hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-14 20:47
如果步行同行車都係差唔多時間,都係慘輸架啦

我其實支持 234X 或者 30X 轉特快

留意,我係快步行,講緊可能係普通人慢跑個速度,都依然輸畀260X
同埋本身唔係講緊廣東道好塞車嚴重拉長行車時間?幾時又轉移話題又搬龍門連慢車都「慘輸」

對於你講嘅兜大圈問題,我梗係有諗過
信和嗰頭想快,可以34X菜街落行過去,旺角啲後生仔日日大把人咁行;想就腳,咪234X返轉頭,時間都係差唔多
西九龍中心就差啲,不過以而家234X非繁客量,同荃深兩區格局,有幾多人有荃灣食店商場唔去,特登去西九買野/食劣食,仲唔係搭開鐵嘅,都係一個問題
照咁睇,可能會係返長沙灣正苦工嘅多,咁34P回程頭站就足夠補償有餘

34M問題,我講埋最後一次
兩三年前我唔會反對用234B/48X取代34M大部分服務,但而家八咪半站全日都有十零個等,加上荃灣站同96B小巴同站
你要取消,九巴第一個反對
S3V1742C 發表於 2021-9-14 23:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2021-9-15 00:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tonychow 發表於 2021-9-15 12:33 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-14 20:29
其實5正2蛇理論上係夠拆旺角特快嘅
不過而家好多野都變緊,真係講唔埋,今晚畀得最鬆手嘅41A都甩甩地,35 ...

41A 本身都係得 8 正 2 蛇,黃昏時段開緊一邊 15 一邊 20,加上無得私牌,甩甩地當然正常
5 正 2 蛇望落雖然好似少好多,但係因為一邊開緊 30,首先已經開少咗一班車
而回程方向去到灣景,每個鐘有 1 架車係私牌出去,廣東道唔塞咪行廣東道,私牌下呢個方案更有彈性,唔使好似 41A 咁塞彌敦道南行
計埋 41A 要塞尖東一段,其實 234X 快線用車唔係特別少

tonychow 發表於 2021-9-15 12:42 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-14 21:06
留意,我係快步行,講緊可能係普通人慢跑個速度,都依然輸畀260X
同埋本身唔係講緊廣東道好塞車嚴重拉長 ...

不如咁講
深水埗站一帶除咗西九,仲有黃金同鴨寮街,買電子產品、零零碎碎野,就算我以前住荃灣,都覺得黃金多選擇過荃灣(例如荃豐一帶)好多而呢班人係咪一定會搭鐵,我又唔覺,因為多數唔會係繁時出去行街買野,加上西約遠離 $2 機,要多一程駁腳嘅話連價錢優勢都無埋
真係少人嘅,其實係南昌街以東一帶;但係循環因為同時要顧及回程站位問題,任意一邊行西廊都係唔着數,所以唔睇好

2076 發表於 2021-9-15 13:45 | 顯示全部樓層
其實我就覺得現實上來說234X自拆都只係唯一選擇,但考慮到祈德尊冇左30X,得番234X單飛,再cut到20分鐘一班,兼要逆走深長荔,睇怕班客會走得7788,連AN紅小都唔會等而走去搭鐵算數。234X同AN紅小基本上係共生的關係,只要冇左架234X,其實班客都未必會死等AN紅小,始終得19座未必上到車。

另外34M的問題,其實8咪半同荃灣站番灣景我係有諗法可以做到,就係234X/34X細執荃灣走線,祈德尊新邨>大涌道福來邨>愉景新城>荃灣站>荃灣建明街>......
呢個行法唔會慢過滿樂大廈行法,去路德圍都仲有建明街站,加上其實仲有30X補位,變相條深長荔短線係可以咁樣行來食34M,就多左車可以用來重組,避免玩大循環。始終234X直達尖沙咀同西鐵硬憾都係有啲不智,西約/祈德尊去尖沙咀搭西鐵的優勢實在太大,用車程吸引乘客呢樣野會好難做,就算提左速,要快的乘客都係揀西鐵,本身234X會搭到落尖沙咀的客都係貪舒適。234X仲要去程冇埋旺角客,而本身234X的尖佐客量基本盤仲差過213X/219X,冇鐵的213X/219X本身都唔係多客,有鐵直接競爭的234X就算開20分鐘一班,單靠佐尖客都難做,所以提速都係靠返旺角油麻地客會穩陣啲。

如果真係用呢個雙循環拆法,其實想講問題係34X停美孚先上西廊落旺角,唔會快過以前234X好多,特快路段太短,本身荃灣已經係近市區,要旺角特快,其實真係唔好停美孚站。另外,早上的34X走線基本上係唔做深長客,可能早繁改番順走長沙灣道會好啲。早上的旺角特快交番比234P做。另外就係唔建議34X塞完西廊太子落橋位再塞菜街。車程上應該係西廊油麻地出口,經新填地街同旺角道番北行會塞少一個位,不過站位就差左少少,但落車站位相對上冇咁重要,上車站位又有234X做番。
抗議962B重組
還我962全日服務
dominic023 發表於 2021-9-15 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-14 20:29
其實5正2蛇理論上係夠拆旺角特快嘅
不過而家好多野都變緊,真係講唔埋,今晚畀得最鬆手嘅41A都甩甩地,35 ...

尖沙咀南行問題,有日我坐車由旺角落尖沙咀,有個司機去到德成街見到出現塞車,司機就叫客趕時間就落車,司機講左句而家尖沙咀放工時間南行塞車係無原因同唔分日子。

近半年234x放工時間甩班都嚴重,先係南行塞車去唔到尖麼,有車開到跟住都會塞下尖沙咀碼頭。尖麼開車2個字先到尖碼都試過幾次,加埋長沙灣同深水埗塞燈,南行北行下繁6點至7點好多次係唔出下班時間直至有車到總站先出。北行15分鐘班次都係一半半開到,南行就見過減到20-25分鐘一班。

所以尖沙咀線經彌敦道南行未來用嘅時間會越黎越多,就算而家晚繁每一單234x都應該要加時。
樓主砌嘅路線似乎都會延續而家234x嘅情況
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-14 23:58
西站霸王
你睇下3條區內M線
邊條客量最小 用車單層最多

其他關於34M嘅野唔再講
不過竟然你都噏得出行路論,咁大窩口行去楊屋道/環宇海灣上30X/238X咪得囉 (又真係有站友肯為搭巴士行喎),駛乜要大窩口道直達旺角以南巴士姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-15 00:05
你睇番佢之前果個要梨木樹交車要梨木樹兜大圈最小接近20分鐘再經佢自己住既西站範圍先再上公路只做尖沙咀 ...

九唔搭八
本來人地喺回覆入面都話如果234X自拆要咁玩,就不如夾其他區拆線好過
至於「建議中232X經西站範圍先再上公路」呢類明顯與事實不符,且有人身攻擊意味嘅言論我唔會再回應
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 15:30 來自手機 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-9-15 14:12
尖沙咀南行問題,有日我坐車由旺角落尖沙咀,有個司機去到德成街見到出現塞車,司機就叫客趕時間就落車, ...

但我建議中234X唔會再途經彌敦道南行、漆咸道南北行兩大黑洞
三幹出行地面同廣東道南行塞嘅程度其實又唔係黑洞咁差,因為幾年前成日大塞車,已經拉到綠燈時間又長又順
梳士巴利道東行算係比較塞車,但放燈組合都係對廣東道出黎比較有利
最後彌敦道左轉亞皆老街都係等多一兩轉燈,可以唔停旺角街市已經幫輕唔少
所以我對234X改循環後行車時間係有信心