hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得 ...
開啟左側

建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得益嘅線

Quanta 發表於 2021-5-27 00:33 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-26 13:36
唔使參考繁時,因為繁時需求唔同、道路情況唔同,而且用車亦唔同
我#1 #15 #24都講過,40官方行車時間係8 ...

你 #1 #15 #24 #47 講幾多次都好, 大家就係唔認同你個行車時間估算嘛

太子道西西行近DBS 嗰邊非繁都成日塞得好勁,

太子道東東行亦多塞車位, 舊機場對面嘅幾個站都不時會塞埋站

牛頭角道淘大同牛下一段更加係塞燈塞到喊, 對返工客嚟講又行得遠唔吸引,
89都因為咁倒走唔少客

你個估計, 好大程度上低估咗沿路塞車, 同埋係拎240唔塞車同40繁時嘅時間比囉

你條線用車咁多, 40原有乘客又無合理補償, 30分鐘一班再不時脫班只會迫人落地底, 將40辛苦儲來嘅客趕走

樓主| AV296 發表於 2021-5-27 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-5-27 00:33
你 #1 #15 #24 #47 講幾多次都好, 大家就係唔認同你個行車時間估算嘛

太子道西西行近DBS 嗰邊非繁都成日 ...

其實我已經講咗,我係用本身40號嘅時間做估算
而87分鐘呢個時間,好明顯係非繁,同埋係九巴官方數字;因為繁時上面有講係100分鐘

1. 240新界段比40號慳15分鐘,我諗呢個無咩人會反對;事關40號喺荃市、大窩口同葵涌都浪費唔少時間

2. 太子道西非繁塞車個位,好少好少會塞到男拔嗰邊咁勁,通常係太子站嗰邊塞,但240又完美避開哂;塞到男拔,通常係因為旺角內街又爆水渠又撞車又盛,倒塞出嚟
當然,更快嘅方法係連男拔都唔停,師兄又唔知點睇?

3. 太子道東最塞車嘅位係西行巴士站嗰頭,因為東行巴士站較分散,但西行較集中
而我建議嘅240,西行只停采頤花園一站,但呢個站近年擴建咗,足以容納四至五架巴士

4. 牛頭角道燈陣都叫多? 咁亞皆老街同馬頭圍道咪障礙賽咁? 同埋我成個討論集中喺非繁,所以返工客未係最重要,詳情可睇#1
而觀塘道亦非暢通,尤其九龍灣站、勵業街,即使非繁亦會無啦啦流失3至5分鐘

或者用另一個方法計:西約至美孚最暢通約20分鐘,美孚至彩霞道最暢通約30分鐘,彩霞道至觀塘最暢通約10分鐘。但因沿途有眾多塞車位,所以要加15分鐘預留塞車,所以計得出係75分鐘

40號嗰句,師兄不妨睇多次#1,你就會知我講咩。

樓主| AV296 發表於 2021-5-27 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-26 23:14
214 秀暉樓 30分鐘就到深水埗郵局站, 45分鐘就到長荔街總站, 樓主覺得呢?

98C 的問題, 其實好易比較到  ...

98C同240唔同,因為98C非繁塞車位主要喺旺角同九龍城迴旋處
而呢兩樣野240都飛哂,即係話最影響行車時間嘅,240都飛走哂

界限街使唔使15分鐘咁耐? 12A行地面,停哂燈都係講緊10分鐘到,但240係飛橋喎
而長沙灣道,我坐過最惡劣嘅車,站站停、內街塞哂車兼食哂八成嘅燈,都只係約莫20分鐘到,當然係一個唔正常嘅情況,因為中間有撞車;但問題係,用個唔正常嘅情況去決定正常情況之下嘅行車時間,似乎並唔適合

時間流失呢樣野,相信九巴訂40號行車時間都有諗過。師兄諗下,如果界限街+長沙灣道要成一個鐘咁耐,40號講緊太子道西站站停、食哂所有燈,仲要塞九龍城迴旋處,而且兜埋石峽尾同更加塞嘅青山道;咁佢改行龍翔道時,又點會淨係慳咗15分鐘咁少?
(運輸署原句: 「乘客由荃灣市中心往東九龍的時間將由超過 78 分鐘縮減 15 分鐘至約 63 分鐘。」)

太子站<>長沙灣道有唔少替代巴士路線

我無美化,但事實係美孚去觀塘只會比原40號慢咗5分鐘
Ricky403 發表於 2021-5-27 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-26 13:36
唔使參考繁時,因為繁時需求唔同、道路情況唔同,而且用車亦唔同
我#1 #15 #24都講過,40官方行車時間係8 ...

見你打咁大段野,當你係想真心建議啦
但講咗咁多,都未有回應到「點解非240不可」同埋具體嘅時序係點樣 (或者你仲未諗好?)
幫你數下啲車:而家40非繁12部、234X非繁10部、34M非繁2部,做哂啲改動都係11 (6+3+2) 部,當然開15分/班係夠
至於繁時,40上繁都係得12部,下繁先多啲車,但因為你要開番33九商班次,所以無大分別
麗城無錯服務好咗,但有人講過總站泊位問題
灣景原34M個位都係擺得兩三部短車,先來後到,240就剩係可以泊嗰到用ASV/ATSE
原先只有11部車要指定車型,改完會變咗20部車要,對九巴黎講成本係大咗;而擴建灣景總站對出青公,就要睇做唔做到,同埋地區肯唔肯

幫助其他線路重組,同必須用佢改善經營狀況/維持市佔,係兩個唔同程度
目的係幫助重組,就要諗33、40、234X、290X係咪要咁改;假如要咁樣改,又係咪必須要透過240呢條線去改呢,又其實296C嘅「觀深」同真觀深比,實際可以多幾多客呢

九巴有金都唔識執?類似啦,但不如咁樣講:
九巴因為年老,又肥,好鬼重,條腰就唔多得嘅,知道要彎低身去執嘅話,雖然舊金係值錢,但係同自己萬一整親條腰要比嘅醫藥費計,實在九牛一毛
所以呢,有金執還有金執,都要你幫手執上黎雙手遞畀佢,咁佢先至會考慮做野㗎
老人家記性又麻麻,可能返到屋企擺埋二角落,又唔記得咗㗎囉
Waiyin12 發表於 2021-5-27 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-27 08:42
其實我已經講咗,我係用本身40號嘅時間做估算
而87分鐘呢個時間,好明顯係非繁,同埋係九巴官方數字;因 ...

事實上非繁觀塘道只要唔塞,係會快過牛頭角道
試過下午時份坐89D,啟業去到藍田都只係around 12分鐘,最盡都係15分鐘

240行觀塘道,東/西行只係分別停2棧燈
(裕民坊對出,牛頭角站)
當中牛頭角站可以學61R/大西北線飛橋避開

牛頭角道點都唔止呢個數,只係當觀塘道西行塞到媽媽聲但彩虹交匯處未開始倒灌,呢個時候用牛頭角道係可以獨善其身 (東行亦然,但塞車源頭係裕民坊內街同開源道迴旋處),同埋觀塘道有quota問題
Citcalag 發表於 2021-5-27 18:57 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-26 07:57
35分鐘去到秀暉樓有幾出奇?桂林街去旺角道有沒試過5分鐘內行完?沒就不用再爭議,即是剩返30min 比司機 ...

其實你有無真係搭過98c
參考版友繁忙時間紀錄 98c唔係大塞日子,放工時間都係35分鐘深水埗到秀茂坪
你話完全唔塞車要55分鐘根本係完全誇大 嚴重失實
小弟成日搭98c,55分鐘通常已經去到寶琳坑口,根本無可能咁耐
而且你話上客時間耐,就算上到頂閘最多咪差5 6 分鐘,點會差成廿分鐘咁誇張
完全失實
我唔排除有d繁忙時間班次要55分鐘甚至更耐 但你話唔塞車都55,除非司機嚴重碌車都無可能

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1126297-1-1.html

話分兩頭,唔代表我完全支持觀荃行落界限街
我認同對於荃灣既客未必太吸引
不過就單純觀深呢一點,其他版友提出塞車論點
其實龍翔道,亞皆老街等其他方案一樣塞 龍翔道由黃大仙到彩虹下繁基本上全紅
仲有咩更快既路呢?
所以我唔覺得塞車係一個好好反駁既理由
expertuser2004 發表於 2021-5-28 00:15 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-5-27 18:57
其實你有無真係搭過98c
參考版友繁忙時間紀錄 98c唔係大塞日子,放工時間都係35分鐘深水埗到秀茂坪
你話 ...

但美孚多左慢車去觀市 / 荃灣有多7班"慢左(特慢)"的 33 去觀市是必然的事實
按照 214 線 45min 內秀暉樓必到長荔街總站來看, 要30min 搭98C 由秀暉樓去桂林街難度極高, 稍微多2-3個站多人落車, 已抵消到 35分鐘SSP去不到秀茂坪的事實
去到車站不洗等車即有車或可能做到, 基本上有左肺炎咁縮班法是完全沒可能的事, 仲未計塞車同等車, 碌車的98C DRIVER 我已試過也是 55分鐘分別不大
相反秀旺紅小我就試過最快 21.5min 行完, 因比得出實際的時間只有二個可能 = 1是遲到, 2是沒到, 不會有其他可能性
樓主應要試一試, 上下繁坐 98C = 45min 內由秀暉樓去不去到美孚總站(98C vs 214), 就會明白的說什麼了

老龍塞車因為將軍澳道太多車用, 多左車改用新清水灣道去TKO, 而且290系/214/95/A車巴士/西貢小巴大巴又同安達臣同一條路, 上彩雲枝燈例牌保證不順, 又特快轉紅, 不塞車就怪

成日都話智能香港, 枝交通燈點智能法? 不是好應該塞車綠燈放車長D(eg:1-2分鐘), 少車個邊稍微等耐少少(45-90秒)
其實好簡單整到, 學白鴿龍整三個地下正方形鎊接黑線去遙控交通燈(第一個大約3架12巴士長度)(第二個大約5架12.98巴士長度)(第三個架大約2架45" IQ櫃長度)
當沒任何格仔超重(交通燈放車 30秒), 當第一個有重量(交通燈放車 30-45秒), 當第一二個一齊有重量(交通燈放車 60-90秒), 當第一二三個全部有重量(交通燈放車 90-120秒)
長度可更改, 重量時間可自動調才可以, 用升降機乘客重量原理去遙控運行時間 = 同時適用行人綠燈過馬路, 可設置一個或多個
用單計或總和也可以 (eg: 0kg 0秒=不轉綠行人公仔, 500kg 30秒, 1000kg 45秒, 2000kg 60秒, 4000kg 90秒, 8000kg up 120秒)

塞車同 Quota 並沒必然的對等關系, 可不用理會, 但看完呢個相信一定會轉軚反對
早幾日的 ETA 有班次開出, 但實際沒車到 = 鬼車 = 被縮班, 換成 240/33 如何感想?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
Citcalag 發表於 2021-5-28 15:29 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-5-28 00:15
但美孚多左慢車去觀市 / 荃灣有多7班"慢左(特慢)"的 33 去觀市是必然的事實
按照 214 線 45min 內秀暉樓必 ...

師兄呢點我好同意,而家已經2021年,搞咁多智能科技,運輸署創科局都搞唔到智能轉燈,好多時某個方向既車根本無車出,成個路口所有車喺度等,曬左好多時間

不過如果要完全避走燈陣,其實樓主個走線都達唔到呢個要求,界限街 / 太子道西就算唔停站都未必可以順燈過。再加上不論界限街定龍翔道都經過好多塞車黑點,例如彩虹交匯處等。所以諗深一層,未來開觀荃,應該考慮下用中九龍幹線既可能性。即:樓主原線 > 啟祥道 > 啟德交匯處 > 六號幹線隧道 > 三號幹線 > 荃灣路 > 樓主原線
至於觀深,新路都唔太關事 (三幹出返深水埗要兜海皮燈陣),所以可以行返舊路

到中九開,將軍澳 / 觀塘大量來往新界西既車都應該會需要重組,九龍灣商貿區直上中九,比起而家班班車下繁頂哂閘,又熱又企到門口,慢慢碌偉業街天橋、龍翔道,罰企足半個鐘先算上到比較暢順既公路。改左行新路後九龍灣直出,感覺一定好好多

到時再重提呢個計劃都未遲

所以再諗深一層,既然而家未有太大誘因開線,其實可以等多幾年中九開通,運輸署招標新線,九巴收返個「中九龍幹線九龍灣 - 荃灣 20分鐘」特快價實會仆出來做

gu9434@24 發表於 2021-5-28 21:45 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-26 14:02
其實我#1 #15 #24都有講過,240非繁全程約75分鐘

呢個數點推斷呢? 我將240斬開三段:新界段、美孚至彩虹 ...

觀市去淘大時間上跟彩福去淘大差唔多 所以會直接以2X計算

2X而家俾緊50分鐘行車時間
234X 美孚去灣景 九巴ETA要20分鐘

咁你話我知240點樣可以75分鐘連休行完一單??
Ricky403 發表於 2021-5-29 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-5-28 21:45
觀市去淘大時間上跟彩福去淘大差唔多 所以會直接以2X計算

2X而家俾緊50分鐘行車時間

東行大涌道直出,長沙灣道直飛界限街,應該可以嘅
不過始終問題係點解一定要開呢條線姐
牛頭角道無乜點嘈過要開新深水埗線,長沙灣道亦無乜點嘈過要開新觀市線,嘈嗰啲喺青山道