hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善梨木樹交通及加強51服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善梨木樹交通及加強51服務

ricky 發表於 2021-3-10 17:36 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-3-9 22:25
如果想分流36M堆客(特別係回程)將36A回程兜一兜葵芳站就可以
亦都唔洗改到同36M同價
因為一定有趕時間客& ...

梨木樹去九龍塘本身有另類轉乘方法,就係搭46X去大圍轉東鐵,咁樣去九龍塘快過晒區內其他地方。

前荃葵青區居民
samuelho668 發表於 2021-3-10 20:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-3-9 09:34
32本身有象石梨木樹上葵流水
同時荔枝角道個半獨市位人口上升,好難搵到合理補償
我覺得難以直接取消,頂 ...

象石梨木樹上葵流水 好簡單
只要將 43S 全日左佢
, 有回程就得
科學園開, 過左城門隧道跟 43X 去石圍角總站, 掉頭跟 32 去象山, 再跟 40P 入石籬跟 31M 去打磚坪街先上返大隴街總站

至於大隴街開就跟 40P 上石圍角先去再科學園, 繁時大隴街開輔助線做半條 43S 行和宜合道, 唔入石圍角, 直科學園
如果跟 43P 直上科學園其實唔算好兜
石籬安蔭石蔭上石圍角就 40P 全日有車或者 936 都得

另外同意 35A 自拆兩條
35A 縮去太子站做循環線,太子道西右轉跟 42 返長沙灣道回程
旺角打後就 35X 全日補上共用 35A 用車

GW4866 發表於 2021-3-11 05:50 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-3-10 15:56
冇架lol 尖東去太子都係私落中郵 nathan 行快線唔停站就算
除非創意到行公主道再落太子道西... 但會真空 ...

我真係以為飛公主道再唔知點入返去太子阿
飛彌敦道快線咁去一黎混吉比唔比咁玩二黎油麻地旺角班客望見有車無得上會點諗...

旺角搵總站方面,我一向主張去程直情唔入旺角,深水埗後轉入南昌街落聚魚道直去奧運,回程跟32出弼街
避開塞車及減少不必要多餘路段
打開門,行出去,去遠啲!
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-11 12:54 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-3-10 17:36
梨木樹去九龍塘本身有另類轉乘方法,就係搭46X去大圍轉東鐵,咁樣去九龍塘快過晒區內其他地方。

...

相信無咩人會用呢個方法
退一萬步,就算我想坐東鐵去九龍塘,我不如搭47X/48X/小巴去沙田轉仲快啦
點解要同你46X游花園, 繁時仲要塞10-15分鐘大圍迴旋處?
Moreover, 36M落葵芳站都算直接, 而葵芳去九龍塘都係4個字左右, 兼且唔洗好似東鐵行咁大段路

不如將36M來回程大部分班次改上橋, 提升接駁效能仲好
想去昌榮路&葵俊苑, 咪36A比個雙向分段囉, 谷下上座率, 又可以賺埋$2客。
剩返昌榮路&葵俊苑去葵芳站, 仲有車海235M/31M/47X/小巴揀, 根本就無咩影響
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-11 13:13 | 顯示全部樓層
kps19862008 發表於 2021-3-5 00:23
夾客都要揀個有客既地方先有景啦!成日都話要夾象石,象石連條32M都養唔掂根本客流係低!根本就算夾都冇 ...

1. 象石養唔掂32M, 除左人口老化, 仲係因為32M落唔到荃灣, 兼且有車海紅Van爭食, 同埋荃灣比葵芳多車轉
2. 如果32M採用26M模式 (葵芳站 - 梨木樹 - 象石 - 大河道荃灣站 - 如心 - 路德圍 - 荃灣站 - 象石 - 葵芳), 全日表現大概做到26M水準, 一條線做晒兩邊買餸客, 假日仲可以做埋東普陀/圓玄郊遊客, 開20-30分一班已經夠玩

384047x 發表於 2021-3-12 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-11 13:13
1. 象石養唔掂32M, 除左人口老化, 仲係因為32M落唔到荃灣, 兼且有車海紅Van爭食, 同埋荃灣比葵芳多車轉
2 ...

可惜價錢問題,區會實ban
其實九巴同kps版友諗法一模一樣,所以愈做愈hea,其實唔止象石,好多區有潛質既路線九巴只睇當下路線客量,唔睇需求,就唔好怪點解咁多人保鐵

最理想一定係保鐵政策初衷,相輔相成,可惜已經變質,搞到除非招標線好似290系,都唔敢試呢啲線,再加上以前區議員山頭主義,亦係九巴無心再做重組,係好可惜

另外就係人口同交通不成正比問題,象石黎講緊六萬人,上葵十萬多少少,就算人口老化,都起碼應該有番一半既服務,可惜要計城隧線先可能有一半,所以紅小做起,石圍角班人寧願行去荃灣站不無原因