hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [觀深系列]建議新增 九巴 6E,並重組 九巴 2A, 2X ...
開啟左側

[觀深系列]建議新增 九巴 6E,並重組 九巴 2A, 2X

Ravenclaw 發表於 2021-6-6 07:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為提供蘇屋、白田、三彩等重建地區之往來深長觀的巴士服務,開辦以下路線:

6E: 美孚 <> 裕民坊

往 裕民坊

01. 美孚
{現九巴2A沿途各站}
07. 李鄭屋商場
08. 東沙島街
{現九巴2F沿途各站}
15. 石硤尾消防局
{現九巴214沿途各站}
23. 彩虹站
24. 盈安樓
{現隧巴606A沿途各站}
29. 喜鵲樓
30. 玉蓮臺
31. 裕民坊

往 美孚

01. 裕民坊
02. 牛頭角站
03. 觀塘官立小學
04. 牛頭角下邨
05. 彩頤居
06. 盈安樓
07. 彩虹站
{現九巴214沿途各站}
19. 深水埗郵政局
20. 營盤街
21. 東京街
22. 古墓公園
{現九巴2A沿途各站}
28. 美孚

全程收費: $10.50,深水埗郵政局 往 美孚:  $5.40,每天早上至晚上服務,用車: 2A, 2X

2A: 西九龍中心 <> 樂華

往 樂華

01. 西九龍中心
02. 怡閣苑
03. 麗閣邨
04. 麗蘿樓
{現九巴2A沿途各站}
24. 樂華

往 西九龍中心

01. 樂華
{現九巴2A沿途各站}
19. 深水埗桂林街
20. 西九龍中心

收費,班次,服務時間不變

2X: 美孚 <> 樂華

往 樂華

01. 美孚
{現九巴2X沿途各站}
12. 譽.港灣
13. 彩虹站
14. 盈安樓
15. 牛頭角總站
16. 樂華

往 美孚

01. 樂華
02. 牛頭角總站
03. 彩頤居
04. 盈安樓
05. 彩虹站
06. 采頤花園
{現九巴2X沿途各站}
16. 美孚

收費,班次,服務時間不變

好處:

01. 滿足觀深愛好者
02. 蘇屋,白田等重建地區有往來深長觀的巴士服務
03. 削減蘇屋往來美孚之巴士服務,以免浪費

壞處

01. 收費高
02. 蘇屋失去往來亞皆老街之巴士服務
03. 彩福總站失去總站車
HT408 發表於 2021-6-6 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
你個$10.5點定出來?
214都係$8.4

btw 蘇屋改完仲有796C去亞皆老街
雙向分段$5.2
天空之神 發表於 2021-6-6 14:52 | 顯示全部樓層
2A 去西九龍不如去麗閣啦

另外點解唔殺埋 6P ?
.
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-6 20:18 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2021-6-6 13:40
你個$10.5點定出來?
214都係$8.4

咁有班友不斷嘈話要觀市深呀嗎,fine...

咁最容易開新線就系搵新區/重建過橋,其實有少少格硬黎,咁我咪set到法定最高收費囉...

我體死觀市唔會好客...

6E走線我相信同舊40差不多,但快過6D往來深水埗...

開完如果觀市有客去深水埗既話,fine...

冇客既話,即系話6D拉去觀市都唔會有好結果...

體下樂華三彩無啦啦被加價有幾大反應先,嘈先減價...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-6 20:31 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-6 14:52
2A 去西九龍不如去麗閣啦

另外點解唔殺埋 6P ?

我想搵d巴士線用下個總站...

6P暫時放過佢,因為我今次只系搞2A/2X...

我都點解用2A開刀系因為蘇屋<>美長冇理由要咁密,而荔枝角道<>蘇屋自從2南行改路後,可以交比2,所以我決定cut走2A深水埗打後果段,果度可以嘔2-3部車...

因為有做重建區,可以有強少少既理由叫巴士公司空降d車去做6E,只不過有2A堆車,唔洗空降晒...

我部6E 30分班...

彩盈就當系彩福總站車換當系增強服務...

kmb71k 發表於 2021-6-6 20:33 | 顯示全部樓層
2A縮到西九龍中心肯定要減車
仲要少咗堆李鄭屋同美孚客源
維唔維持到現有班次都成問題
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-6 21:51 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-6-6 20:33
2A縮到西九龍中心肯定要減車
仲要少咗堆李鄭屋同美孚客源
維唔維持到現有班次都成問題 ...

我又唔見得美孚上2A果班系去蘇屋打後...

不過美孚<>蘇屋要有服務,我條6E做囉...

我唔assume有人2A坐到牛頭角樂華,呢班人系應該40牛頭角轉車,其他位有6D/42/796C/98C做...

美孚<>蘇屋系咪真系要用架10分車既2A做?咁如果呢度真系有人嘈既話,咁我個方案唔work架啦...

2A縮到西九龍中心本身要減車,咁如果維持唔到呢個班次咪減多d囉...

我淋唔到觀深唔group蘇屋同白田做,可以點做...

除非真系學特工咁,叫老九不加價拉6D入觀市,殺6P...
Ricky403 發表於 2021-6-6 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

$10.5地區實反枱 (40去荃灣都係$9.3咋),之後可能要你跟嘅係2X價$7.2或296C價$7.6......
參考214 $8.4算啦,或者反而過到骨呢
S3BL100 發表於 2021-6-6 22:41 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-6 21:51
我又唔見得美孚上2A果班系去蘇屋打後...

不過美孚蘇屋要有服務,我條6E做囉...

我其實同意美孚蘇屋唔值得搵條密車 2A 燒油,亦同意觀深唔可以唔夾蘇屋去做

但除左夾白田之外,另一個選擇係夾啟德同九龍灣商貿區,即係好似我早前既建議咁樣,同樣係食新增人口

師兄你既建議,我覺得有兩個位會過唔到關,一個係彩福無左總站車,第二係蘇屋往來亞皆老街同九龍城流水;單就第二點而言,雖則全日觀塘車或者可以用來做交換,但九巴亦未必有誘因放棄

2X 做彩福客既成定局,我個人認為最盡只可以 2A 自己拆條 2P 出來,同 2X 聯合班次,再將 2A 縮短

至於白田?我會選擇打 2D 主意

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-6 23:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-6-6 22:41
我其實同意美孚蘇屋唔值得搵條密車 2A 燒油,亦同意觀深唔可以唔夾蘇屋去做

但除左夾白田之外,另一個選 ...

咁2X keep翻彩福開冇話唔得既,咁我assume樂華往來長美靠晒40轉車...

40我就唔會聽特工話咩東行經長沙灣趕客,東行可以飛美孚直去長沙灣架嗎,架野上山反正都要停饒宗頤文化館架啦,何必停2次美孚呢,咁咪冇咁慢囉...

至於你話夾啟德,咁我相信最後變左老城線,老運未必比老九入啟德...

都冇話唔得既,可能老城做仲好,為左插旗可能仲有心機做過老九...

但老城做既啟德觀深線就唔入得旺角架啦,因為有24做緊,老運比唔到理由去比擺明重疊既服務入繁忙地區...

我就唔會搞2D啦,話晒條線關澤安事多過關白田事...

至於你既post,唔好意思,我冇心抄你既,果時我冇體到你既post,請見諒...

但你個重組規模系咪大左少少呢 ...