hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快 ...
開啟左側

【砌積木】32逆走改32X、36B延長改道、234X改特快

S3V1742C 發表於 2021-8-14 23:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 09:40 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-14 23:51
西站霸王你眼殘?睇唔睇到經葵涌道?
好明顯係想做埋葵涌道
甚至入埋新都會做頭尾站來回特快深長荔

葵涌道隔離就係條鐵,一車直達油旺佐
不如你畀個理由運署點解要分彌敦道流量畀呢區

況且梨木樹起計上下路如果都全停站時間唔係爭好遠
唔行上路,快得嗰5分鐘都唔知有無,但要拉走石籬條31B
真係嫌前世未被人插夠

雖則大家都知國王成日賊喊捉賊,明明自己先係唔理人感受嗰個

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 雖則大家都知國王成日賊喊捉賊.

查看全部評分

.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 10:00 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-8-14 01:00
事實講句真係唔順路
試問山上一帶居民會有幾多人願意兜埋荃灣先至上公路
荃灣想要條快線出公路

其實你呢度咁大篇野都係個人推測,例子都無
點樣去證明象石梨係會順走就搭,逆走就唔搭?

而象石根本學我條32X咁行至係順走,同32M/小巴落鐵路站方向一致
32/40P/234C/936呢堆全部都係逆走,要上到城門隧道口至落番山
32X會係逆走嘅,得梨木樹,但人地係講明唔想再無總站車
你理得人地係咪真係搭,用腳投票就當然唔止考慮順逆走,仲有車錢時間站位等等
但個區出到聲講明總站開出至方便居民,你唔理就起碼人地可以話你漠視訴求

不過,咁改條32X的確喺象石梨嗰帶價值同性價比都偏低
但只係小問題,換個拆法,32X改做佐尖特快,234X繼續做深水埗區但佐敦止步,問題已經解決
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2119261-1-1.html
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 10:13 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-8-13 19:04
搵荃景圍拆仲有一個原因係班次。
32本身開緊25分鐘一班,但234X本身係15分鐘一班大涌道直出深長荔,30X則 ...

30X好難再入尖沙咀
一黎荃尖已經有234X,又有荃灣屯馬兩條鐵路線,無乜理由拉多條線落去
二黎而家30X大大話話都叫補緊QE,仲整咗部機,改走佢唔止要諗補償,仲要計埋拆機成本
當條線焗住行加士居道,行西九廊都僅限油旺快嘅話,改快收益唔高隨時仲倒蝕
再睇埋深長荔段,雖然來往黃埔行車時間遠遠比鐵路長,但勝在有位同一程過唔駛喺旺角打仗咁轉車

你話行法倒轉咗會倒走客倉,呢點唔完全同意,特別喺下繁兩個方向站位都更方便
但係我諗到如果32X係取代234X尖沙咀段,咁原先班深長荔油旺客就可以唔太受影響
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2119261-1-1.html
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-15 11:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-8-13 22:05
呢方面我諗我同你既哲學有別

我同樣會考慮現實限制,尤其是配額、用車數目、行車時間、收費。但只要充份 ...

考慮到32X同36B重疊、且32X對象石梨唔吸引問題,出咗新建議:
呢到可以直接畀到尖沙咀線象石梨,頭站開出聯同柴灣角西約再直出西九龍站

我留意到你係認為梨木樹聯同石蔭拆旺角特快會好過聯同西約拆佐尖特快
不過再諗深一層,有兩個原因使我會考慮先唔咁樣拆
  • 35X尚未成熟:而家上葵全區共用緊35X,但因為走線同分工問題,出同入客量都依然唔高
    加上石籬反對繼續由35A抽車至35X,除非35X又改番先石籬
    但道路網問題,行大埔道呈祥道叫做快少少,但$1價差石籬未必受落,而石蔭又必然要補償
    呢度至少要加派4架車先可能解決到問題,理論上夜晚呈祥唔塞車又有,但麻煩在需求同供應係互相影響
    以而家客量,九巴未必肯加咁多車,運署相信對35X用額外車源分拆傾向保留,因其佔用繁忙路段
  • 行車時間:假設因為36A改咗循環,36B回程可以行番長沙灣道,咁36X如果要兜石蔭,會比而家要行多5分鐘
    來回程本來快15-20分鐘嘅時間會縮短到10分鐘左右,且觀感上36X無辦法同36B拉開
    而家即使朝早36X做到直出旺角,行彌敦道直達尖沙咀,上座率都係同237A差唔多
    兜埋石蔭吸引力略減,但石蔭本身人口唔夠梨木樹多,可能出到黎客量都係咁樣
.
S3BL100 發表於 2021-8-15 22:34 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-15 11:11
考慮到32X同36B重疊、且32X對象石梨唔吸引問題,出咗新建議:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread- ...

我個人認為新建議比起舊既合理好多,雖則都係唔太合乎我口味

我偏好梨木樹夾石蔭、安蔭夾石籬既原因,除左因為歷史上幾區之間關連較大、咁做影響較少之餘,亦因為原來呢個組合,兩條線覆蓋人口相若,可以維持到相若而合理班次

36X 如果係梨木樹夾石蔭既話,就唔會再做石籬架啦,去程會連大隴街總站都唔入,呢度又可以慳到五分鐘左右。換到全日有特快同可以落尖沙咀,其實拖慢少少車程又唔見得真係有咩問題

fb.com/scientisthk2usa/
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 12:38 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:14
西站霸王又打劫人地資源服務自己
依家現有既36X跟本就無服務過西站附近範圍
再講 係道路設計上 象石 之後 ...

你知唔知自己講緊乜?_?
無論呢個方案嘅32X/36B,定係改良方案嘅232X/36B,象石梨都無分開過喎
話埋畀你聽,假如一定係32/40P呢種行法先叫順路
咁城門水塘小巴唔係94分支開去葵興芳,而係81分支82開落荃灣,仲要82來回都經熊貓出面
咁樣區外人上城門水塘咪極度兜路?

其實山路嘅中心點係和宜合交匯處,象石梨只要一齊做,總會有一邊兜
改良方案嘅232X/36B入面,梨木樹起碼叫補番總站車同有全日尖沙咀線
你舉條36X就簡直係笑話,35X一做大,36X單靠梨木樹仲邊有立足之地?
36X咪繼續做兩繁快車甚至邨巴,$8.3呢個價位有咁嘅服務都算執到

而且32X/232X行大河道天橋,係石圍角落荃灣最直接途經,有幾兜路?
兜都係柴灣角西約段路,但人地有客有尖沙咀線,唔兜就分唔到羹,自己諗下啦

嗱我做錯野就肯認肯改嘅
32X對象石梨照顧不周
咪再由嗰邊出發思考下,32換乜對佢地幫助最大
邊似你成日撩交嗌咁款
人地幫你諗埋點樣改善當區服務,就嫌三嫌四
.
S3V1742C 發表於 2021-8-27 13:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-27 13:45 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-8-27 13:06
會唔會係你理解能力有問題
我無話唔係象石梨同一條線做
係行車路線唔應該要逆行落荃灣
厹依家個思維就係象石梨 出區外線夾埋同一條線去做
執得一個得一個客既心態

無啦啦彈呢句野出黎,我當然會認為你想指出我孤立梨木樹齋做象石
而實際上無呢回事

係你自己一味就話梨木樹唔鍾意條條線象石上車先

你喺呢度都應該有番咁上下年資
不如爬下文,回顧番一班梨木樹站友對於36及936改動嘅睇法

真係好笑 梨木樹條線去九龍要直出
係人都知一定唔係上石籬果段和宜合道或者逆走荃灣
行昌榮路同葵涌道己經最直接

邊個話梨木樹要直出?你話姐
人地唯一希望做到直出直入嘅,係總站開去荃灣條36
睇埋36A個半死不活個光景,梨木樹直出九龍夠客開巴士咩

我提既36X係雙向停葵芳 光輝圍 梨木樹 象山 最尾先石圍角
而唔係單靠梨木樹特快
睇清楚先好講野
仲有 非繁行昌榮路 葵涌道都會有客執到
繁忙時間可以拆一兩班上葵涌道天橋
去做到35X 36X全日分家
35X 36X九龍段照舊做晒油尖旺

運署:尖沙咀道路已滿,唔該搭番荃灣線
再者人地35X 36X分家係直頭喺上葵分豬肉,攤分客量
你咁樣劃線法,就算做到出黎,等睇35X爆棚36X吉車
FYI,36X回程尾班中間道都係上十個就走
.