hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [優化RPP]建議更改沙田RPP 281/286重組方案,開辦287 ...
開啟左側

[優化RPP]建議更改沙田RPP 281/286重組方案,開辦287

樓主| 2076 發表於 2021-2-27 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-2-27 01:04
好多路線休息時間不足

例如 286 行 95 分鐘一單,派七部車開 15 分鐘一班

計番86/280X/286X的ETA,286實際大約行80-85分鐘一單,派7部車開15分鐘一班問題不大。加上重組計劃比RPP用少左5部車,比現時用少3部車,係有空間加車去穩定班次。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-27 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-2-27 01:35
而家係馬鞍山唔鐘意樓下啲路線出入九龍都要經埋沙田
所以講得好好聽既乜嘢車程抵銷佢哋都唔會接受

所以新86C改擺馬市,經77區,與286C各自分工再加班,又加班又擴大服務範圍,回應77區爭取深水埗線的訴求,會變左係馬鞍山內傾掂數,亦唔會係一面倒反對。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-27 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層
3158 發表於 2021-2-27 02:42
既然新 86C 仍服務沙田,286C 不應再入濱景 、第一城,甚至富安、亞公角都搣甩埋,由 86C 包底。 ...

如果286C本身唔存在,馬鞍山條286C都仲可以諗唔停濱景一城。但因為286C畀左富安濱景一城,冇可能再飛起佢地本來的尾站快車。加上道路網計,青沙入馬鞍山行火炭路入都係合理走線,沒有必要改走286C。而石門工業區客亦可以幫286C提升客量,有利爭取更頻密班次。
Justshamxx 發表於 2021-2-27 19:21 | 顯示全部樓層

剁晒雙向線,變晒長途循環線不特止,強行改變車公廟路秦石邨一帶的乘車習慣,令當區居民無所適從,成份嘢直入垃圾桶。
唔怪之得RPP都冇咁進取郁人線郁成咁,殺敵(大帝)一千自(巴士司機)損九百
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kmb71k 發表於 2021-2-27 21:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-27 16:34
所以新86C改擺馬市,經77區,與286C各自分工再加班,又加班又擴大服務範圍,回應77區爭取深水埗線的訴求 ...

唔該你參透一下
40X馬鞍山一直想搣甩源禾路
馬鞍山出尖沙咀個個搭晒87D唔搭81C
當年馬鞍山人想89D搣甩廣源
而家終於搣甩咗

所以
就算你加到幾密有幾獨市
只要你要沙田
註定要俾馬鞍山人唾棄

以上回應,是否可行?是否合適?
Waiyin12 發表於 2021-2-28 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層

287沙田走線根本係行大運
顯徑開出兜上新田圍再返大圍迴旋處上青沙
同一段車公廟路行兩次 (至少應該單邊唔停站)

平心而論,新田圍同顯徑都唔適合做中途站
新田圍叫做好少少,bottom line係可以用獅隧公路分站

要補償281M,我寧願87B唔好郁

但九龍段南昌尾站上青沙,concept我覺得好可取
可以另一小區開青沙線咁行

HM3044 發表於 2021-2-28 09:57 | 顯示全部樓層

顯徑-大圍站-新田圍-大圍站-青沙...

你真係搏ban㗎喎
 樓主| 2076 發表於 2021-2-28 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-2-27 21:58
唔該你參透一下
40X馬鞍山一直想搣甩源禾路
馬鞍山出尖沙咀個個搭晒87D唔搭81C

86C的設計其實主要係考慮石硤尾、白田居民前往沙田區的需求,馬鞍山經源禾路係慢,但已經有快線286C,唔見得馬鞍山唔接受43X走線。當然86C係慢,但叫做直達77區以及黃金一帶,做番286C做唔到到位。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-28 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-28 01:25
287沙田走線根本係行大運
顯徑開出兜上新田圍再返大圍迴旋處上青沙
同一段車公廟路行兩次 (至少應該單邊唔 ...

287看似行大運,其實顯徑起計,係同286X一樣時間到青沙轉車站。286X同287一齊變相係令顯徑有頻密服務接駁青沙轉車站,在顯徑區我亦特意跟286X出區。而287行法我係希望補償新田圍,回程大圍站-新田圍-大圍站-顯徑行法,收$5.1,令RPP入面281的建議變相實行的同時,顯徑多左青沙線,新田圍更加有快車出市區,南昌海達亦都可以一站直出大圍站,如果287行顯徑先,就會忽略海達-大圍站的市場。287行法亦都令RPP入面的286可以改番286X走線循環,減省行車時間,拉開286同86的車程差距。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-28 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-2-28 09:57
顯徑-大圍站-新田圍-大圍站-青沙...

你真係搏ban㗎喎

顯徑冇左281M,換呢條287,仲有87B留返顯徑,加上顯徑有MTR,仲有286X,牙力都相對細。反而新田圍-大圍站-青沙,係新市場,畀左呢條線新田圍係真係幫到當區居民出行。而且呢個行法係補到新田圍-大圍流水,回應新田圍居民訴求。