hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解港鐵故障時,巴士只會接駁受影響嘅車站? ...
開啟左側

點解港鐵故障時,巴士只會接駁受影響嘅車站?

timewater 發表於 2021-10-22 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果港鐵發生故障,其實可以整啲接駁路線去大型巴士轉車站,可以疏導人流。

如: 屯馬綫:
錦上路至大欖隧道轉車站
九龍西至紅磡
九龍東至富豪東方酒店
九龍東直達黃大仙
紅磡站直達沙田

接駁不同交通樞紐可以減少對市民造成嘅影響,唔一定死板要接駁兩個港鐵站
kei_hk 發表於 2021-10-22 09:46 | 顯示全部樓層
你建議的地方﹐有部份根本唔適合做接駁之用。

你這樣做﹐只是將一個地獄轉移去另一個地獄。

舉個例﹐你將批人轉移去大欖轉車站。
平時都已經人夠多﹐再多一大批人﹐點應付?
仲要無其他路可走。
** 當然﹐都要睇爆鑊的時段的。

但係紅磡就適合的﹐有足夠的輔助交通疏散人流。
不過﹐本身咪又係屯馬線的車站﹐同你所講接駁其他地方﹐有點不符。

而接駁巴士﹐原意就係為鐵路沿線的人提供替代服務。
如果飛走中途站﹐就會有人無替代服務。
開多條線﹐用的車又太多﹐主要車站又未必有足夠地方做多條線的上落車點。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 2 + 10 條友民粹主義有前科

查看全部評分

kmbc81 發表於 2021-10-22 14:59 | 顯示全部樓層
下?自己壞左仲要送客比對家?龜龜先無你咁傻

送客去無故障既站都仲有機會入番黎自己網絡,送去所謂既交通樞紐咪即係100%番唔到自己網絡
kmbc81 ~ JG 5355
kitarolo 發表於 2021-10-22 15:12 | 顯示全部樓層

應急接駁巴士供應有限
有部份受影響乘客嘅起/終
點可能就在鐵路站,亦有更多
需駁多一程,難逐一照顧,加上
鐵路故障更可能引發假日司機
駕車出嚟通勤,樓主建議去欖隧轉
肯定比平日更多乘客還能登車嗎?

所以輔助巴士逐個站停
可以話係不得已嘅做法。
s3n370 發表於 2021-10-22 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主嘅出發點係好,之不過咁做先至幫唔到手。

將客送去巴士大站,回程肯定要吉車回頭。
要用多好多車先至可以serve到。
都仲未計其他板友講嘅問題。

接駁受影響嘅港鐵站的話,
落佐呢水客,就可以即時接另一方向受影響嘅乘客。
別忘記就算係單邊出事,另一方向同樣受影響。
groom1002 發表於 2021-10-22 20:48 | 顯示全部樓層
鐵路已接載幾千客,再把這千名受影響鐵路乘客轉移其他巴士,巴士載客量有幾多你都知,一定載唔曬,仲未計利益轉移問題,mtr一定唔制,正常情況下緊急巴士當然鐵路站駁鐵路站,巴士識做生意咪特登開繁忙路線加班車,好像936在葵芳站搶客,明知知法犯法都要吸客 https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1151869-1-1.html
User12345678910 發表於 2021-10-22 21:53 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2021-10-22 20:48
鐵路已接載幾千客,再把這千名受影響鐵路乘客轉移其他巴士,巴士載客量有幾多你都知,一定載唔曬,仲未計利益轉 ...

巴士載容量和班次雖然較鐵路低,但路線數量遠勝鐵路,鐵路就好多時得一兩條線,多都係得4條
groom1002 發表於 2021-10-23 10:14 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-10-22 21:53
巴士載容量和班次雖然較鐵路低,但路線數量遠勝鐵路,鐵路就好多時得一兩條線,多都係得4條
...

開太多巴士線咪用更多巴士行,隨時連後備車唔夠用
teddybus 發表於 2021-10-23 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-10-22 21:53
...

可惜鐵路一條線都頂到巴士幾廿條線
仲未計成個網絡幾條線加埋嘅轉車效應
jx6215 發表於 2021-10-25 01:12 | 顯示全部樓層

記憶中有次西鐵要荃灣西止步
接駁巴士去美孚再去南昌
但荃灣西去荃灣站咁近
點解唔去荃灣站而要走咁遠...