hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正視胡亂424問題
開啟左側

正視胡亂424問題

ky26042008 發表於 2022-1-6 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-1-3 21:55
多謝提醒
其實之前撘過海車都出現過呢類情況
當時得到嘅答覆係「如當時站上有其他巴士,亦須耐心等候前車 ...

原則上係要咁,不過同時要留意「黃線外不准企立」喎,原則上每架頂閘嘅巴士都係犯緊法

根據法例,企到黃線就應該停止上客,到時唔好又話人玩野呀

個個跟足法例按章工作睇吓邊個叫救命先
樂仔〞 發表於 2022-1-6 13:50 | 顯示全部樓層
2500 發表於 2022-1-6 10:20
下繁往屯門方向轉車站
每月總見到58M有一至兩次
有落無排隊上客既情況發生

屯轉有稽查根據情況指巴士飛站
通常如果見部車比較滿而後面有同樣行程嘅車 , 就會直接指走
Ricky403 發表於 2022-1-6 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2022-1-6 13:32
原則上係要咁,不過同時要留意「黃線外不准企立」喎,原則上每架頂閘嘅巴士都係犯緊法

根據法例,企到 ...

上唔到車唔驚班客288 99999咩
呢樣仲攞九巴命喎大佬,接得投訴多要出番架車加班㗎
啲巴士迷為拗而拗都攞過第樣啦
KE7066 發表於 2022-1-6 13:59 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-1-5 00:40
咁請個站助返黎做咩?幫客人(嘗試)截車都無權?

試都唔試,點會成功?

佢停留意思應該係 hold 車而唔係截車

Ohm 發表於 2022-1-6 14:40 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2022-1-6 13:32

根據法例,企到 ...

應該係巴士公司叫救命先
乘客上唔到車,一係就派多架車嚟清客,一係就送客畀鐵路,點都好到最後每班車載客量都會少咗
 樓主| JC8385 發表於 2022-1-6 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-1-6 13:50
屯轉有稽查根據情況指巴士飛站
通常如果見部車比較滿而後面有同樣行程嘅車 , 就會直接指走
...

有駐站職員睇住都還好
但自把自為飛站係不能接受
Man@MFHK 發表於 2022-1-6 19:53 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-1-4 20:27
與其話係站助權限不足
倒不如話係間公司管理不善

無錯!
派個乜權都無齋企係度俾客問候伯友既職員其實用意係乜?
Volvo B8L
ky26042008 發表於 2022-1-6 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-1-6 14:40
應該係巴士公司叫救命先
乘客上唔到車,一係就派多架車嚟清客,一係就送客畀鐵路,點都好到最後每班車載 ...

所以為咗要方便乘客就可以視法律如無物?

咸魚淨係識指出對自己有利嘅法律,對自己冇利嘅就視為玩野,呢啲就係香港法治精神

希望黎緊版友唔好出post怨巴士碌車站站停啦
ky26042008 發表於 2022-1-6 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-1-6 13:57
上唔到車唔驚班客288 99999咩
呢樣仲攞九巴命喎大佬,接得投訴多要出番架車加班㗎
啲巴士迷為拗而拗都攞過 ...

攞唔攞九巴命與車長無關,車長職責只係按公司同法律要求辦事,公司營運狀況並唔係車長職務範疇

你班咸魚冇車上咪投訴囉,反正車長依法辦事心安理得,亦冇人可以挑戰到
teddybus 發表於 2022-1-6 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2022-1-6 20:02
所以為咗要方便乘客就可以視法律如無物?

咸魚淨係識指出對自己有利嘅法律,對自己冇利嘅就視為玩野,呢 ...

恭喜板友成功爭取九巴要求車長於沿途停站時必須開啟頭尾門避免飛站