hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 小蠔灣設站往香港最快只需28分鐘
開啟左側

小蠔灣設站往香港最快只需28分鐘

eternalflame 發表於 2021-6-12 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2021-6-12 01:49
鐵路嘅原意就係想最多附近民居能步行往鐵路站,要駁巴士與鐵路宗旨背道而馳(否則屯馬綫就唔需要伸延至屯 ...

呢個站直程無諮詢就已經出咗世
你點建議都無用
定係你覺得有方法處理到舊石同埋NLH/順朗路改線個問題?
Man@MFHK 發表於 2021-6-12 13:52 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-6-11 20:34
惟睇返小蠔灣新市鎮填海範圍(下圖黃色部份,點擊放大觀看),好明顯車站設喺車廠中間偏東少少係好過西面 ...

新港鐵站既選址從來都係方便港鐵自己而唔係方便你班蟻民,起埋站俾你搭已經要謝主隆恩啦!
你睇滿東果邊等左二十年都仲未有站呀!

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解
siupy + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

Volvo B8L
Ricky403 發表於 2021-6-12 14:11 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2021-6-12 01:32
如果不填海就是,但填海造地後居住人口可以很多,上下午繁忙時間可能會好迫,長遠3跑或需要安排每小時8班 ...

而家東涌線全程開8tph
跟份文件,最多可以開16tph,運力已經係兩倍
同時機快都開緊8tph,符合你所講嘅因三跑同新T2新增需求 (雖則呢三五年都難講,淨係空域都有排拗)
要計數,應該要比較東涌同小蠔灣通勤人口,分別嘅保鐵比率,同而家東涌線欣澳>青衣上繁載客率
.
newlife 發表於 2021-6-12 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-6-12 13:52
新港鐵站既選址從來都係方便港鐵自己而唔係方便你班蟻民,起埋站俾你搭已經要謝主隆恩啦!
你睇滿東果邊 ...

滿東/逸東已落實有東涌西站,比小蠔灣站仲要預定早一年落成通車呢!雖然逸東人等咗廿幾年,但點都唔夠土瓜灣、馬頭圍及九龍城居民慘,足足等咗半世紀才有站!
SanPoKong203e9 發表於 2021-6-12 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-6-12 15:00
滿東/逸東已落實有東涌西站,比小蠔灣站仲要預定早一年落成通車呢!雖然逸東人等咗廿幾年,但點都唔夠土 ...

土瓜灣點都係市區內,去旺角可以搭紅van,去銅鑼灣塔116三個字到;可以唔依賴鐵路。東涌西咁遠塔地鐵快過塔巴士(地鐵平均速度快)同巴士的網路要時間發展;好多時依賴東涌市中心買野

土瓜灣同東涌西的鐵路需求有很大的分別。
Man@MFHK 發表於 2021-6-13 07:20 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-6-12 15:00
滿東/逸東已落實有東涌西站,比小蠔灣站仲要預定早一年落成通車呢!雖然逸東人等咗廿幾年,但點都唔夠土 ...

落實?
東鐵過海夠落實左咁多年啦,通車未?
小濠灣完全係杏花邨既東涌版,佢有得起樓仲唔拿拿臨起站?地面車站又留晒位,周圍又得自己車廠,起站毫無難度。
Volvo B8L
1320 發表於 2021-6-15 10:03 | 顯示全部樓層

加左咁多站, 東涌線 仲有無機會去到全速?
The Designer
Sita1004-1017 發表於 2021-6-15 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-6-15 10:03
加左咁多站, 東涌線 仲有無機會去到全速?

有 茘景-南昌都係全速

反而欣澳>青衣係開唔盡,青衣>欣澳就開到盡
Kelvin15190 發表於 2021-6-15 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-6-15 10:07
有 茘景-南昌都係全速

反而欣澳>青衣係開唔盡,青衣>欣澳就開到盡

遲D欣澳到青衣都會開到盡,畢竟多三個站,東涌綫人流會多唔少,以免塞住後面。不過機場鐵路日後的時間表只會更難夾,誤點和班次不穩易成家常便飯。
Twinings 發表於 2021-6-15 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2021-6-15 17:46
遲D欣澳到青衣都會開到盡,畢竟多三個站,東涌綫人流會多唔少,以免塞住後面。不過機場鐵路日後的時間表 ...

又要多謝當年嘅中國政府XD