hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快 ...
開啟左側

【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快

peterkwan 發表於 2021-8-9 17:25 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-9 17:02
天星有海港城客
後面尖麼總站又唔多客,唔驚倒走

咁想問下依家 234P 客量係咪好先, 好多人尖碼落?
仲有, 唔明改快點吸番屯馬線既客, 荃灣西至尖東段好似無變㗎喎, 荃灣西上新 234X (或現有 234P) 又唔會比屯馬線快到尖沙咀.
ATSE40 發表於 2021-8-9 17:28 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-9 14:58
1. 32X 去程荃灣區內走線停站有點怪, 大涌道福來邨要去對面搭之餘仲要兜去灣景先出九龍, 同 234x 上車係反 ...

2. 反正山上都無咩人搭之後咪可以縮埋落山加返密囉
腦補當真,真要補腦
peterkwan 發表於 2021-8-9 17:45 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-8-9 17:28

- 其實新 36B 即係將依家 32 改行長沙灣道兼延長去佐敦.
- 32X 除左補灣景/荃景圍天橋一帶出長深荔一帶 (同埋梨木樹有返部頭站車之外), 睇唔到仲有咩大作用, 象石梨木樹一帶唔會唔搭新 36B 而走去搭又貴又兜既 32X.
- 仲有, 祈德尊無咗出長深荔直車.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-9 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-8-9 14:58
1. 32X 去程荃灣區內走線停站有點怪, 大涌道福來邨要去對面搭之餘仲要兜去灣景先出九龍, 同 234x 上車係反 ...

去程最快又唔會掂番同一個位只可以咁行
大河道北荃灣站每條巴士線路過都會停,而且可以輔助32M快速駁鐵
32X非繁開25分班係跟番而家32班次,同埋西約非繁來回深水埗區需求
兜路就無辦法,深井外邊區夾西約都會兜,但係深井又已經有52X
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-9 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-9 17:25
咁想問下依家 234P 客量係咪好先, 好多人尖碼落?
仲有, 唔明改快點吸番屯馬線既客, 荃灣西至尖東段好似無 ...

234P客量一直都好,起碼斷班計多過230X
上繁天星幾多人落唔清楚,但與其專登搵班車補番,不如全日都經,當畀乘客方便啲去到海港城
而且天星大部分時間唔見得係塞到唔應該再入

屯馬線同西鐵有樣最大唔同
就係逆通勤時段外無論荃灣西定尖東上車都好難有位坐
假如234X來回都停正天星,對於海港城客可以放大有位坐同直達優勢
得回程至停正天星,去程到喉唔到肺又太子就落橋,吸引力必定打折扣
而尖麼又唔係多客到可以飛起天星吸嗰邊嘅程度
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-9 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-8-9 17:28

話雖如此,32始終係石圍角資源,改32X之後又會係梨木樹資源,佢地肯放手先算
況且36B來回都唔到太子,32X貴得黎都叫有少少用
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-9 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-8-9 17:45
- 其實新 36B 即係將依家 32 改行長沙灣道兼延長去佐敦.
- 32X 除左補灣景/荃景圍天橋一帶出長深荔一帶 ( ...

祈德尊班客,行過去滿樂大廈/大涌道福來邨/楊屋道街市都係步程範圍
況且平日個站班客十居其九都係柴灣角出黎
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-10 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-8-9 00:45
32X對梨木樹同石圍角嚟講一啲都唔快
仲慢過原本既32同36B
呢段路我敢肯定近乎載空氣

改完石圍角同三棟屋村有車直落長沙灣道同旺角以南
來往花墟或花園街32X亦就腳過36B
再者亦可以方便山上面來往愉景新城同柴灣角,甚至輔助32M駁鐵

雖則32X唔算方便佢地
但以梨木樹死攬總站風格,就咁搞32/36B合併係行唔通,點都要有條線補位
九巴又唔會肯縮番936或還原36,咪攞32方便下西約囉,反正嗰邊需求上升緊
AVD1 發表於 2021-8-10 13:42 | 顯示全部樓層

首先就多謝樓主就我個建議 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115360-4-1.html - #32)
再重新整左個 2.0 版本出黎。

見到樓主呢個建議有唔少爭議聲音,我想講返本身我個 32 逆走計劃,其實個建議原因係
1. 東北葵有多條路線去九龍西,重組下套資源出黎我覺得係一件好事
2. (本身我係設計 32 去 replace 30X) - 呢條線可以做到荃灣西站特快去荃景圍 (取代 39A)  + 荃景圍往來石圍角梨木樹嘅學生通勤客(呢個起區議會都爭取過)+ 荃景圍往來西九龍客仔 (比 30X 上西九龍走廊)
3. 其實預期梨木樹及石圍角客係唔會用呢條 32 出九龍,佢地可以用返由石圍角開出嘅 36B;只係想一線做幾種客而已。加上 32 + 36B 有成 20 架車 (加埋條 39A 真係夠有凸) 夠哂數拆線。

----
樓主而家用呢條 32 去做荃灣西約客,我冇咩意見。只不過一點係,石圍角及梨木樹往來西約已經有 234C,後者更有 48X,呢轉客可能樓主建議中嘅 32X 未必食到。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Tre89 發表於 2021-8-10 15:38 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-10 13:42
首先就多謝樓主就我個建議 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115360-4-1.html - #32)
再重新整左 ...

請問AVD1兄,石圍角邨邊有48X?你唔通以為係講緊和宜合道果個石圍角新村?