入去駿業街遊樂場
盡量減少行人行地面,將馬路畀番車行

2. 興建新東九龍綫
觀塘線一早已經飽和
應該要起新線去做分流
大致走線:寶林/ 康翠/ 秀茂坪/ 順安/ 彩雲
                    鑽石山/ 啟德/ 旺角/ 南昌
盡可能將九龍東半山非過海需求經鑽石山/ 太子/ 南昌走

另外可以考慮另一條新線
將啟德發展區對外交通需求向北移,減少對九龍灣依賴
同時九龍灣西亦可分流商貿區往來九龍灣站需求
大致走線:郵輪碼頭/ 九龍灣西/ 啟德/ 九龍城/ 九龍塘

3. 理順工業區內街道方向,嚴打違泊

tunghang 發表於 2021-1-22 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-1-22 04:09
新界東呢

新界東本身有觀繞兜過觀塘