hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 最後 SP1900 頭等車卡準備運回日本改裝
開啟左側

最後 SP1900 頭等車卡準備運回日本改裝

cruisesnet 發表於 2021-9-27 10:43 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-9-27 08:41
科技發展快咗,舊野淘汰嘅速度就會固然快咗
所以而家堆新車用得嘅年期冇以前咁長係正常
個人認為,IKK係自 ...

可以繼續用但唔用 vs 根本唔可以繼續用

你想邊所講果堆車, 除左1900真係想行多過30年都應該行唔到
chng81 發表於 2021-9-27 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
千九唯一唔好嘅就係座位好跣

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

kei_hk 發表於 2021-9-27 11:28 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2021-9-27 10:43

你想邊所講果堆車, 除左1900真係想行多過30年都應該行唔到

我估佢應該係講批1900 可以行多30年。

不過﹐我睇法係東鐵批 sp1900 可以過渡去屯馬線﹐都係大約用到約30年就要退下火線。

現時東鐵批車大約 2001年出廠﹐現時大約使用了20年。
西鐵批車就約02-03年出廠﹐大約用了19年。

馬鐵批車就大約03-04年出廠用了﹐大約18年。

你話廢棄批車又太早﹐大規模番新又未到時間。
所以﹐重整到8卡之時﹐順便做小量的番新及加裝一些新設備﹐外觀不變。

用多10年﹐批車開始/將近踏入30年﹐相信到時MTR 就會考慮換新車﹐逐漸取代達到30年以上的sp1900列車。

如果﹐批車係想長用﹐做大翻新﹐就應該未來幾年會進行。
不過﹐現時其他路線都係進行換車中﹐無太多時間處理sp1900的大翻新。

去到其他路線換完﹐都相信批車接近30年。
到時再睇成本效益﹐就唔會再考慮大翻新﹐直接換車。
順利的話﹐批車未必過到35年。

以前(70/80年代)﹐科技發展慢﹐自然係想耐用﹐以地鐵M車為例﹐當年預算用50年。

但係﹐科技進步﹐令到換車的效益大過翻新列車。
例如動力提升﹑節省能源。前者可以用相同列車數目而加密班次﹐後者直接慳電費。

加埋大翻新﹐有些問題係無法改善﹐或者唔想拿太多錢出來改造﹐結果就係達唔到最好的效果。
而且﹐大翻新的成本同買新車﹐成本越來越接近﹐結果就係換車好過做翻新。

即管放長雙眼﹐睇多十年八年﹐睇下批sp1900會唔會有車取代佢地的地位。

HU6455 發表於 2021-9-27 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2021-9-27 10:43

但係你係外行人,又憑咩話批車可以行到幾多年?憑感覺?
I20091157 發表於 2021-9-27 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-9-27 11:28
我估佢應該係講批1900 可以行多30年。

不過﹐我睇法係東鐵批 sp1900 可以過渡去屯馬線﹐都係大約用到約3 ...

回第一句,我係指sp1900可以「行到」30年。

講番屯馬堆sp1900,D301-D356呢28抽中間係夾住2015-17年出廠嘅H卡,當其他七卡都夠鐘退嗰陣(當佢到時車齡30年),中間嘅H卡都係15年左右,唔知呢啲相對車齡低啲嘅H卡又應該點處理呢?
teddybus 發表於 2021-9-27 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-9-27 12:57
回第一句,我係指sp1900可以「行到」30年。

講番屯馬堆sp1900,D301-D356呢28抽中間係夾住2015-17年出廠 ...

咪一齊退囉
唔通做過新嘅其他卡嚟就佢呀?
咁只會沒完沒了!
oman 發表於 2021-9-27 16:17 | 顯示全部樓層

退SP1900, 之後用返舊千九個模, 加更新D 動力同其他設備咪攪掂.

遲下北環線又會用返 屯馬線規格o既車, 到時黎個小更新又得.

再諗住用返日本製列車, 我估無咩可能.
HV9990 發表於 2021-9-28 01:06 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2021-9-26 22:14
新野無以前耐用係全球所有野嘅通病

新車設計壽命就確實係短咗,不過用咩料都係有影響既
好似啲中国廠下下壓到個價咁低,你都諗到佢交咩貨色出嚟啦

KCRC . Keep Moving
Kelvin15190 發表於 2021-9-28 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-9-28 01:06
好似啲中国廠下下壓到個價咁低,你都諗到佢交咩貨色 ...

如果港鐵打算退完千九不久後再退假九,接著全面用新車,統一車隊,我也不介意假九的質素。
kei_hk 發表於 2021-9-28 10:53 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2021-9-28 01:06
好似啲中国廠下下壓到個價咁低,你都諗到佢交咩貨色 ...

其實用什麼料﹐係車廠話事﹐定係MTR話事?