hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

YY487 發表於 2021-9-17 23:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-18 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-9-17 23:23
荃景圍一直鬧 30X 慢
但當有條去到尖沙咀嘅特快線擺喺佢哋面前
佢哋為咗深水埗,寧願選擇條鬧咗好耐嘅 30X ...

荃景圍問題我講哂自己睇法 (同利益申報),呢壇野上面大家亦互相堅持各自立場,加上我最近比較忙,唔再特別回應呢part

只係容我再講番點解會「鬆章」畀深長荔
我認為路線重組除咗追求更靈活運用資源同較佳營運效率之外 (呢點大家都同意),亦可以畀啲道義
正如九巴51開支高昂,甚至每做一個客增加嘅成本遠超車費收入,但九巴都係要派車去做,因為呢個係專營權畀佢嘅責任,亦係畀原先班搭客嘅道義
所以要喺維持合理服務之餘可以提升效率,絕不是易事
淨係呢份算最易執行最簡單又最有效率嘅重組,都不下一位站友反映深長荔問題

喺度混跡多年,一諗起循環再造當下,已經諗過點樣去平衡深長荔得失,同埋沿途路況會唔會變化太大搞到長期班次不穩
某程度上YY你指出行連翔道地下行車道直入港景峰,停少五次燈同兩個站有助減少行車時間嘅SD,呢個理論係正確
但落地睇,連翔道地下行車道路況不穩,一塞車亦首當其衝,容易造成某兩班車極長間距,不利尾站乘客等候;行地面停高鐵站官涌,由於地面塞車不至於瞬間惡化,對間距影響無咁大,嗰帶交通燈亦已經同步,本身有固定放燈次序同時長,之前都有路過視察同睇片研究,新234X個行法,飛站就唔太順燈,停站上落後會比較順燈,相信address到呢段路可能增加行車時間變化嘅問題
當然九巴內部既然整得各線站間平均行車時間,佢地都會知道一啲基本統計資料例如標準差、最大值同最小值等等,從而喺將來路線改動入面納入考慮

每個人有每個人選擇,九巴都有自己嘅選擇,我認為至少各人睇法都值得尊重
天空之神 發表於 2021-9-18 18:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-18 17:54
荃景圍問題我講哂自己睇法 (同利益申報),呢壇野上面大家亦互相堅持各自立場,加上我最近比較忙,唔再特別 ...

連翔道下通道果程塞車災難級真係唔好落去
無路走仲要由漾日居地底慢慢塞返上地面

260X, 唔停西九龍站 , 視乎燈號決定左轉匯翔道定兜一個圈先係正途, 最慳時間 , 只停匯翔道一個站直出新港

不過面對住九龍公園徑單線萬年倒灌(直入廣東道就無事) , 要停極少人落車既麗澤都係搵自己笨

至於真係有幾多人會 34X 慢慢行落創興應該都無好結果 , 兜尖沙咀更加無好下場果陣就當倒左佢
希望返新界既客 cover 到
(拿 , 88X 真係有人兜上藍田山落觀塘 , 我唔反對最終真係有人願意慢慢兜返去創興, 但行就應該唔會架啦)

.
tonychow 發表於 2021-9-20 09:06 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-17 19:53
234X仲有另一舊都幾緊要嘅客,就係柴灣角工商貿區班通勤客
下繁出深長荔自從得佢獨市之後,五點幾開始班 ...

講明先,我就唔會特別反對你個方案嘅,我嘅擔心只係出發喺居民意向同巴士公司營收角度,其次先考慮運吉諗咩

我舉 960 個例子唔係講 960 客量係點,而係想講 960 就算再改動,都唔會多咗客;960 固然係經常頂閘嘅路線,我無質疑
但好似如果有人一廂情願覺得開咗 P960 就可以搶到西鐵客,咁應該難少少

睇完其他版友回應之後,我反而想知有無下一步重組方案
如果想搞荃景圍嘅話,用欽州街總站 - 美孚 - 祈德尊 - 荃景圍 - 西約 - 美孚 - 欽州街總站做循環,4 架車開 20 應該夠補西約 - 深長茘位有突,到時 30X 淨返嘅資源都可以拆線,未嘗不可

tonychow 發表於 2021-9-20 09:20 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-9-17 23:23
荃景圍一直鬧 30X 慢
但當有條去到尖沙咀嘅特快線擺喺佢哋面前
佢哋為咗深水埗,寧願選擇條鬧咗好耐嘅 30X ...

插嘴講兩點:
深長茘客量不足,仲有兩個解決方案
其一,依家不論 234X 定 30X 總站都係遠離深長茘,正如你話旺角街市上車,班次可能因為彌敦道塞車不穩
如果大部分唔搭嘅人係因為見到 ETA 唔對路所以落地底,咁改變走線或者雙向總站先係解決方法
其二,單做深長茘太子之外,係咪仲可以開拓其他客源,例如深水埗可以兜入南面內街,依家南昌一帶都有新樓,走入去開拓新客源唔係差嘅方案(當然都要考慮塞車問題)
另外,循環線唔止係燈位停站問題,路況都可以影響
循環線無得拉疏逆向班次,假如塞車,尖沙咀客等咗 20 分鐘但架車仲喺奧海城對出,咁救唔救條線?
雙向總站無呢個問題,因為可以拉其他線補鑊
當然你可以話九公司寧願開多班 118 特車都唔救 234X,咁呢個大家控制唔到
又或者實際上係咪循環線都照救 234X,咁 234X 嘅班次就會難控制咗

Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-20 17:17 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-17 20:47
如果你話收車之後仲有15分鐘一班,就應該係灣景開0906左右嘅班次
當你坐得滿大約指85個,加埋福來邨祈德尊 ...

美孚同光昌街係夾埋落十幾廿個就當兩邊夾落三四十
咁另一半客又一樣會打晒問號點解佢地要轉車

單睇朝早南行既
唔食未知數既同對正屯馬既尖咀特快
長線食返旺油
短線自然可以正常落到太子收檔
咁唔會點影響到現有乘客
差在做唔到你想既開發新客
但同一時間本身山東街一帶既客亦唔會因為先尖咀再兜返上嚟而吸引到去搭

亞街唔掂即係菜街都唔掂
就算疫情之後都目擊過好多次菜街嘔返D車出彌敦道同旺角道

而其實今次你既34X同以前既34X
只不過係用半棄深水埗同長沙灣站
換做到南行特快旺角
差埋北行唔多客既弼街
客量分別唔太大
更何況而家單邊少左30X
遲D可能雙邊都無埋
未必需要睇得太差

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cz9328 發表於 2021-9-22 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-14 18:35
你塞過西橋同埋廣東道未?

西橋南行可以令 63X 對 58X 優勢全廢

如果287x都叫唔好食,咁紅公司大部份路線 (大西北口唔計)都屬於難哽級別。287x跑完一圈唔塞車80分鐘搞掂,但價錢牌位位$7.5

沙田區88K來回夾埋都係要80分鐘未計休息時間,只係收得$5.0一位。

我想講嘅係287x線所需行車時間係新市鎮區內線(或者青衣去荃灣)嘅級別,但287x價錢牌能夠set到收$7.5一位,已經好難得。
天空之神 發表於 2021-9-22 10:55 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-9-22 10:40
如果287x都叫唔好食,咁紅公司大部份路線 (大西北口唔計)都屬於難哽級別。287x跑完一圈唔塞車80分鐘搞 ...

沙田區果炸線大部分都唔好食

287X 既收費岩岩好平手果陣

你可以想像一下其他路線有幾惡劣
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-23 00:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-18 18:20
連翔道下通道果程塞車災難級真係唔好落去
無路走仲要由漾日居地底慢慢塞返上地面

嗱,如果巴士行地面,嗰帶燈位放車通常都係直入上落客區啱啱綠,掉頭轉番出黎就都係綠燈
匯翔道個站都係平時無乜事停完埋去就轉綠,塞死另計
唔好停麗澤認同,所以我一路都係講港景峰,以九巴性格全日線有站係無乜可能唔停

34X會有幾多人由菜街行落旺角南,可以參考37落車客量
據聞係唔差㗎,37好似多旺角客
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-23 14:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-20 17:17
美孚同光昌街係夾埋落十幾廿個就當兩邊夾落三四十
咁另一半客又一樣會打晒問號點解佢地要轉車

雖然話無咗30X,但AN紅小非繁至少每半個鐘就搶咗深長荔幾個至十幾個,變相好難特登拆佢出黎做
同時又唔係一定要出深長嘅轉車,只係慢咗定係要轉車嘅問題
幾年前就無呢個問題,但留意番當時路況自拆一條循環一條雙總站,班次相約下要用多一部車

如果講上繁,其實旺角特快反而係最可以放棄嘅,因為出面大涌道230X做緊,34X直出旺角顯著受惠嘅都係僅限西約
去到油佐尖,234X先直出尖沙咀再返轉頭,同美孚開始就停站停燈比,個時間都唔差
某程度上要進一步減少影響,係可以34X朝早由兜長荔街改做行哂成條長沙灣道 (當你講嘅正確,美荔同深長有1:1)
不過時間表要再執過,因為始終改番轉頭個行車時間會多5分鐘

菜街始終自己對佢客量係有信心,否則37喺RPP建議改經荔枝角道嗰陣,南行實會順便行上海街「避塞車」
而始終我嘅argument都係,慢線想唔塞旺角其實係連邊皮都無得入,最遠太子就要掉頭,但234X個case咁拆係得下繁可以夠車夠客
老實講,路況最唔穩定嘅下繁,有條特別線有固定班次由西九龍中心開,對回程深長荔客已經好咗唔少
.