hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵計劃506改為雙向總站路線
開啟左側

[其他] 港鐵計劃506改為雙向總站路線

樂仔〞 發表於 2021-3-23 01:01 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2021-3-23 00:10
但巴士要停燈/上落客較長,屯碼一早搭507,除停站位置方便,唔見得巴士優勝輕鐵
...

咁單係停站方便已經嬴哂
慳條天橋個感覺已經差好遠
arfung 發表於 2021-3-23 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-3-22 20:38
可能我唔係好留意
最近總係撞到 615 孖卡車
610 間唔中都有孖卡

今早約7:40am,兆康月台2有614拖卡,1分後月台5再開614P拖卡,前後4卡車一齊去碼頭,車上鬆動過非繁好浪費。

下班睇apps要12/16分...

晚上7點幾南行連續近1小時又係咁(614/P拖住到,走左等好耐)
arfung 發表於 2021-3-23 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
但巴士要停燈/上落客較長,屯碼一早搭507,除停站位置方便,唔見得巴士優勝輕鐵
...

本身巴士和輕鐵各有粉絲和優勢。

但當年九鐵想506長期用巴士調車卡入天水圍,結果506巴士班次比輕鐵密,又深入新墟(雅都)一段時間,之後仲延長兆麟,居民慣左又有新既得利益者出現,再大改會有難度。

不過繁時506樓上未必坐滿而下層逼爆留後,上落又較需時,係麻煩位。
lsc04d11 發表於 2021-3-23 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

...

有時有啲真話係唔”方便”講出黎
506係巴士  啲買餸客就有方法一程來回 而就算見到輕鐵站有人查票都唔驚
然而506係輕鐵既話  遇到查票就可能有事

當然  最好梗係做足出入站拍卡 明明一去一回 咪俾兩程錢囉

(如果你是熟悉輕鐵的運作 相信唔需要我再講到明卦)
AVBWU291 發表於 2021-3-23 09:25 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-3-23 08:39
有時有啲真話係唔”方便”講出黎
506係巴士  啲買餸客就有方法一程來回 而就算見到輕鐵站有人查票都唔驚
...

巴士轉輕鐵當一程就唔係啲咩衰嘢,因為冇逃票成份。但其實搭得506,都係西南位,即係美樂至龍門一段。回程搭輕鐵,其實就好麻煩,因為街市/市中心冇直車(輕鐵)返屋企。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2021-3-23 09:28 | 顯示全部樓層
要解輕鐵轉車上上落落嘅問題,非常簡單。而家輕鐵月台有4卡位,但運作上只會用中間2卡。

咁直接將市中心方向最頭嗰卡拆咗佢,變做行人過路處,其實已經perfect。(唔建議做河田方向嗰邊,因為行人睇唔到輕鐵轉彎入嚟)
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-23 11:14 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-3-23 01:01
咁單係停站方便已經嬴哂
慳條天橋個感覺已經差好遠

屯門大部份地方/建築物都係輕鐵遠過馬路(巴士站)
始終有馬路先,後期先起輕鐵,死症嚟
不過輕鐵vs巴士不嬲都各有各好

巴士:
平均班次密
整體站位好,大多數比較近目的地
班次不穩定
上落慢多燈位
候車環境差,窄,蚊型上蓋,路邊食廢氣

輕鐵:
班次穩定
上落快冇燈位
候車環境好,地方大,有大型上蓋
平均班次疏過巴士
整體站位較差

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-23 11:15 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-3-23 09:28
要解輕鐵轉車上上落落嘅問題,非常簡單。而家輕鐵月台有4卡位,但運作上只會用中間2卡。

咁直接將市中心方 ...

港鐵佛系管理輕鐵
唔使諗佢會搞咁多嘢
lsc04d11 發表於 2021-3-23 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-3-23 09:25
巴士轉輕鐵當一程就唔係啲咩衰嘢,因為冇逃票成份。但其實搭得506,都係西南位,即係美樂至龍門一段。回 ...

其實唔係衰嘢  但諗下未有輕巴506之前係點
A52都專登只做蝴蝶往來龍鼓灘轉乘

即係屯碼係冇方法一程車出黎街市買半粒鐘就返去
由兩程變成收一程錢  喺市民角度梗係開心及想保留啦
(同樣地K58的誕生亦造就了這用途)

仲有 會唔會係諷刺地 巴士坐位會多過一卡輕鐵座位(我諗506唔會俾太多拖卡)(輕鐵近代列車越整越多水塘 啲人又唔放關愛座在眼內) 計埋巴士可做到的班次密度  坐得低既機會率大左  
groom1002 發表於 2021-3-23 11:47 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-3-23 08:18
本身巴士和輕鐵各有粉絲和優勢。

但當年九鐵想506長期用巴士調車卡入天水圍,結果506巴士班次比輕鐵密, ...

如果巴士班次頻密,居民就唔會投訴506脫班啦,btw mtr已企硬506繼續用巴士,雙向總站可能有利班次調動, 回程總站選址可能青山灣