hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (更新)推斷(1)單向繁忙線和(2)半全日線會否有利可圖? ...
開啟左側

[其他] (更新)推斷(1)單向繁忙線和(2)半全日線會否有利可圖?

樓主| S3bl430 發表於 2021-8-12 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-12 15:05
有D好奇點解樓主用載通年報
用九巴同龍運年報應該更加準確
始終載通仲有非專同中国業務

用載通數據係因為順手(工作經常要看上市公告),而且寫依篇分析只是昨晚突然心血來潮,沒有找到九巴年報。

你可以pm個報告網址比我,我依幾晚睇下有沒有時間更新個推算方法
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-12 15:28 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-12 15:19
用載通數據係因為順手(工作經常要看上市公告),而且寫依篇分析只是昨晚突然心血來潮,沒有找到九巴年報 ...

http://www.lwb.hk/chi/pdf/moreLWB2020.pdf
http://www.kmb.hk/chi/pdf/moreKMB2020.pdf

當然有D野係載通年報到先留意到
除左一次性保就業既補貼外
維修/保險/油都有補貼
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
xdxd 發表於 2021-8-12 16:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-12 12:52
用左自己的推論原則去推斷以下全日線每轉要載多小客才能盈利.
假設1日巴士基本固定成本3200元,再加油價和隧 ...

就咁睇落,易回本嘅一係就短途(8P、213M)一係就公路線(59M、60M、286X)都合理嘅。
堆市區流水,1A、12A就幾輕鬆賺錢(12A自己計過),6、11就偏炆水,厹冷待/陰乾都有原因嘅。
驚訝嘅係68A/72/238X,前兩者比我想像中難,如果因為咁而冇更好待遇有啲可惜,反而238X好似幾抵做咁
紅磡人。
流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:27 | 顯示全部樓層

少少Off topic,不過年報入面仲有一頁提到九巴龍運有咩「受歡迎路線」
「受歡迎路線」個準則係點無指明,但相信都有考慮賺錢能力/發展潛力:

https://doc.irasia.com/listco/hk ... 020/car2020_006.pdf

趕客路上 理_得你
kay 發表於 2021-8-12 16:31 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:27
少少Off topic,不過年報入面仲有一頁提到九巴龍運有咩「受歡迎路線」
「受歡迎路線」個準則係點無指明,但 ...

成個中九龍唔計1A得6C
都真係我地成日話市區線生意難做
世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-12 16:31
成個中九龍唔計1A得6C
都真係我地成日話市區線生意難做

奇就奇在270B 108 613 673榜上有名
所以呢張圖係咪真係純粹反映緊邊條線比較搵到錢,我有保留
趕客路上 理_得你
 樓主| S3bl430 發表於 2021-8-12 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-8-12 16:38
...

好明顯係九巴想宣傳既線啦,連33都有

不過,58m,64k,276A似真係金蛋,而且堅多客,宣傳效果亦低
kingprowm 發表於 2021-8-12 16:45 | 顯示全部樓層
...

連 A47X 都有

E 線只有唔經後勤區既 E31 E32A 上名
 樓主| S3bl430 發表於 2021-8-12 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-8-12 16:14
就咁睇落,易回本嘅一係就短途(8P、213M)一係就公路線(59M、60M、286X)都合理嘅。
堆市區流水,1A、1 ...

213m和72實際成本應該再高d,暫時想不到一個parameter可以代表爬山和流水線的額外油粍。

68A屯門元朗段太長,盈利能力較低都係意料中事

依個表惟一反映的是,塞車真係好影響市區流水線經營效率
題外話...
九巴6的回本門檻咁高,對面海城記1,5B,10 恐怕係幾多客都死
kay 發表於 2021-8-12 16:54 | 顯示全部樓層

...

當然呢D都係取考

不過九龍計
6 17 27呢D表現相對好少少都無
又真係講唔通

6C佢自己陰乾由6分一班減到10

而270B新界出市區
108 613 673過海
明顯係九巴盈利來源