hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 屯門區議員引述運輸署對開辦渡輪航線的看法 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

屯門區議員引述運輸署對開辦渡輪航線的看法

kay 發表於 2021-5-8 12:27 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-5-8 12:04
富裕小輪宜家只係得一般「高明」可以叫行得快

其他就真係有d困難

成本計高明倒米

所以係速度同成本關係下
大型船公司唔做都合理

反而翠華,海佑,NEW LEGEND
可能仲有少少機會

即係我有架船屯門出港島
之後可以跳去幫另一公司做服務
然後下繁又做港島返屯門

砌到一份合理更表
唔會無啦啦要空船入屯門或出港島
可能都可以搭單做

北九紅隻聲威6
平日都係西灣河開去做北九紅
做完上繁返去,下繁又出動

不過類似聲威6既船
本身用油量唔高
做一頭半個月都唔駛加油

呢D船做生意成本低唔少,但就無冷氣同速度慢
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2021-5-8 12:55 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-8 12:27
成本計高明倒米

所以係速度同成本關係下

開快船 : 票價無競爭力
開慢船 : 航行時間無競爭力

又唔係唯一交通工具﹐仲有幾多人會選擇?
船公司點去維持收支平衡 (更加唔好講有盈利)。

想屯門有船出市區﹐繼續慢慢等啦。
直到一天﹐陸路出現全面飽和﹐又無新路興建做分流﹐到時船就係救星﹐就會有得做。

問題只是...... 出現陸路交通全面飽和的機會係極微。

早前一篇舊文探討青衣渡輪﹐睇下有無機會去中環及觀塘。
入面都講晒重點了。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1191201-1-1.html
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1197776-1-1.html

Waiyin12 發表於 2021-5-8 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-5-8 12:04
富裕小輪宜家只係得一般「高明」可以叫行得快

其他就真係有d困難

如果新渡輪用“快船”做呢?

始終新渡輪快船多過富裕,又一樣係CKS
kay 發表於 2021-5-8 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

運輸署政策係非離島渡輪唔係必須,唔會額外補貼,當年珊瑚海嗌停辦,本質都係要求補貼市區渡輪,運輸署話唔會
kei_hk 發表於 2021-5-9 10:08 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-5-8 18:43

最大問題係.......

有無商業價值?

開條線係無盈利﹐又唔會帶來其他作用(eg. 泊船/出租碼頭供其他船使用)﹐這樣又為何要開新線?

上面講了重點:
快船 : 票價無競爭力
慢線 : 航程時間無競爭力

根本引唔到乘客長期使用﹐所以一定係睇淡的。

sq285 發表於 2021-5-9 12:09 | 顯示全部樓層
睇返2000年運輸署用咩理據摺埋屯門-中環線

// 運輸署發言人解釋,自屯門公路的改善工程一一展開及三號幹線、汀九橋在過去兩年相繼通車後,中環至屯門航線的每日乘客量大幅下降超過百分之七十五,由一九九八年六月的每日四千五百人次下降至今年六月的每日一千一百人次。下跌趨勢直至今日仍然持續。//
https://www.td.gov.hk/tc/publica ... t/index_id_691.html

1100人次嘅概念係來回加埋總共只係打得爆四班雙體船,其他咁多班都係吉船遊街,即係大家都揀咗96x啦
就算依家想開返船,但依家有西鐵同埋屯赤隧道疏導,邊間船公司會肯開啫

今屆區議員好多都廢up當做嘢,同政見無關,唉
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
THomas20010808 發表於 2021-5-9 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2021-5-9 12:09
睇返2000年運輸署用咩理據摺埋屯門-中環線

// 運輸署發言人解釋,自屯門公路的改善工程一一展開及三號幹線 ...

有新提議都好嘅,至少唔使比一個框框局限住。

屯門中環就應該做唔到,只係睇吓去遠少少有冇機會做到
THomas20010808 發表於 2021-5-9 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-5-8 18:43

新渡輪如果有船剩加離島線先啦

kei_hk 發表於 2021-5-9 16:26 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-5-9 14:57

屯門中環就應該做唔到,只係睇吓去遠少少有冇機會做到 ...

有提議係好﹐不過講下就足夠﹐唔需要用心去攪這個議題。

以現時香港陸路交通網絡來講﹐真係好難有一些長程的航線﹐係符合商業營運。換句話說﹐即是唔會有營辦商去開辦提供服務。

真係得番維港往返九龍及港島的航線﹐叫做有得做下。

sq285 發表於 2021-5-9 16:52 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-5-9 14:57

屯門中環就應該做唔到,只係睇吓去遠少少有冇機會做到 ...

我都可以提議由屯門開條水上飛機或者直昇機航線去觀塘,一定唔會塞車同埋受維港限速添

#曲
#提議都要睇吓可唔可行先啦
#渡輪公司會蝕住同你做咩
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤