hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

stevechau 發表於 2021-7-29 14:43 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-27 21:16
30X同234X單睇就飛唔起
但夾埋一齊睇係值得飛起
我講嘅兩個方案就涵蓋哂呢兩個角度

其實只係為左改特快先夾硬講到兩條線要一齊搞啫~

深長荔客話少話少, 你搵條多客既270B比就少既, 同286C比就......你真係太睇得起286C了
難聽但又直D咁講句, 成件事你唔拖234X落水, 單搵30X搞好可能仲簡單, 唔使又拉咩客量呀, 咩服務重疊出黎講~
以而家個勢點都係郁30X, 而且只係得30X你可以做到野, 234X無可變既空間~
你係咁搞234X都只係因為一個基本因素, 就係30X真係荃灣無基本客到要拉234X客倉去補位先搞到30X, 有本事你咪齋搞30X做尖荃特快囉~
我同樣作為234X多年舊客, 其實除左你之外, 揀得坐234X既客都唔多嫌佢慢, 嫌佢慢既一早都上左紅VAN, 上得車既多數係續疏而唔係嫌慢~
但你自己結尾都識講, 搞快條30X但個個都唔老黎, 咁即係已經失去特快市場啦, 有市場果陣再搵條30X出黎搞都未遲啦, 所以一路都唔明為乜無客果條拎去做特快唔搞, 係都要搵條多客既倒客去無客果條再搞返佢做特快, 加咁多框架比自己去令件事又複雜左又難做左~
stevechau 發表於 2021-7-29 14:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-27 23:50
最簡單咪而家,亦即係標題咁
荃灣分家,30X避走234X

咁咪仲簡單, 30X直入福來幫拖, 滿樂之後右轉荃新再兜沿路後上路玩假設旺角特快, 到時再睇30X係咪會食到飽可以係234X換返車入黎加班, 搞掂~
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-29 15:42 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2021-7-29 14:43
其實只係為左改特快先夾硬講到兩條線要一齊搞啫~

深長荔客話少話少, 你搵條多客既270B比就少既, 同286C ...

點解30X同234X要一齊諗
係因為福來邨祈德尊起碼一齊做緊
而30X某程度上係執緊234X雞

單搞30X係無乜用
尤其佢如果走去改快,背景會同63X好似
結果兩條線就好似60X/63X一樣咁亂,送客畀鐵路紅小

- - - - - - -

你話234X無得變,得30X可以變
但世事從來都唔係絕對,點會話永遠可以唔變啊
不如咁睇,我從來都支持234X荃灣段唔變
變多啲嗰條一定係30X
只不過我堅持用30X做慢做深長荔,你就堅持30X做快做油尖旺
但係30X根本都無得再入尖沙咀,仲點做快,做慢就有佢份
無人想簡單複雜化,但先天限制係逼你一定要諗多少少

同埋,深長荔非繁個客量真係支持到15分班?
想講234X環境仲差過60X
30X環境仲差過63X
仲跟60X/63X咁改真係等死
不如荃灣分家,陰哂30X/33A/238X畀234X獨大好過
之後234X做得大,或者可以拉條短線去汀九甚至夾象石黎分拆

FYI,詳細建議在此
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-29 15:45 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2021-7-29 14:47
咁咪仲簡單, 30X直入福來幫拖, 滿樂之後右轉荃新再兜沿路後上路玩假設旺角特快, 到時再睇30X係咪會食到飽 ...

德華肯放手先算
如果要30X經福來邨又掂得番新樓
唯一行法就係學930X之後咁,都係入如心
而荃景圍一定反枱
所以都係同234X分工罷
.
F428Z 發表於 2021-7-29 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 12:13
咁你話荃灣綫咩時間都一定冇位嘛,起碼有一段路唔係,唔該唔好為駁而駁
...

咁你係咪响荔景上車先? 宜家講緊尖沙咀客喎….

是但啦你你贏喇你贏喇~
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 17:18 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2021-7-29 17:05
咁你係咪响荔景上車先? 宜家講緊尖沙咀客喎….

是但啦你你贏喇你贏喇~ ...

成程車一半時間有位一半時間冇位,就唔係荃灣綫咩時間都一定冇位啦,揾嚟拗
一個唔好彩走咗架234X,喺巴士站等15分鐘咪又係企定你擔定櫈仔喺彌敦道巴士站等巴士
企15分鐘落地底都差唔多去到長沙灣
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-26 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

推一推
再畀份詳細啲嘅客量報告 (都係234X)

開出時間 | 站 (簡稱) | 上落客數
2151 麼&天 +17
2154 中 +9
2157 金 +13
2159 寶 +8
佐尖 +47
2202 九 0 (距離上一班15分鐘,下一班8分鐘)
2204 碧 +4 -2
2206 山 +15 -2
油旺 +19 -4
2207 弼 +5 -1
2210 太 +2
2211 楓 +4
2214 北 +5
2217 怡 0
2220 長 +3 -1
2222 興 +1
2224 荔 +8
2227 美 +5 -1
太子及深長荔 +33 -3
2235 祈 -11
2237 滿 -8
2240 建 +5 -22
2241 福 -14
2243 荃 -5
2244 柴 0
2246 麗 -26
2249 灣 -11
最高載客率92/136=68%
本程收入$924

簡單啲講,呢一年234X客量變化不太大
值得留意嘅係天星同尖麼多咗人 (之前大約10個),或者係因為屯馬線難上車趕番少部分人去234X
如果好好把握呢個機會,相信盈利能力同乘客體驗都會更佳
dominic023 發表於 2021-8-27 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-26 23:48
推一推

據經常差唔多十點係旺角等車返荃灣,呢班同後一兩班嘅234x同30x都會另舍多人,因為食中接近晚上10點食市堂食完嘅時間
toyl 發表於 2021-8-27 00:55 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-7-23 21:09
個人始終認為都係改造30X會比改234X理想,一來30X本身冇包袱,二來234X出九龍大涌道直出太快,要補麗城深長 ...

不過234X頭車太晏,紅小又唔夠車做呢D獨巿時間呢……小弟曾經都有一排7點前深水埗上30X,紅小無錯係平過巴士,單靠深水埗未到荔枝角已經打得爆,
但係30X呢就都接近坐得滿,忻德尊可以落到差唔多廿個。他日30X入荃灣撤出大涌道的話,真係要諗諗點樣提早234X頭車先得,而紅磡黃埔等等就肯定會踼客落地底。

2076 發表於 2021-8-27 01:03 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-26 23:48
推一推

最近都有數過234X,不過係南行下午時段,發現灣景麗城堆客係去深長荔多......搭去尖沙咀的客寥寥可數,234X拆特快令到深長荔得番20分鐘一班,又冇埋30X,祈德尊班客未必會咁神心等短版234X,始終出城方向234X優勢係西約->深長荔,以及大涌道->深長荔/太子/旺角,減班去到20走客影響都大,同埋跌到落20,祈德尊都可能會廢事睇ETA去荃灣站搭鐵算,未來又冇得叫埋30X兩飛。(雖然有AN小巴,但都係半個鐘一班19座,杯水車薪) 始終我睇法係234X的站位太貼西鐵綫,變相西鐵係好多人prefer出入尖沙咀的方法,為234X提速其實潛力少過230X全日化,因為荃景圍本身去尖沙咀的速度係慢過麗城/祈德尊好多,駁西站又慢,駁荃灣綫又多站要停。234X提速基本上都係吸到西約旺角客only。另外230X來回全日行楊屋道,其實係可以放到39A半程做西站特快經沙咀道天橋上荃景圍的同時減一部車。(楊屋道用230X補,仁濟有30)
另外根據你客量報告,尖沙咀返滿樂力生都有一定客源,用230X一樣做得番呢堆客,而本身234X唔改都有尖沙咀客,改快左亦都唔太夠西鐵爭,其實無謂格硬爭客。

另外係230X全日化入尖沙咀的可能性又係唔係真係完全係零? 我又覺得未必,觀塘道或者真係限得比較死,但尖沙咀未必真係咁難有quota,特別係如果行廣東道,兼且可以減少部分尖沙咀路線的話,例如係230X南行行廣東道食8A,北行行彌敦道補償返黃埔,減少到客量欠佳巴士在旺區行走唔係更加合理?

抗議962B重組
還我962全日服務