hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴11K減班
開啟左側

[服務調整] 九巴11K減班

JX9097 發表於 2021-11-4 23:07 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-11-4 22:52
睇邊區啦
如果係四順,26、27本身已經爆車,做埋29M嗰份當然唔得,而且29M喺另一邊(新蒲崗)都有身份
但 ...

103雙向分段問題係要城巴都OK先得
否則半條103同疏到爆嘅2B唔可能過到關

至於7M同11D「合併」係相對可行
可以利用11D樂富起一個超平分段(類似91M玩法)
咁就咩機都唔使裝
再加埋11D轉12A轉乘,連11K都可以cut走/ 只留繁時一兩班車
至於借機減11C就難啲,因為11C走線直接好多
不過整走7M同11K,九巴可能都收貨
kay 發表於 2021-11-4 23:07 | 顯示全部樓層
睇邊區啦
如果係四順,26、27本身已經爆車,做埋29M嗰份當然唔得,而且29M喺另一邊(新蒲崗)都有身份
但 ...

你又唔諗下會有區佬反對?
我早4-5年前已經一早提出運吉以減班代替重組路線
尤其係開左MTR之後既重組

去到屯馬
剩係建議CUT 4條線,兩條特快線開全日
另外40幾條路線減班

至於點解唔重組?
以前重組,區區都鬼晒咁嘈LOR..
全港性現象

去到依家,屯馬正式通之前
區佬成日CHUR運吉交重組方案
人地睬你都傻
點會花時間寫份重組比班區佬BAN左佢呢

區佬一條都不能少呢D至高無尚要求
除左減班,無其他方法的
世界很簡單 人類很複雜
tina 發表於 2021-11-4 23:18 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-11-4 21:47
呢啲吊命方法都唔知咩玩法嚟
雖然可以逼人搭貴車,但貴線收多嘅錢夠唔夠填短途線幾架載空車嘅開支?我就 ...

依家個局係咁
A>B>C>D>E>F
B>C>D>E>F>G
A>B>C>D>E>H
A>B>C>D>E>I
A>B>C>D>K

咁得1個獨市位但又唔夠客養咪唯一死谷盈利最高路線
265B 22年不變
HV7025 發表於 2021-11-5 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-4 23:07
你又唔諗下會有區佬反對?
我早4-5年前已經一早提出運吉以減班代替重組路線
尤其係開左MTR之後既重組

路線重組方案根本都無喺呢區出現過,區佬點反對?
其他區嘈就等於呢區就齋減班搞掂?咁啲阿sir真係幾好做

而且其他區重組真係下下唔俾過?北區咪做過一次大重組,雖然係某派別主導
就算40號車跨成6區咁多,當年都經過幾輪改善建議後,成功通過,只要初心好嘅方案,有恆心去小修小補,就無話完全唔得
然而如果重組方向真係離地嘅,區佬嘈又何錯之有?
睇下新巴18連巴士公司自己都覺今是而昨非,咪證明咗當初邊個啱啲囉
Ricky403 發表於 2021-11-5 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
老實講,竹園啲巴士本身都好少人關注
提到黃大仙區,十中有九都係講慈雲山,跟住就某已故站友嘅地頭

巴士公司所謂搞重組,見得下人嘅根本唔多
277E幾成功,但根本唔係九巴idea,而係上水嘅地區組織諗出黎
290呢啲地區都提過要開
41提幾年ban幾年,反而副車41A/44就搞成功咗
68X/268X都唔係一開始提嘅方案黎 (但通過陰68X做番類似效果)
香港本身都唔重視交通運輸業 (除咗港鐵),你要班中高層自己諗重組,仲要係喺食柴區,好多時都係出啲根本你唔會接受到嘅垃圾

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
HV7025 + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

2076 發表於 2021-11-5 00:32 | 顯示全部樓層
睇邊區啦
但 ...

不過九龍市區雙向分段到目前為止都係未出現過,似乎九巴唔太想在九龍市區裝機,到時分分鐘比區佬嘈全部長途線都要在有機的分站整落車分段,咁樣就開左個潘朵拉盒子。

至於車內拍卡,7M的流量都未係低到可以班班車喺樂富比成20-30人排隊落車拍卡。
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2021-11-5 07:39 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-11-5 00:00
路線重組方案根本都無喺呢區出現過,區佬點反對?
其他區嘈就等於呢區就齋減班搞掂?咁啲阿sir真係幾好做 ...

點解要比位班區議員反對?
你睇下西港島線個時重組
D區佬有咩表現先啦

就係西港島線之後

重組就變左減班

你個問題係下下都搬個人意見
但事實唔係如你所講

反而我講既野多數都係有事實BACKUP
就算你唔同意,但我有論據

你覺得比人累OK,但人地依家做野就係咁做

世界很簡單 人類很複雜
HV7025 發表於 2021-11-5 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-5 00:32
不過九龍市區雙向分段到目前為止都係未出現過,似乎九巴唔太想在九龍市區裝機,到時分分鐘比區佬嘈全部長 ...

分段機就算大規模使用,都未至於係潘朵拉盒子
雖然貴線收入減少,但可以出師有名咁取消短途線,實實在在咁慳番唔少車,拎呢啲車去新區發大財
相反,繼續咁樣養短途載空線,相關車輛嘅支出真係倒落海,呢度opportunity cost唔細

雙向分段亦令到大路乘客可以放心叫n飛,達到平價月票嘅效果
抵銷個別路線班次疏落嘅負面影響
亦有助令更多乘客重新考慮巴士為首選交通工具
舉例藍田去觀塘,而家啲人諗起16M就唔開胃
15 15A 38雖然同樣去到觀塘,但收費加傳統意識影響,大部分藍田人唔會當佢哋係觀塘線,結果去觀塘巴士市佔極低,只有少數人願意俾貴啲嘅巴士落觀塘,條數點都冚唔到16M嘅支出吧
但如果15 15A 38可以喺觀塘落車後拍機,幾條線都係收5蚊左右嘅話,叫三飛落山,加埋十零分鐘點都有車掛,吸引力就大好多,咁16M往仙真心無所謂啦透過收費協同效應,吸引多啲人搭九巴落觀塘,只要人數稍為多過原本16M嘅人數,條數已經爭好遠
HV7025 發表於 2021-11-5 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-5 07:39
點解要比位班區議員反對?
你睇下西港島線個時重組
D區佬有咩表現先啦

我舉啲例子唔係真實發生過架咩?
你所謂嘅遊戲規則,我都承認係有
區佬ban好建議亦發生過好多次
但相反,重組到嘅案例,都有唔少
爭在重組完係公司乘客win-win,其中一邊贏,定係lose-lose,全部都有例子可參考

減班放題係比較易執行嘅手段,我同意
但長遠係咪最有效嘅手段,未必
鬧區佬幾十年不變嘅同時,營運方法幾十年不變就得?
hokachung 發表於 2021-11-5 08:30 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-11-5 00:18
老實講,竹園啲巴士本身都好少人關注
提到黃大仙區,十中有九都係講慈雲山,跟住就某已故站友嘅地頭

竹園邨有大大條1號喺度全日車海直達油尖旺,成日喺彌敦道都見到1號同1A拖住行,根本可以一條1號可以頂晒n條垃圾路線