hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求272E、907C全日服務
開啟左側

[其他] 大埔區議員要求272E、907C全日服務

2076 發表於 2022-1-8 23:56 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-1-8 22:49
咁議員都揀咗最貴果條272E去提,272X當然有一百萬個理由去頹做啦,而且272X有乜問題其實大家都好清楚,就 ...

272X比人ban左72X換全日化,頹做都無可厚非,因為只有大角咀客會想搭,但其實72X對大角咀來說車程都未差到不能接受。

272E問題係太貴,而且72抽車抽無可抽,實會影響其他滿瀉的大埔線。

272P就要入白石角,但900已經半全日,個人認為白石角唔太需要多一條青沙線服務,有車比白石角倒不如拆271B或者加密74D好過。

271X就唔快,但係比271收多$1,巴士公司叫做有誘因去做,而且尖沙咀+油麻地客源穩陣,如果配合一下72X重組,行埋旺角,咁就可能大幅提升到大埔區來往彌敦道的便利程度。
抗議962B重組
還我962全日服務
toby_tl10 發表於 2022-1-9 00:27 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-8 23:56
272X比人ban左72X換全日化,頹做都無可厚非,因為只有大角咀客會想搭,但其實72X對大角咀來說車程都未差到 ...

之前咪有人講過囉,271X已經唔係快(有人測試過同271差唔多),行埋旺角就保證慢過271,有咩好處?其實而家都係亞皆老街至窩打老道一段彌敦道冇車入大埔,覆蓋已經相當足夠
To infinity... and beyond
UA2892 發表於 2022-1-9 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-1-9 01:00 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-1-8 23:56
272X比人ban左72X換全日化,頹做都無可厚非,因為只有大角咀客會想搭,但其實72X對大角咀來說車程都未差到不能接受。

272E問題係太貴,而且72抽車抽無可抽,實會影響其他滿瀉的大埔線。

272P就要入白石角,但900已經半全日,個人認為白石角唔太需要多一條青沙線服務,有車比白石角倒不如拆271B或者加密74D好過。

271X就唔快,但係比271收多$1,巴士公司叫做有誘因去做,而且尖沙咀+油麻地客源穩陣,如果配合一下72X重組,行埋旺角,咁就可能大幅提升到大埔區來往彌敦道的便利程度。

當年272X俾人BAN全日係因為旺角冇快咗
仲要窩打老道九龍塘一帶得番一條隨時上唔到車既271往返大埔

272E雖然係貴
但係下繁三班車起碼有兩班車係坐滿
價錢可以搵區議會搵九巴再傾傾

本身271尖沙咀至油麻地都已經好爆下
好難再食埋旺角客
試過繁忙時間喺維景酒店搭佢
真係幾乎班班車都企滿

咁多條九巴獨營大埔青沙路線客量計算
最多係271X
其次係272E
最後係272P/X

偏偏最好客就係最貴果兩條
真係吹佢唔脹
唔少人寧願用錢買時間

以上回應,是否可行?是否合適?
fatpear 發表於 2022-1-9 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層
未有272E前最有潛力全日嘅的確係272X,可惜當年被ban時機已過,
望望272E $13.9 同272X $10.7嘅價錢牌,就知邊條會被揀選

再講272E亦唔係做唔到新客,
太子到北河街一段係現時72X 同72之間嘅真空,
(當然太子可行去旺角搭72X,深水埗可行去寶血醫院後面搭72,但路程唔短相信更多客會落咗地底而非行一大段路),
而且對長沙灣荔枝角嚟講272E比72快超過一倍,亦有助吸納番唔少怕咗72動輒要超過一個鐘先入到大埔嘅客回流。

至於272P,就由得佢嗰一班車自生自滅啦,大埔人至憎d線兜入白石角,272P唔止兜白石角仲要兜埋運頭塘,荔枝角上車到八號花園只比最低消費75分鐘嘅72快10-15分鐘,
白石角非繁又嘔唔到幾多客出嚟,葵芳站位遠離新都會亦難吸引習慣搭46/7x 上城隧轉73x嘅客轉搭,九龍段只做到荔枝角更加注定佢只係繁時線
kmb71k 發表於 2022-1-9 01:05 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2022-1-9 01:01
至於272P,就由得佢嗰一班車自生自滅啦,大埔人至憎d線兜入白石角,272P唔止兜白石角仲要兜埋運頭塘,荔枝角上車到八號花園只比最低消費75分鐘嘅72快10-15分鐘,
白石角非繁又嘔唔到幾多客出嚟,葵芳站位遠離新都會亦難吸引習慣搭46/7x 上城隧轉73x嘅客轉搭,九龍段只做到荔枝角更加注定佢只係繁時線

喺大埔路線抽資源開73D/74D/271B/272P等路線
已經搞到大埔人好反感
上年九巴建議改動N271入埋白石角
就更加火上加油
令大埔人怒火中燒

以上回應,是否可行?是否合適?
KW2523 發表於 2022-1-9 01:15 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-1-9 01:05
已經搞到大埔人好反感

其實如果73D/271B學74P咁 行完埔中就出廣福 飛起廣福道 都叫有啲用途
toby_tl10 發表於 2022-1-9 01:33 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-1-9 01:15
其實如果73D/271B學74P咁 行完埔中就出廣福 飛起舊墟 都叫有啲用途

73D朝早喺廣福開;271B夾埋271聯合班次,好難唔同走線
To infinity... and beyond
fatpear 發表於 2022-1-9 01:40 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-1-9 01:05
已經搞到大埔人好反感

無錯,74D一個鐘一班同埋都叫做方便到太和都算,
73D同271B喺本身已經唔夠載嘅73X同271繁時直接抽幾班兜入白石角簡直不知所謂
DX2771 發表於 2022-1-9 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-1-9 01:00
當年272X俾人BAN全日係因為旺角冇快咗
仲要窩打老道九龍塘一帶得番一條隨時上唔到車既271往返大埔

十分認同
272E 的出現的確從地鐵同村巴搶番d 客番黎,頭兩班車起碼坐滿 偶然見企5-10個客左右
有時係荔枝角走左272E 尾班車,上286x  再轉271x 番大埔都比地鐵/72快 (同一班286x 都有其他客用呢個方式番大埔)

72走線對 非巴士迷大埔居民黎講 first impression 已經扣左50分 屋企人覺得要上落山2次再停埋沙田已經擰哂頭 最後迫住坐鐵

全日既話 272E 除左價錢 九龍走線寧願跟286C
搭過咁多次272E 平均黎講 大角咀至黃竹街呢一段路都冇10個客 但起碼20分鐘車程 ETA 又唔穩定
大塞車再另計
有時沙田段路順暢少少,美孚番廣福25分鐘就攪掂
係車隊資源咁緊張既情況之下 呢10個客 呢20分鐘 值唔值得留,值得商榷

另外至於272x回程 ,成日搭907C 望到尾班客量跌到得番30幾40人左右 (目測窗口位都坐唔滿)
成日覺得 得罪講句 如果可以 調比907C 加多班17:35都冇咁嬲
東廊 大老山早左開始塞 開多班17:35 絕對有市場
同時舒緩頭班907C 頂閘壓力,月票客又唔使等到18:05先有車
(我明907c 一加要加2班,所以純粹係個願望)