hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 永遠懷念中環舊天星碼頭
開啟左側

永遠懷念中環舊天星碼頭

Octavian 發表於 2006-11-3 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-11-3 13:42 發表

最弊好多人一想起作商業用途便破口大罵利益輸送、官商勾結、公器私用 (例子:舊水警基地)
這些人的思維便是舊建築物都是想改成博物館. 例如:
天星碼頭如是、政府總部如是、舊中央警署、景賢里........... ...

但係,如果唔可以作商業用途,係香港呢個以"金錢利益掛帥"既地方,仲要係中環鬧市中間保留,又'合唔合乎經濟效益'呢?

講歷史,又唔係長久(得果50年...)
講建築特色,最多人concern既,都係個鐘樓
講歷史價值,又唔覺得好多
唔通只係拆剩個鐘樓咩 (到時就同九龍果邊一樣...單丁一個..怪怪的...)

維修都要錢的..政府同天星都唔係善堂..博物館差唔多個個都係虧本經營咁濟,到時要政府補貼就更"官商勾結"
雖然話,而家唔拆,過多50年棟樓就會好有歷史,但係呢50年點樣捱落去?
(學英國咁整個conservation area?叫天星碼頭區乎?)

我自己就覺得,天星碼頭主座係可以保留既,果兩個突出來既泊位,就唔知會唔會影響到要起既隧道.係規劃用途上將天星碼頭包括入大會堂,成為大會堂既一部份(將而家2個泊位同埋中間海既位置重建上蓋及內籠,外牆盡量仿照原先的設計興建/又一個落地玻璃牆),入面可以做餐廳,展覽廳,遊客商店咁

咁樣既可以盡可能保留及活化原先建築同鐘樓,又可以增加大會堂面積,同埋更有效咁將愛丁堡廣場連在一起,增加市民休憩地方,亦都可以將天星碼頭一帶包裝成旅遊景點,同埋利用入面商店/餐廳貼回維修費用,何樂而不為?

guia 發表於 2006-11-3 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Octavian 於 2006-11-3 22:20 發表

但係,如果唔可以作商業用途,係香港呢個以"金錢利益掛帥"既地方,仲要係中環鬧市中間保留,又'合唔合乎經濟效益'呢?

講歷史,又唔係長久(得果50年...)
講建築特色,最多人concern既,都係個鐘樓
講 ...

我數漏了中央街市都要保留, 不過忘記是否要求做街市博物館
如果按你提議, 咁個天星碼頭就改到面目全非, 不如唔留好過
天星碼頭將為P2路一部份
P,S, 附圖 為政府規劃圖, 版權為香港特區政府所有
Octavian 發表於 2006-11-3 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-3 22:56 發表

我數漏了中央街市都要保留, 不過忘記是否要求做街市博物館
如果按你提議, 咁個天星碼頭就改到面目全非, 不如唔留好過
P,S, 附圖 為政府規劃圖, 版權為香港特區政府所有

sorry,講漏左...
我上文所講將天星碼頭變成大會堂一部份,唔係指將2棟建築物"實質相連",而係指兩者係用有蓋通道,花園,草地,廣場咁貫通在一起 (說穿了,即係同而家現況差唔多 :p) 惟一分別就係天星碼頭果2個泊位中間變左室內地方
應該唔會面目全非既

不過睇完個規劃圖,要將果2個泊位一併保留有一定難度,個碼頭本身都仲勉強可以,不過到時會變得超怪....可能同對面海個鐘樓一樣...孤立...
Wright---AVW16 發表於 2006-11-4 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-11-3 22:56 發表

如果保留舊天星,該一小段 P2 路可為隧道
nwfb1601 發表於 2006-11-4 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2006-11-4 10:48 發表

如果保留舊天星,該一小段 P2 路可為隧道

唔得,如果要將0個段 P2 路改做 underpass 0既話
隧道口0既斜度可能會太斜。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
J702HMY 發表於 2006-11-4 17:43 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2006-10-31 19:08 發表
在十一月..呢個陪住香港成長...見證香港經濟發展既舊中環天星碼頭(7號與8號)將會被清拆...佢見住香港由全亞洲最高既康樂大廈..直至而家既ifc二期~係八十年代尾出生既我...我諗呢一代無咩人會諗點去保留呢d heri ...

你講得好0岩,我覺得新不如舊
個新碼頭同維港真係有d格格不入,
唔知係咪可能我睇慣英式建築0既關係
所以先覺得個新碼頭唔靚
不過無可否認維港距離又縮窄左lu

tristan 發表於 2006-11-4 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 3/11/2006 13:42 發表
最弊好多人一想起作商業用途便破口大罵利益輸送、官商勾結、公器私用 (例子:舊水警基地)
這些人的思維便是舊建築物都是想改成博物館. 例如:
天星碼頭如是、政府總部如是、舊中央警署、景賢里........... ...

那就教育大眾保護 heritage的新法 or 例子.
「藍天行動」(雖則無理成份較多)、「保護維港」不都是教育了香港人關注以往不留意的事嗎?

中環街市那單更易解決, hits: 地段係中心(CBD)的中心--- 多麼大的議價條件呢!
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
edhong 發表於 2006-11-4 20:39 | 顯示全部樓層
guia 發表於 2006-11-11 01:53 | 顯示全部樓層
總結: 新天星碼頭設計差, 都係天星小輪公司有份畀意見,
要鬧唔該鬧埋天星小輪公司
1957年搬碼頭. 有冇人批評第三之代碼頭設計??

另外48 年 前 天 星 搬 碼 頭 咪 又 要 行 一 大 段 路 ( 環 球 大 廈 至 現 址 )
不 過 當 年 只 可 以 坐 船 而 已 ~

值 得 一 提 :
天 星 碼 頭 啟 用 初 期 尚 未 有 行 人 隧 道
80 年 代 前 兩 岸 天 星 碼 頭 是 單 色 , 灰 灰 白 白 的

OTIS401 發表於 2006-11-11 13:26 | 顯示全部樓層

貼幾張相!
問:新碼頭既閘機係點?
複製 -PIC_0539.JPG
複製 -PIC_0546.JPG
複製 -PIC_0553.JPG
複製 (2) -PIC_0552.JPG