hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬首個工作日 打工仔:可遲15分鐘起床 ...
開啟左側

屯馬首個工作日 打工仔:可遲15分鐘起床

2076 發表於 2021-6-28 16:39 | 顯示全部樓層

今次屯馬綫通車一定改變好多市民的出行習慣,而本身MTR都係一種新的選擇,就算cut巴士都好,由原本只得巴士/小巴,宜家有MTR/小巴,都唔會減少居民選擇。至於唔近鐵路的市民,在前往土瓜灣時亦都多了轉乘MTR的選擇。尤其是土瓜灣塞車問題一向嚴重,相信大部分市民都係支持新鐵路通車。
抗議962B重組
還我962全日服務
jpoon 發表於 2021-6-29 02:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-28 13:02
係每日遲15分鐘起身
壞車壞野一個月都唔知有冇一次
撞正上繁可能性更低

結果第二日出事,好在係夜晚11點幾,如果係返工時間就杰了
http://jpoon9394.blogspot.com/
M722 發表於 2021-6-29 07:04 來自手機 | 顯示全部樓層
平日早上返工繁忙時間,7分鐘一班
lsc04d11 發表於 2021-6-29 07:40 來自手機 | 顯示全部樓層

琴日睇新聞app  6月23日已訪問定大埔墟返土瓜灣嘅關先生  當時九龍塘轉2號小巴 到琴日可以搭屯馬綫 又一程又慳左錢又慳左10分鐘 但最後竟然話希望小巴公司唔好減班次等鐵路故障時佢都有多一個選擇   呢個諗法好恐怖呀!
peterkl 發表於 2021-6-29 10:30 | 顯示全部樓層
返工由觀塘去pmh,經東西線係比經太子慢15分鐘,因為班次太疏
放工相反,經東西線比經太子快15分鐘,因為步行距離短左同埋即班車可以上到,加上有位坐

鑽石山轉車落觀塘線比相像中多人
Ohm 發表於 2021-6-29 10:54 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-29 07:40
琴日睇新聞app  6月23日已訪問定大埔墟返土瓜灣嘅關先生  當時九龍塘轉2號小巴 到琴日可以搭屯馬綫 又一程 ...

唔少人都係有咁嘅思想
就好似啲屯門人咁,想要有屯門出中環渡輪,但如果屯公唔塞車嗰日,隻船係咪燒油載空氣?
jpoon 發表於 2021-6-29 12:10 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-6-29 07:40
琴日睇新聞app  6月23日已訪問定大埔墟返土瓜灣嘅關先生  當時九龍塘轉2號小巴 到琴日可以搭屯馬綫 又一程 ...

搭得2號小巴其實仲可以搭75X甚至74X轉85X,仲平啲添
http://jpoon9394.blogspot.com/
Ricky403 發表於 2021-6-29 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-6-29 10:54
唔少人都係有咁嘅思想
就好似啲屯門人咁,想要有屯門出中環渡輪,但如果屯公唔塞車嗰日,隻船係咪燒油載 ...

如果人人都咁諗,交重稅養呢啲其他選擇,玩福利主義,又無乜問題嘅
至弊香港人嘅劣根性之一就係「只准我搵人著數,不准他人搵我笨」呢
toby_tl10 發表於 2021-6-29 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-28 13:59
MTR不是無敵,但有D野的確巴士小巴做唔到

唔好講現在

巴士小巴主要靠票務收入維皮,MTR咁多票務以外嘅收入,咁梗係巴士死先啦。個生意模式完全唔同,點可以用邊個死先嚟決定邊個好啲?
Ohm 發表於 2021-6-29 15:32 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-6-29 12:10
搭得2號小巴其實仲可以搭75X甚至74X轉85X,仲平啲添

幾個可能嘅原因
首先佢話住大埔墟,唔知實際係邊,但如果係新達或者運頭塘,咁去火車站就方便啲
搭74X或者75X,大老山公路有機會塞車,75X出咗隧道仲要兜路,而去到大老山隧道轉車,有可能逼唔到上85X(以前係,而家唔知)
按照佢搭小巴落車嘅地方,我估佢工作地點係土瓜灣近海邊嘅工業大廈,唔好話我歧視,我覺得開喺度嘅公司,有好大機會係啲返工要打卡,遲到扣勤工嘅公司,所以對於佢嚟講,鐵路係最穩妥嘅選擇