hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務

2076 發表於 2021-6-2 02:00 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-6-2 01:14
唔好意思,一時斷片
主要想講黃大仙問題
新蒲崗方面好似無位要補

不過雖然話有5仔,但其實5仔去上路的功能都唔算樂觀,上路有鐵,隨時得返14, 26, 28三條流水。始終行得上路,就代表要塞漆咸道北死亡交叉。移走巴士行死亡交叉係運輸署同九巴都想發生的事,亦都解釋到點解咁想11死。
抗議962B重組
還我962全日服務
053h4 發表於 2021-6-2 04:07 來自手機 | 顯示全部樓層
成件事有趣地方,其實係巴迷覺得佐敦有得做,而九巴就先送11上路。
FBI2 發表於 2021-6-2 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-2 04:07
成件事有趣地方,其實係巴迷覺得佐敦有得做,而九巴就先送11上路。

如果說地鐵打擊,我諗5,5A,26既影響會遠大於11。我估計11既客量下跌幅度同28差唔多。
FBI2 發表於 2021-6-2 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-2 02:00
不過雖然話有5仔,但其實5仔去上路的功能都唔算樂觀,上路有鐵,隨時得返14, 26, 28三條流水。始終行得上 ...

我估計5仔日後既班次,最密都會跌到雙位數字。
AV446 發表於 2021-6-2 09:15 | 顯示全部樓層
摺 11,九巴想讓半臂比城巴 A22、E23(A)?
10598C 發表於 2021-6-2 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-2 08:22
如果說地鐵打擊,我諗5,5A,26既影響會遠大於11。我估計11既客量下跌幅度同28差唔多。 ...

5 26 28係東九龍都有唔近鐵路嘅獨市,而且呢堆獨市位人口都唔少,下跌極都有限

當然,我贊成三者入面,5號經營環境會差過26 28
本身5號四美街一段近鑽石山站,又來回程都行上路,但始終有大半個新蒲崗唔近黨鐵站,又有富山一帶

但26本身有四順獨市之餘,彩虹站以及上路直去佐敦呢段路應該會死唔去,尤其後者搭鐵要轉兩次車,唔及巴士一程直接

28樂華獨市不在話下,單邊特快去土瓜灣贏曬黨鐵,係回程差少少,但無論尖東返牛頭角定土瓜灣返牛頭角,28直接程度都唔差過地底,衰極有個譜
只求九巴唔好為做大213X而陰28,倒走埋僅餘嘅土瓜灣客
Ohm 發表於 2021-6-2 09:38 | 顯示全部樓層

AV446 發表於 2021-6-2 09:15
摺 11,九巴想讓半臂比城巴 A22、E23(A)?

唔知九巴係咪咁天真以為會逼到人坐14,可能到時A22先係主線(車費平$0.2但高級服務),14負責執雞
Billy~~ 發表於 2021-6-2 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層
如果cut咗11號,喺QE返工嘅鑽石山黃大仙同新蒲崗嘅居民真係冇車可以搭,QE早更係返早上6點半,11號搭5點半或者5點9嘅班次先會返得切,地鐵黃大仙站頭班車係6點,行車時間16分,仲未計旺角轉車,去到佐敦已經係6點20分,行上QE去換埋衫已經肯定會遲到。如果cut咗11號真係得番的士可以返工
053h4 發表於 2021-6-2 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我係城巴,就A22變陣食11號D客,即拉埋上慈雲山(如果夠40公里),14流水係有,但係競爭都大。
sq285 發表於 2021-6-2 11:42 | 顯示全部樓層

Billy~~ 發表於 2021-6-2 10:57
如果cut咗11號,喺QE返工嘅鑽石山黃大仙同新蒲崗嘅居民真係冇車可以搭,QE早更係返早上6點半,11號搭5點半 ...

796S都可以cut到清晨深宵各兩班,有咩做唔出?
有本事就用半年時間谷吓條線好過啦

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤