hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短 ...
開啟左側

【再砌積木】32換232X佐尖特快、36B延長改道、234X縮短

BUSFANS 發表於 2021-8-31 02:08 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-8-15 12:45
1. 32X 個人覺得出九龍方向經德士古道天橋, 荃青交匯處, 荃灣路, 海興路, 海安路入灣景再經依家 234X/234P  ...

1.咁不如行象鼻山路延長段直插柴灣角咪仲快,德士古道上荃灣路果段又多車
tonychow 發表於 2021-8-31 10:33 | 顯示全部樓層
BUSFANS 發表於 2021-8-31 02:08
1.咁不如行象鼻山路延長段直插柴灣角咪仲快,德士古道上荃灣路果段又多車
...

落咗柴灣角後只能上屯門公路,呢條走線只有回程可用

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 10 觀察入微

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2021-8-31 22:40 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-30 20:19
依家32 36B 36X係無服務過荃市 灣景 麗城範圍
無啦啦要人地梨木樹兜個大圈
而唔係向本身行和宜合道

搞清楚主次同服務對象好無
梨木樹或象石本來係無全日尖沙咀線
將來亦唔見得好大機會有 (咁多大型新發展,幾時輪到你?)

既然本來象石梨都唔會有全日尖沙咀線
而家淨係條尖沙咀線夾西約做,再執靚埋36B回程,已經係大幅服務提升
232X兜路 班次疏,無錯全部都係趕客位,但至少叫短期內做得到而有多個選擇

你話夾葵興芳就真係為咗自肥去老點人
葵芳本身來往油尖旺得條37可以話掂到旺
有乜依據得出走落去做有雙向客?
咁推論梨木樹夾葵興芳係倒貼自己嘅行車時間同老本益人多啲喎
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-31 23:10 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-8-30 22:21
既然234X係有西約客坐到尖咀既
232X只要快過原234X
只要做好班次 客都唔會流失

始終如果掉轉西約頭站梨木樹尾站
觀感或實際上西約都唔會快太多,尤其回程

如果跟234C行,畀234C/D整合,
由於荃景圍天橋後無站,形同直接放棄愉景、福來邨同東半邊柴灣角
但係兜一圈後行大河道北上又略嫌太兜

要吸邊班客就兩睇
我個人覺得西約相對穩陣,因為現時齊哂屯馬線/荃灣線+駁腳同一程234X
本身來往尖沙咀唔會話太遠,有一定需求,只係班客揀乜
232X要做嘅,就係使班客多啲考慮巴士,見到十零分鐘都願意等一等,而唔係直接落隧道
做梨木樹就相對博,因為來往尖沙咀現時只有荃灣線+駁腳一途
相對西約本身來往尖沙咀需求都比較細
正如每日同樣西隧過海,934喺西約係遠比936/A喺梨木樹上得多客
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-8-31 23:17 | 顯示全部樓層
BUSFANS 發表於 2021-8-31 02:08
...

結合而家234X嘅服務範圍
同屯馬線站位
始終無理由完全放棄愉景同福來邨

回程本身建明街都多人落
停雅麗珊同荃灣站橋頂可以做得番
.
tonychow 發表於 2021-9-1 16:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-31 23:10

唔明你個「唔快得幾多」點得出來
啱啱睇咗一睇地圖,度過就算西約用的士走線出城,去到聖安德烈堂都要 19 分鐘(巴士會更慢)
然後經象石,Google Maps show 26 分鐘,只係慢咗 7 分鐘咁大把,但係成座山上面嘅客都會快咗唔少

加上其實象山至梨木樹一段,基本上得石圍角兩站同梨木樹會有人上咁滯,要快甚至唔入象山圈都得,幾個客就過天橋搭
相反行長沙灣道,私家車已經要 38 分鐘,巴士要停站就會更慢
所以預計就算行山路,一樣會快唔少
加上葵涌道其實得兩枝燈,昌榮路迴旋處落橋後其實可以入返慢線嘅

逆走同樣有道路網問題
去程荃灣站根本唔會有客上,好似 30X 咁
而順走可以行九幹,啱啱避開咗可以令成條線加速
相反逆走就要照顧回程荃灣站客,得不償失

如果只係愉景問題,本身可以塞條線落去愉景總站開,加埋 39M BBI 又得,荃景圍分分鐘唔使諗點再開尖沙咀線,逆走就無得同站轉乘
加上呢種做法,行車次序可以調轉
去程愉景有部 $2 機,固然未必可以執到好多客,所以可以愉景 - 西約 - 石圍角咁行
回程行大河道天橋或者蕙荃落山行西樓角路,就會係石圍角 - 愉景 - 西約咁行,既順路,愉景回程亦唔使經西約
所以逆走道路網其實限制更加大

gu9434@24 發表於 2021-9-1 20:40 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-31 23:10

掉轉行的另一種意義就係西約>象石/可風繼續收搶錢價
234C有條件灣景後上公路
如果跟#1既版本
234C要繼續兜象石/梨木樹
其他時間就(48X)$8.6變$6.8 九巴未必有誘因咁做
西約只要時間上差唔多 最少唔會趕客

愉景同祈德尊新邨 我比較傾開俾BBI 234X>任何尖沙咀線 次程免費 建議旺角轉乘
旺角有海量尖咀車 就算要轉車時間上應該唔會太差

回程大可以繼續象山後落千色店 繼續做返健明街>西約
柴灣角畢竟係兩繁多客 用特車形式做可能仲好

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-1 22:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-9-1 16:13
唔明你個「唔快得幾多」點得出來
啱啱睇咗一睇地圖,度過就算西約用的士走線出城,去到聖安德烈堂都要 19 ...

巴士上斜起步都慢過私家車
無理由用細車唔停站做嘅時間套落去巴士到

畀到你去程跟234C走:
麗城三期到畢架山花園27.2分鐘
234D祈德尊到畢架山花園10.4分鐘
48P麗城三期到祈德尊新邨7.5分鐘
跟九巴網時間,係17.9 vs 27.2
即係讓哂賽,麗城頭站都要慢10分鐘

實際因為要拉埋36B改去補象石平車
快線理應入梨木樹總站作為補償,搞2-3分鐘
加上和宜合道無得直駁三幹,落匯翔道分站又會慢2-3分鐘
灣景總站又可以經麗順路直出避上繁塞車
至少要慢15分鐘

本身祈德尊直出尖沙咀,都係比慢碌快15-20分鐘咁大把
當麗城直出比行埋荃德大涌道多5分鐘
咁麗城係快得5-10分鐘

始終大家要諗清楚一件事:
我#1前言入面都直截了當寫咗快線會比較疏 (就番九巴運署或其他持分者需求留車)
假如重組過後西約嘅快線都唔係真特快嘅話,
點解要夾硬拆走234X尖沙咀段呢?
本身成個九西一齊做,至少班次密啲,唔使等咁耐呀
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-1 23:09 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-9-1 20:40
掉轉行的另一種意義就係西約>象石/可風繼續收搶錢價
234C有條件灣景後上公路
如果跟#1既版本

232X班次比48X疏兩倍...
232X黎車先就會收少,48X黎車先班客咪照樣上48X
再者大河道站位都唔同,唔擔心232X搶太多48X短途客
真係咁緊張呢班客收少$1.8,咪將分段set到$8.6甚至唔整分段

234C本身石圍角梨木樹都有客去九龍東
抽走咗條線得番40P,象石梨無更好選擇,焗搭
條40P長期都係計盡啱啱好,前段多咗人,上葵就真心上唔到車
到時要抽番走234C/D啲車去40P
232X朝早開特班又要車
其實圍起上黎深井青龍頭唔會好太多

回程234C已經行大河道北盡可能快手直剷麗城
但麗城汀深個客量一直都谷唔起
234D就好得多,通常企到人入麗城
如果石圍角之後仲要塞蕙荃燈陣落眾安街,
一黎返麗城隨時同而家234X打和,
二黎麗城都會情願繼續234X一條過享受更密班次

雖然大家都鄧梨木樹頭站上兜荃灣唔抵
但係都要分清莊閒㗎
假如麗城喺重組入面得益明顯比另一區少,又點解要去配合呢
.
2076 發表於 2021-9-2 02:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-1 23:09
232X班次比48X疏兩倍...
232X黎車先就會收少,48X黎車先班客咪照樣上48X
再者大河道站位都唔同,唔擔心23 ...

想講234C回程開7點,加上日日海鮮到站時間先係冇客主因,而唔係因為走線問題。
232X點都唔係夾西約而係夾荃景圍好過。根本上234X走線班次都十分合理,站位靚又唔疏車,冇乜大改必要,尤其大幅改變愉景大涌道客的乘車習慣同觀感會好易倒走去鐵。礙於234X出市區係大涌道直出,其實夾任何一區拆線都會出現繞經麗城的問題。如果用上葵資源開尖沙咀線,唔係
230X 荃景圍-荃灣市中心-石圍角-象山-梨木樹-直飛西廊-旺角-尖沙咀
36B 石圍角-象山-梨木樹-上葵-深長荔-旺角-佐敦
32 取消
呢個組合點都好過用32換逆走入麗城的尖沙咀線掛,又唔會有收費問題。梨木樹冇左36B總站但換下一站直出鴉蘭街特快實會過到啦。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 英雄所見略同
tonychow + 1 精闢見解

查看全部評分