hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 796P晚間客量統計 (16/6更新) 及 有關路線交流 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 796P晚間客量統計 (16/6更新) 及 有關路線交流

樓主| nchmt 發表於 2021-5-7 22:38 | 顯示全部樓層

九巴正式改班後796P客量統計
5807 7/5/2021 21:00開(296D開20:55)

2100 尖沙咀東 +1
2102 香港科學館 +1
2103 麼地道 +4
2106 尖東站 +8
2108 海防道 +25
2111 栢麗購物大道 +7
2112 柯士甸道 +19
2115 勞資審裁署 +11
2117 衛理道 +1
2119 山谷道 +2
2122 九展 +2
(上觀繞共 81 人)

2128 將轉 +0 -2
2134 富康花園 +0 -28
2138 尚德 +1 -17
2140 彩富閣 +0 -9
2142 調景嶺站 +1 -9
2145 將軍澳中心 +0 -2
2147 天晉III +1 -5
2149 播道書院 +1 -6
(4人 將轉前往康城 共7人前往康城)

據觀察,296D於唐明苑站後只有約10人前往尚德總站。以此指標可推斷該296D班次不大機會有超過三成載客率。

5787 9/5/2021 17:20開
(296D開 1700, 1725及1750)
1720 尖沙咀東 +1
1722 香港科學館 +4
1723 麼地道 +2
1727 尖東站 +15
1731 海防道 +14
1734 栢麗購物大道 +8
1737 柯士甸道 +6
1740 勞資審裁署 +10
1742 衛理道 +4 -1
1747 山谷道 +3
1751 九展 +6 -3
(觀繞前共上 73 人)

1802 將轉 +4 -6
1810 富康花園 +0 -26
1812 尚德 +2 -17
1815 彩富閣 +0 -1
1817 調景嶺站 +0 -4
1821 將軍澳中心 +0 -3
1823 天晉III +0 -4
1825 播道書院 +3 -3
(5 人 將轉前往康城 共 14 人前往康城)

據觀察,296D於將轉前車上客量約30人。

5703 12/5/2021 20:40開
(296D開 2035及2055)
2040 尖沙咀東 +3
2042 香港科學館 +3
2045 麼地道 +5
2047 尖東站 +0
2049 海防道 +12
2052 栢麗購物大道 +5
2053 柯士甸道 +8
2056 勞資審裁署 +10
2059 衛理道 +4
2101 山谷道 +4
2105 九展 +3
(觀繞前共上 57 人)

2112 將轉 +1 -2
2118 富康花園 -11
2121 尚德 -9
2122 彩富閣 -4
2125 調景嶺站 +2 -18
2128 將軍澳中心 -1
2130 天晉III -7
2133 播道書院 -2
(3 人 將轉前往康城 共 6 人前往康城)

比較有趣的現象係比後車追到。。。

5774 24/5/2021 21:00開
(296D開2055, 2115)
2059 尖沙咀東 +2
2100 香港科學館 +1
2102 麼地道 +4
2104 尖東站 +4
2106 海防道 +14
2108 栢麗購物大道 +7
2110 柯士甸道 +3
2114 勞資審裁署 +7
2115 衛理道 過站不停
2116 山谷道 +0
2119 九展 +5
(觀繞前共上 47 人)

2125 將轉 +2 -5
2130 富康花園 -11
2134 尚德 -9
2136 彩富閣 -4
2137 調景嶺站 -8
2141 將軍澳中心 -1
2143 天晉III -3
2145 播道書院 -2
( 4 人 將轉前往康城 共 6 人前往康城)

於將轉相遇296D,車上不足30人。

5783 12/5/2021 22:00開
2159 尖沙咀東 +2
2200 香港科學館 +1
2202 麼地道 +5
2204 尖東站 +1
2206 海防道 +16
2207 栢麗購物大道 +5
2210 柯士甸道 +11
2215 勞資審裁署 +10
2217 衛理道 +1
2219 山谷道 +1
2223 九展 +2
(觀繞前共上 55 人)

2228 將轉 -6
2234 富康花園 -12
2237 尚德 -4
2238 彩富閣 -3
2240 調景嶺站 -19
2243 將軍澳中心 -1
2245 天晉III -1
2247 播道書院 +1 -7
( 2 人 將轉前往康城 共 3 人前往康城)
(將轉相遇296D,車上約30多人)
Ricky403 發表於 2021-5-7 22:48 | 顯示全部樓層
296D本身都收貴人個幾,站位又無咁好,行先都唔show你啦
.
 樓主| nchmt 發表於 2021-5-7 22:52 | 顯示全部樓層
係比較驚訝今日會咁多人
fleetline 發表於 2021-5-7 23:07 | 顯示全部樓層

nchmt 發表於 2021-5-7 22:52
係比較驚訝今日會咁多人

296D今日九龍站開2100, 剛比人行前, 仲要前車開2045, 人數正常.

而今日796p甩班甩得好勁, 唔知前車開幾點, 加埋星期五人多唔奇.
儲錢
fleetline 發表於 2021-5-7 23:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-5-7 22:48
296D本身都收貴人個幾,站位又無咁好,行先都唔show你啦

796p過左尚德先見到架296D,
明顯係796p行正296D前面.
儲錢
 樓主| nchmt 發表於 2021-5-7 23:21 | 顯示全部樓層
Del
 樓主| nchmt 發表於 2021-5-7 23:23 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2021-5-7 23:07
296D今日九龍站開2100, 剛比人行前, 仲要前車開2045, 人數正常.

而今日796p甩班甩得好勁, 唔知前車開幾 ...

甩班甩得好勁不太認同,因為我係poly見住架2040走我先翻入去等......
同埋296D今日真係開2055同2115bor
我冇呃你啊師兄 你睇錯?
User12345678910 發表於 2021-5-7 23:30 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-4-20 01:21
其實會唔會有人專登行去PopCorn再搭296D呢?
我就知會有唔少人專登行去尚德拍港鐵特惠站再去將軍澳站搭地鐵 ...

我會睇ETA決定
fleetline 發表於 2021-5-7 23:31 | 顯示全部樓層
nchmt 發表於 2021-5-7 23:23
甩班甩得好勁不太認同,因為我係poly見住架2040走我先翻入去等......
同埋296D今日真係開2055同2115bor
我 ...

正常經寶順路入唐明街比經寶康路快3-5分鐘,
如果296D行前面, 坐緊架796p應該冇乜可能見到296D吧.

儲錢
 樓主| nchmt 發表於 2021-5-7 23:39 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2021-5-7 23:31
正常經寶順路入唐明街比經寶康路快3-5分鐘,
如果296D行前面, 坐緊架796p應該冇乜可能見到296D吧.

呢個 我會話理論上你絕對正確 但係因為我今日親眼所見 所以今日我不得不不認同你既講法 (sor我中文2)