hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵過海通車後過海巴士去向
開啟左側

[問題] 東鐵過海通車後過海巴士去向

ATSE40 發表於 2021-10-23 01:07 | 顯示全部樓層

個人認為會有少少似屯馬開嗰陣咁,倒走咗一部分客去鐵度,但係會有另一啲客會因為多咗客用東鐵而上唔到車。所以南行計沙田馬鞍山嘅過海線未必有想像中咁差,但係北行應該都幾大獲。
腦補當真,真要補腦
KV8948 發表於 2021-10-23 01:31 | 顯示全部樓層
cktse 發表於 2021-10-22 23:54
307影響相對輕微,因為火車站一啲都唔近大埔中心附近住宅

非繁黎講,307客照睇唔會點流失

307大中開車四十五分灣仔 金鐘,五十五分中上環,如果星期六日一定唔使

Ohm 發表於 2021-10-23 02:34 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-10-22 23:53
101/111未死得
9卡車咁逼一定比新界人塞爆

對於101/111/115嚟講,東鐵過海嘅影響肯定比屯馬線通車細得多,因為屯馬線通車係令到該區由無地鐵變有地鐵,係由無到有嘅轉變,相對嚟講,東鐵過海就只係多咗條路線選擇,個變化細好多
同埋而家沙中線金鐘止步,往來中環就要再轉多程車,根本就無方便到,要轉投鐵嘅人,而家就已經搭緊鐵啦,唔使等到東鐵過海先至搭

s3n370 發表於 2021-10-23 03:40 來自手機 | 顯示全部樓層

除非今時今日搭親東鐵嘅最終都過海,咁一過海多班客就會頂唔順。
既然東鐵本身有一堆客只係去九龍,屯馬線嘅過海客佔比唔會高。咁過海段又點會頂唔順呢?
別忘記呢條係全新嘅鐵路,大把容量。

反而樓上有人清醒,更多人搭鐵去港島,
本身已經唔夠載嘅港島線就GG。

個人估計去銅鑼灣以東嘅過海線唔會死得太慘。
巴士公司積極拓展東區過海線,
從源頭撈佐D客上車先,係不無道理。
KG1428 發表於 2021-10-23 03:50 來自手機 | 顯示全部樓層
因為金鐘站的東鐵線月台在L5層,南港島綫月台在L6層。東鐵線月台與南港島線月台只係相差1層。因此個人認為170可以收工。171都可以收工。
GD1570 發表於 2021-10-23 04:10 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-10-22 21:49
301同307可能直接取消。

301取消就應該架喇..
但你話307取消,其實你知唔知好多大埔客都唔係咁鐘意搭東鐵綫架呢..

再講,當日九龍南綫開之前,夠吹晒風話260X死得啦..
到依家呢?平日22:00後260X開到5-6分鐘一班都可以頂晒閘上三幹入屯門,
我真心睇唔到點解307可以取消到囉...
(個人估計十年後屯門南綫開之時又可以吹到260X執得架喇)

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2021-10-23 04:15 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-10-23 03:40
除非今時今日搭親東鐵嘅最終都過海,咁一過海多班客就會頂唔順。
既然東鐵本身有一堆客只係去九龍,屯馬線 ...

其實大家仲忘記咗東鐵綫嘅其中一個客源,就係出入境客。

依家東鐵綫無晒依批客都搞到倒屎咁,
遲啲批客返晒嚟,又得返9卡車,仲要過埋海,
仲講到明運力一定比現在下解,
巴士真係無得做...

有啲人講到好多根本唔太關沙中線事嘅線都要斬
(例如102),
其實如果102要斬嘅,會唔會等到今時今日呢?
102一早同鐵就係重疊架啦,唔係唔知嘛...
如果102都要斬,咁條106點都應該墊屍底啦,
同埋唔好忘記,依兩條線其實都頗多流水兩蚊客,
嗰班兩蚊客又會唔會同你咁神心走上走落轉嚟轉去呢...
真係咁神心嘅話,11都一早可以SAY GOODBYE啦!

你有你可愛,我有我好笑。
tommy14D 發表於 2021-10-23 05:00 來自手機 | 顯示全部樓層
到時東鐵過海後若紅隧車客量急跌話,其實可以趁機將減班車幫東隧車加班,觀塘台
tommy14D 發表於 2021-10-23 05:01 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-10-23 05:00
到時東鐵過海後若紅隧車客量急跌話,其實可以趁機將減班車幫東隧車加班,觀塘台 ...

觀塘山客量保證,619X全日埋唔會蝕甘多
JX9097 發表於 2021-10-23 07:19 | 顯示全部樓層

whzzzz 發表於 2021-10-23 00:33
有可能 101/111 兩條只能留一條, 費時兩條線到時開15分鐘一班

但係101行太子道東,111行彩虹道
是但cut一邊都有排行