hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴 11.7 米 A95
開啟左側

嶼巴 11.7 米 A95

1320 發表於 2021-11-15 11:58 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-11-15 11:53
其實架車樓上已經裝咗扶手

做乜又要用返紅巴嗰隻頭枕

紅巴 個隻 頭枕 真係好難頂, 但宜家 偷巴, 嶼巴 都跟...
真係香港巴士坐位一齊倒退
The Designer
051039 發表於 2021-11-15 13:38 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2021-11-15 10:31
江湖傳聞ADL唔再開矮版E400.
而家假日又打哂蛇餅,要加車可以買咩款?

其實應該係擺L9落去有問題先唔再搞落去
如果唔係新加坡批三門都唔洗用OM936啦
之前西瓜波係特登請識整OM936嘅人
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
051039 發表於 2021-11-15 13:40 | 顯示全部樓層

成個picture應該係:
12m A95 full load行東涌道水滾
試E400得左
試11.3歐五mmc都得左
但係一來批E400行左一排發現有問題(迫力有燶味)二來唔知歐六11.3 mmc得唔得又或者Man唔想呢張單又比西瓜波食左
所以就custom made左呢個config:載客/載重要少過12m A95,要短過12m
但係因為A95本身軸距得5220mm:
https://man.com.au/a95-nd-323-f/
其實縮短320mm之後個軸距就啱啱好等於11.3 mmc個軸距
架車設計嚟跑山左扭右扭以德國佬性格應該唔會設計到條陣太短,既然4900呢條數有現成例子冇問題就照用,又可以慳番啲計數測試時間同成本
載重方面可以見到下層行李架比MD大,假設上層55座即係呢架車先得78座
而且按搭過幾次AD行3M都見到有人擺野係輪椅區,可見個行李架有其作用
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
slsso 發表於 2021-11-15 13:49 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2021-11-15 13:40
成個picture應該係:
12m A95 full load行東涌道水滾
試E400得左

然後無良栢表示:水滾姐係唔夠力姐,整架特高馬力再試過
051039 發表於 2021-11-15 14:00 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2021-11-15 13:49
然後無良栢表示:水滾姐係唔夠力姐,整架特高馬力再試過

師兄真快手,頭先撳錯掣
馬力一個問題driveline熱係一個問題,歐六理論上比歐五熱係事實,如果呢架車沿用D2066LUH 360匹過唔過到關真係一個好問題
我更加關心會唔會改用D1556,最大扭力都有1600Nm,都仲大過E400
kitarolo 發表於 2021-11-15 14:09 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2021-11-15 14:00
師兄真快手,頭先撳錯掣
馬力一個問題driveline熱係一個問題,歐六理論上比歐五熱係事實,如果呢架車沿用 ...

所以到呢批E400要退下時
繼任係三軸雙層嘅機會相當高
樓上整少一排甚至兩排係搵少咗錢
但安全程度就改善咗

仲有四個字---壞車要拖 點算?
發生概率低或希望現場能維修
最理想,但又不得不考慮此場面
YY487 發表於 2021-11-15 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-15 16:53 | 顯示全部樓層

未必,入到逸東總站擺車個位同S52完全唔同...唔知夠唔夠扭。

你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2021-11-15 16:55 | 顯示全部樓層
其實柴油車都應該慢慢退下來
九巴同城巴都將D新單改左做電動

嶼巴又唔係買得多
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2021-11-15 21:38 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-11-15 11:53
其實架車樓上已經裝咗扶手

做乜又要用返紅巴嗰隻頭枕

因為﹐舊版頭枕個扶手係突出來的。無安全帶就無問題﹐但係加安全帶就問題浮現。

近窗的一排位﹐原本的扶手係位於2個位的中間 ; 走廊位扶手就在走廊。
完全無問題。

但係加安全帶後﹐由於安全帶係2個位的中間向下拉帶。
令到扶手就要對調位﹐個別座位會出現扶手頂窗框。

新版頭枕就偷左位﹐扶手無突出﹐就無此問題。

九巴部份ATENU 加裝安全帶後﹐少部份車在撞窗框的一張位就唔見左扶手。
亦有部份就強行裝扶手﹐在窗框柱前/後貼到實一實﹐根本穿唔到手的。