hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解將軍澳線仲有咁多M-train
開啟左側

點解將軍澳線仲有咁多M-train

樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-13 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

JR5204@26M 發表於 2021-7-13 05:51
班次疏:寶琳站單月台已經係死症,無得攪
噪音問題:其實係咩原因黨鐵唔去用C車去代替M車行紫線,明明14年 ...

係時候行1+1啦 同埋非繁康城過海
Ricky403 發表於 2021-7-13 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-13 10:55
係時候行1+1啦 同埋非繁康城過海

而家寶琳行2+1平均都仲有三點幾分鐘
行1+1真係塞到得番四分鐘都似
cx838 發表於 2021-7-13 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-13 16:04
而家寶琳行2+1平均都仲有三點幾分鐘
行1+1真係塞到得番四分鐘都似

現時非繁時行6分鐘一班寶琳都正常啦,寶琳康城一邊一部車較理想。繁忙時間改好系統可以做3分鐘一邊一班,也沒有問題啊。

始終要飲水思源,將軍澳線建成和營運最大水喉係邊,唔可以咁忘恩負義架。康城人口增加,現在12分一班已比同時段往寶琳站的人多出倍數。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Ricky403 + 1 + 5 曲到圓啦

查看全部評分

樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-14 06:00 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2021-7-13 21:10
現時非繁時行6分鐘一班寶琳都正常啦,寶琳康城一邊一部車較理想。繁忙時間改好系統可以做3分鐘一邊一班, ...

1+1現時來講即係寶琳康城4分鐘一班,將軍澳/油塘站就要靠康城車清客

至於非繁依家寶琳6分鐘一班,改為4/8分鐘康城維持12分鐘,其實車都唔使加添(7+2》6+3,依家非繁42分鐘一轉其實都係擺喺北角等人)
Ricky403 發表於 2021-7-14 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-14 06:00
1+1現時來講即係寶琳康城4分鐘一班,將軍澳/油塘站就要靠康城車清客

至於非繁依家寶琳6分鐘一班,改為4/ ...

有冇諗過坑口站友嘅感受?
巴士無條直出,迫住搭鐵,而家仲要減佢地班搞到上唔到車嘅情況再嚴重啲
你不如殺咗佢地好過

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 大師級作品

查看全部評分

User12345678910 發表於 2021-7-17 16:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-14 12:16
有冇諗過坑口站友嘅感受?
巴士無條直出,迫住搭鐵,而家仲要減佢地班搞到上唔到車嘅情況再嚴重啲
你不如 ...

鐵咪一樣唔係直出
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-17 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-7-17 16:49
鐵咪一樣唔係直出

其實將隧咁塞車 大部份人都落鐵㗎啦

所以寧願開密啲車 寶坑開4分鐘都係18》15,將軍澳站靠康城車已經解決左啦
Ricky403 發表於 2021-7-17 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-7-17 16:49
鐵咪一樣唔係直出

鐵路上唔到車先係大問題
直唔直出頂多爭嗰三五分鐘
Ricky403 發表於 2021-7-17 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-17 17:29
其實將隧咁塞車 大部份人都落鐵㗎啦

所以寧願開密啲車 寶坑開4分鐘都係18》15,將軍澳站靠康城車已經解 ...

油塘搞唔掂嘅,將軍澳加特車咪得囉
係都要坑寶成全你1+1
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-18 07:09 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-17 20:48
油塘搞唔掂嘅,將軍澳加特車咪得囉
係都要坑寶成全你1+1

將軍澳加特車,你坑寶咪一樣要cut班,唔通可以1.25分鐘一班?

真係比盡當新信號系統之後先加1.75分鐘一班34班,1+1都係17班