hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) BRAVO很浪費
開啟左側

[其他] BRAVO很浪費

nchmt 發表於 2021-12-22 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

該加班既線唔加班
該減班既線唔減班
該短既線拉長佢
該快既線拖慢佢
該開既線慢慢磨
該出既車偷偷收
該平既車唔平
該貴既車唔貴

一日係到呻窮
搵啲咁既管理層黎坐堂
啲財政赤字要救翻真係人力難為

評分

參與人數 4aPower +6 HugeC +30 收起 理由
3tw2527 + 10 Agree
ATE7025 + 1 + 10 精闢見解
HJ8325 + 1 英雄所見略同
cruisesnet + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

edhong 發表於 2021-12-22 21:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
asv98.kw131 發表於 2021-12-22 21:30 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-12-22 19:35
根本蝕錢主因就係A線 B線 同埋九龍新界啲新線
成堆車喺道晒太陽蝕折舊
976 79X 20A日日載空燒錢

79X 還好吧,而家淨係靠鄉郊非繁都有 20 個客左右。
況且皇后山邨就快入伙,應該好快幫城巴搵到錢~
最令人擔心都係 976,因為目前嗰到短期內都冇大型建設計劃
忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2021-12-22 21:42 | 顯示全部樓層

nchmt 發表於 2021-12-22 20:43
該加班既線唔加班
該減班既線唔減班
該短既線拉長佢

933 989 多人又唔加車就係例子
人哋條 900 都已經玩半全日
忍一時之氣 滅自己威風
kay 發表於 2021-12-22 21:47 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2021-12-22 21:42

港澳碼頭有18X去東區

其實城巴大展拳腳地方
應該係皇后山同54區
唔駛同鐵直接對打
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| FBI2 發表於 2021-12-22 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2021-12-22 21:42

未係多人到要加班
2076 發表於 2021-12-22 22:15 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-12-22 21:00
皇后山其實同水泉澳差唔多,應該有得做嘅,問題係水泉澳啲線走線同班次都算合理,78X、79X唔執真係坐78A ...

79X定線錯唔晒,市區定線宜家睇返轉頭唔係話咁差,直入旺角太子係有得做,而青沙直落大角咀/旺角/太子得佢一架車,做密左班次唔排除有九巴客轉佢出入大角咀,只係長沙灣段根本唔應該自轉,擺甘泉街咪算數。

78X佢都醒目,只開2班,應該係知道定線冇得再差,係睇幾時運吉比佢改線。

皇后山單野城巴都叫做係非戰之罪,問題係出於運吉山埃級劃線,北區區議會又冇嘈運吉要佢執番好走線。
抗議962B重組
還我962全日服務
fatpear 發表於 2021-12-22 22:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-12-22 14:17
但你諗下
如果城巴無投啟德
隨時又蝕少一截

啟德成件事真係屎水想去死唔通唔俾佢去死咁款,
明眼人都知啟德站一帶條鐵通車後就好難有得做,
真正有肉食要等跑道嗰邊遠離啟德站輕軌又落空嘅十幾個屋苑落成後,
正常思維都係應該先死守住招標線20同22蝕少當贏,
等三五七年後等跑道一帶發展成熟d先再開新線,
但跑道堆樓盤同體育城有排都未起好,郵輪碼頭又受疫情影響比原本更少人用,
屎水接手前城巴無無謂謂爆多條22M已經錯,
屎水仲要好似嫌蝕唔夠再延長一大截去無客之餘自己條608又已經cover到嘅土瓜灣。
咁都未衰夠仲要劃多條天才走線20A出嚟,
佢咁想死唔通唔俾佢死咩
0q9w8e 發表於 2021-12-22 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2021-12-22 22:38
啟德成件事真係屎水想去死唔通唔俾佢去死咁款,
明眼人都知啟德站一帶條鐵通車後就好難有得做,
真正有肉 ...

22M似運吉迫佢開
但拉線都唔該拉得有意義啲啦
HR1377 發表於 2021-12-22 22:53 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-12-22 21:52
未係多人到要加班

933 989下繁4班開車時間要執一執