hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2021年2月6日實施東鐵9卡/12卡車混跑
開啟左側

2021年2月6日實施東鐵9卡/12卡車混跑

樓主| tonyng 發表於 2021-2-1 18:01 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2021-2-1 17:34
初期班次點安排?行番周末疫情前表?

MFO首個周末及周日是行平日新表。
TYChow 發表於 2021-2-1 18:28 | 顯示全部樓層

自己曾於2009年8月提出,因應原有英國製造的「都城嘉慕電氣化列車」壽命將屆,並配合東鐵過海段使用新訊號系統,而向鐵路公司提出更換東鐵列車,2月6日終於實現!

雖然「電氣化火車」陪伴我哋多年,即將退役也心有不捨。但始終機件也會有損耗,零件日漸難以更換,加上2005年所發生的零件脱落事故,更引起列車運作超出負荷之弊端,故期待新款的「現代化火車」,得以使用更舒適的服務,以及能乘搭火車橫越維多利亞港前赴港島。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
AVBWU291 發表於 2021-2-1 18:38 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-2-1 18:28
自己曾於2009年8月提出,因應原有英國製造的「都城嘉慕電氣化列車」壽命將屆,並配合東鐵過海段使用新訊號 ...

機件損耗就正常,不過監粗將近郊型列車改做通勤型列車,就加快咗殘嘅速度!喺嚴峻嘅營運環境下仲用到咁耐,都算好勁㗎喇
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
chanvito 發表於 2021-2-1 18:44 | 顯示全部樓層

自己曾於2009年8月提出,因應原有英國製造的「都城嘉慕電氣化列車」壽命將屆,並配合東鐵過海段使用新訊號 ...

其實唔關你事 純粹只係因為東鐵要過海所以先至需要換新車
miklcct 發表於 2021-2-1 19:09 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-2-1 18:38
機件損耗就正常,不過監粗將近郊型列車改做通勤型列車,就加快咗殘嘅速度!喺嚴峻嘅營運環境下仲用到咁耐 ...

其實九廣鐵路(英段)電氣化嗰陣根本就係一條近郊鐵路,大埔上水呢啲偏遠鄉鎮嗰啲根本唔應該以「地鐵」標準服務。九鐵當年明明學大英祖國學得好足嘅啦,應該保留先好,除非你話大英祖國嘅火車做得重差過九廣鐵路(英段)。
近郊鐵路嘅特色係站距長,車速高,國鐵標準,長途車本地車客貨混跑,個個站都大大個廣場俾人轉區內巴士的士,有分等級服務,有行李服務等等,係用來城市同郊區之間旅行用,而唔係好似地鐵咁用來喺城市以內運輸使用。大埔上水嗰啲根本上唔應該當係「城市」,而用近郊鐵路標準經營。

我去過歐洲唔少國家旅行,人哋度度都分開都市地鐵同近郊鐵路,搭近郊鐵路去嘅地方基本上都係通勤圈內遠離市區嘅鄉鎮,喺市區內只有少數轉乘站。例如Stockholm嘅地鐵離市中心最遠嗰條線都只係延伸到直線距離17公里以外嘅地方,即係中環去馬鞍山嘅距離。呢度亦都對應香港地鐵早期規劃最遠嗰條線叫沙田線,而而家沙田都係一個相當規模嘅城市,值得有地鐵服務城市內嘅交通需求。
進智公交
TYChow 發表於 2021-2-1 19:34 | 顯示全部樓層
chanvito 發表於 2021-2-1 18:44
其實唔關你事 純粹只係因為東鐵要過海所以先至需要換新車

當年我係查過資料,立法會文件話會換訊號系統,而沙中線過海隧道在銅鑼灣避風塘的臨時填海工程亦需要接受「凌駕性公眾需要」嘅核證的。

由於過海隧道的軌道坡度問題,MLR火車未必有足夠動力在橫跨維港之後爬升至紅磡站、會展站,但當時感覺港鐵未有足夠決心要換車,加上因應列車壽命問題,所以要提出。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
marcowong1011 發表於 2021-2-1 20:01 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2021-2-1 19:34
當年我係查過資料,立法會文件話會換訊號系統,而沙中線過海隧道在銅鑼灣避風塘的臨時填海工程亦需要接受 ...

吹漲~講到自己唔「提出」黨鐵就唔會換車咁

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 給你一個like
AlexLee + 1 + 10 笑死,唔講以為係咩大人物咁有影響力XD.

查看全部評分

27131118 發表於 2021-2-1 20:58 | 顯示全部樓層

新車本質上已經係地鐵而唔係「火車
Kj2052 發表於 2021-2-1 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2021-2-1 20:58
新車本質上已經係「地鐵」而唔係「火車」

你可以將東鐵線本質apply去首爾地鐵1號線

人哋在市區當地鐵,其他地區當火車,用車係地鐵車型
HU6455 發表於 2021-2-1 22:10 | 顯示全部樓層

kingkonghi 發表於 2021-2-1 17:29
今次點解會咁急公佈?
係咪想喺新年假前做曬信號轉換

我認為實吾系急,系刻意今日公佈!因為今日同時有沙中線顧問團最終報告,甘就可以分散傳媒既注意力,淡化份報告