hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵轉9卡半年 乘客力數三大罪
開啟左側

東鐵轉9卡半年 乘客力數三大罪

RyanPun 發表於 2021-7-12 15:17 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-7-12 14:59
東鐵綫都一樣係越來越慢

一個慢但行得郁,一個慢到行唔郁。人對腳係最誠實嘅,某公司做區內線都可以搞到一鑊粥嘅時候,你唔係諗住對佢啲對外線有期望呀?
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
腦夫子 發表於 2021-7-13 23:51 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-12 08:14
某港台節目係講經濟學,有一集講頭等,話頭等點都會對正電梯,吸引頭等乘客上落車就可用電梯 https://www.you ...

其實早期頭等車箱係設於北行10卡/南行3卡, 到90年代中(忘了哪一年)才改成現在的北行4卡/南行9卡 (當時仲係黃頭同埋好多車站未做好擴建工程), 就係方便上落車就可用電梯
Waiyin12 發表於 2021-7-22 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-7 16:24
咁咪問題所在囉
我當武肺玩多幾年
換晒9卡佢都可以繼續出7分鐘一班

重點係7分鐘一班呢個數
係仲疏過東涌線、屯馬線

以前馬鐵大圍總站年代,係大約兩班東鐵先有一班馬鐵
估唔到而家東鐵疏過屯馬
Waiyin12 發表於 2021-7-22 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-7 22:06
混跑期間﹐因為舊車性能 "太好"﹐頂住後車(新車) 前進﹐又無法爬頭﹐所以咪無得加班囉。

新車只可以在舊 ...

其實可唔可以好似直通車咁, 計啱時間大埔墟、火炭、沙田爬頭?
kei_hk 發表於 2021-7-22 11:12 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-7-22 10:11
其實可唔可以好似直通車咁, 計啱時間大埔墟、火炭、沙田爬頭?

對於MTR 來講﹐有幾大誘因去做?

坐中12卡車的人﹐又要在指定車站比後車爬頭﹐你做乘客又會有什麼感受?
會唔會在這些車站﹐有個奇景就係成班人由12卡車衝去對面月台上9卡車﹐制造不必要的混亂?

User12345678910 發表於 2021-7-22 12:52 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-12 15:17
一個慢但行得郁,一個慢到行唔郁。人對腳係最誠實嘅,某公司做區內線都可以搞到一鑊粥嘅時候,你唔係諗住 ...

我只係想話香港各公共交通營辦商嘅服務都倒退(行車時間丶收費丶行程舒適度......)
HU6455 發表於 2021-7-22 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層

九卡車仲有一罪,就係全透明既車窗,同之前MLR/千九吾同,後者帶茶包可以檔住啲太陽光,車廂無甘曬無甘熱,前者就一味跟住地鐵既設計去做火車,完全無理實際情況
Waiyin12 發表於 2021-7-22 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-22 11:12
對於MTR 來講﹐有幾大誘因去做?

坐中12卡車的人﹐又要在指定車站比後車爬頭﹐你做乘客又會有什麼感受?

咁一係將9卡車包裝成急行列車,講到明會爬頭,上12卡前車定等後車9卡自己揀

甚至可以玩大D,9卡急行唔停指定車站
(月台個Screen同廣播講明)

FF到過咗火嘅請見怪不怪
AlexLee 發表於 2021-7-22 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2021-7-11 21:37
加到第10卡咪會draw返前囉

幾時有第10卡就水晶球

其實換曬車已經會改

宜家要就頭等
AlexLee 發表於 2021-7-22 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2021-7-22 15:36
九卡車仲有一罪,就係全透明既車窗,同之前MLR/千九吾同,後者帶茶包可以檔住啲太陽光,車廂無甘曬無甘熱,前者 ...

IKK MLR唔係都係透明咩?

係咪IKK車廂用黃光造成呢個錯覺咋