hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 行政會議批准巴士公司加價
開啟左側

行政會議批准巴士公司加價

053h4 發表於 2021-3-17 13:26 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2021-3-17 13:17
政府出order 再資助比廣通有幾難 到時就由大陸供應巴士比香港

話分兩頭, 電動車係大趨勢, 而最終政府買車以維持必要服務係我相信的大方向
但係選擇都好多

簽名被屏蔽
Edward_Chan 發表於 2021-3-17 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-3-17 00:48
其實国产车除返開使用年期同而家香港啲外國廠牌係咪真係差好遠?
好似澳門嗰啲咁高配置應該都唔荒平得去 ...

澳門國產車機械配備其實似香港 堆宇通全部康偈 Voith波箱
053h4 發表於 2021-3-17 13:28 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-3-17 13:18
我相信如果無姓零嗰位人士
巴士公司加價都唔會有人支持

我睇到的問題, 正常人都會睇到
其實問題並唔係加唔加價, 而係每一項服務的收益能否收支平衡

重有, 政府係拖慢加價申請, 係港鐵八折完結先加
簽名被屏蔽
avianwind 發表於 2021-3-17 13:39 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-3-17 12:22
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1581028-20210317.htm

不批准加價將影響服務? 笑話? ...

(曲)

難怪幾間巴士公司都玩收車
原來想逼正苦批加價

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
英雄 + 3 Actually this is what I think

查看全部評分

士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-3-17 10:19
港島北所有流水4.5就差唔多

我係唔知D咩冇常識嘅人會覺得屎水會將大西北線加足12%,除非真係申請交牌唔想 ...

收4.5會推爆電車囉
你估北流水車速快呀?
衰啲講,果啲只係一架有冷氣嘅電車咋⋯⋯

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 終於都有人明城巴喺西環得啲冷氣電車.

查看全部評分

053h4 發表於 2021-3-17 13:52 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 13:50
收4.5會推爆電車囉
你估北流水車速快呀?
衰啲講,果啲只係一架有冷氣嘅電車咋⋯⋯ ...

首先, 呢D線兩蚊客除時已經去到3成, 根本無影響
重有, 巴士當冷氣電車有咩問題? 而家已經開始熱啦, 比多兩蚊買冷氣, 好多比多八蚊去七仔買水LOR

香港人而家幾乎可以話人人用冷氣, 冷氣費唔值錢咩

最後, 電車裝冷氣, 因為電網要做重大改動, 佢真係做到, 票價都可能大幅上升
條數根本係番到

簽名被屏蔽
士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-3-17 10:58
其實屯元天先唔怕加得多。。
反而北區加價就好趕客
除咗278X 279X

隨時長途加多啲,分段唔加打輕鐵
長途係搭就搭唔坐就點都唔會坐
但短途見車就上,密食當三番
士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-17 13:52
首先, 呢D線兩蚊客除時已經去到3成, 根本無影響
重有, 冷氣電車有咩問題? 而家已經開始熱啦, 比多兩蚊買冷 ...

值錢嘅 ,依九巴規則,冷氣巴係非冷氣嘅車費1.3倍
咁咪電車價加3成囉
你估3.4亂咁寫架咩

話善巴為錢不擇手段,不如話善巴根本唔識做數,仲話砌靚盤數賣走喎⋯⋯有讀finance嘅人都知除咗一般costing數字之外,其他主客觀因素真係唔駛諗?

同埋,最佳止蝕方法係全部轉晒兩味線
唔開車咪冇浮動成本增加
固定成本同沉沒成本你都唔郁到架啦⋯⋯

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 3 + 10 最佳止蝕方法係執咗佢

查看全部評分

talktogether 發表於 2021-3-17 14:05 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 13:54
隨時長途加多啲,分段唔加打輕鐵
長途係搭就搭唔坐就點都唔會坐
但短途見車就上,密食當三番 ...

小巴312係熊貓至梨木樹收$4.6,我諗九巴亦唔想36加價的,因為加左會令乘客轉投312的
053h4 發表於 2021-3-17 14:23 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2021-3-17 14:05
值錢嘅 ,依九巴規則,冷氣巴係非冷氣嘅車費1.3倍
咁咪電車價加3成囉
你估3.4亂咁寫架咩

咁你叫電車裝冷氣啦
工程吹水就得咩

首先, 電車電纜幼, 要冷氣就要一係換電纜, 一係加變壓站, 港島無位, 港鐵都要行孖纜而減少變壓站
另外, 每個供電區域電車數目就有限制, 以免扯晒D電

而家興地面無線充電, 用錢就可以解決到, 不過條數咪係番到

你話加三成搞得掂, 電車一早上左冷氣啦

重有, 九巴可以3.4做港島流水, 我一向支持九巴拎去做, 係呢到話九巴唔會做JAR MA

最後,讀FINANCE就知道睇CASHFLOW, 人地CASHFLOW點做解啊, 你做出離LOR
我一向支持九巴做港島, 就係呢個原因, 因為新城咁多人質疑做數, 點解重比佢做唔比九巴做埋?
簽名被屏蔽