hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 95M, 98A, 98C, 290X, 296M 將軍澳區內線重組建議 ...
開啟左側

95M, 98A, 98C, 290X, 296M 將軍澳區內線重組建議

214P_world 發表於 2022-2-17 18:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

• 因應九巴雙向分段收費已於將軍澳實施接近一年,並且現時及短期內均設有多條區內線,
    因此建議將軍澳區內線重組,以騰空巴士資源行走需求更殷切之巴士線
  • 首先建議98A不再途經坑口及寶林,縮短至翠林巴士總站,令翠林及康盛花園居民更方便地直達觀塘,
    及減少98A吉車遊街的路段,原有來往坑口寶林及觀塘的乘客,可改乘296A/98線轉乘98D/297
  • 配合98A縮短,建議95M延長至康城站,途經聯合醫院及將軍澳醫院,定位為醫院線並更改編號為95H
    途經寶林及坑口,以提供(98C/290/290A以外)來往寶林坑口的選擇予翠林及康盛花園居民,
    方便康城居民來往區內各地,提升至全日20分鐘一班,亦有望改善95M長期低迷的客量
  • 其次建議往荃灣方向之290X增停廣明苑及茵怡花園,以方便寶林及尚德居民,並於該巴士站增設雙向分段回贈拍卡機
  • 另建議296M縮短至尚德來往靈實醫院及將軍澳醫院,滿足社企責任同時改善吉車遊街,更改編號為296H
  • 配合296M縮短,建議上午繁忙時間2班之296M特別班增加至7班,改為循環服務以增辦回程,
    增設下午5班,以滿足尚德、寶林及康盛翠林的學生返學放學需要,更改編號為296X
  • 配合上述各線的重組項目,建議所騰空剩餘之巴士資源用作加密98C之用,由坑口北經翠林來往美孚

95H  康城站 翠林觀塘(雅麗道)
環保區▼康城站巴士總站、百勝角、清水灣半島(環保大道)
 坑口▼昭信路、明德邨(將軍澳醫院)、厚德邨
 寶林▼景林邨、欣明苑、英明苑、寶林邨寶仁樓
 翠林▼翠林巴士總站、康盛花園巴士總站、馬游塘村
秀茂坪▼寶達邨、秀茂坪邨秀程樓、秀茂坪邨秀康樓、寧波第二中學
 協和▼聯合醫院、祥和苑、和樂邨
 觀塘▼裕民坊、觀塘(雅麗道)巴士總站
全程收費: $9.1, 昭信路起 $6.5, 翠林巴士總站起 $5.4, 拍卡機回贈與$5.4之正差價 | 班次: @20 (不變/加密)

95H  觀塘(雅麗道) ▶ 翠林 康城站
 觀塘▼觀塘(雅麗道)巴士總站、觀塘市中心(T4)
 協和▼和樂邨、聯合醫院
秀茂坪▼寧波第二中學、秀茂坪邨秀康樓、秀茂坪邨秀程樓、寶達邨
馬游塘▼安達臣道、馬游塘村、茅湖仔
 翠林▼康盛花園、翠林邨
 寶林▼寶林消防局(將軍澳村)、英明苑、將軍澳賽馬會診所、景林邨
 坑口▼厚德邨、坑口北(將軍澳醫院)、昭明苑
 康城▼蓬萊路、百勝角、康城站巴士總站
全程收費: $9.1, 安達臣道起 $5.4, 翠林區/寶林坑口區拍卡機回贈與$5.4/6.5之正差價 | 班次: @20 (不變/加密)

98A  翠林 ▶ 牛頭角站 翠林
 翠林▼翠林巴士總站、康盛花園、茅湖仔
秀茂坪▼馬游塘村、寶達邨、秀茂坪邨秀暉樓
 觀塘▼apm創紀之城5期(D1)、創紀之城(B3)、牛頭角站(V1)、觀塘市中心(T4)、觀塘站(S1)、觀塘游泳池(R1)、觀塘警署(Q1)
秀茂坪▼曉光街、秀茂坪邨秀暉樓、寶達邨
馬游塘▼安達邨道、馬游塘邨、茅湖仔
 翠林▼康盛花園、翠林巴士總站
全程收費: $6.5, 曉光街起 $5.4 | 班次: @8-20 (不變) 

98C  坑口北 ◀▶ 翠林 ◀▶ 美孚
停站, 走線, 收費等不變,而此重組建議中其他項目所騰空剩餘之巴士資源用作加密 98C 之用

290X 康城站 ◀▶ 將軍澳南/翠林 ◀▶ 荃灣西站
班次, 走線, 收費等不變,往荃灣西站方向停經唐明街公園後,增停廣明苑、茵怡花園

296H 坑口北 尚德 坑口北
 坑口▼坑口北(將軍澳醫院)、厚德邨、寶順路
 尚德▼唐明苑、唐明街公園、廣明苑、靈實醫院
 坑口▼將軍澳游泳池、厚德邨、坑口北(將軍澳醫院)
全程收費: $5.4 | 班次: @20-25 (不變) | 用車: 1部

296X 尚德 ▶ 康盛花園 尚德
 尚德▼唐明街公園、廣明苑
 寶林▼寶康公園、茵怡花園、寶儉樓、欣景路、欣明苑、英明苑、寶林邨寶仁樓
 翠林▼翠林邨、康盛花園巴士總站、康盛花園、翠林邨
 寶林▼寶林消防局(將軍澳村)、英明苑、將軍澳賽馬會診所、欣景路、新都城、茵怡花園、將軍澳游泳池
 尚德▼香港單車館(廣明苑)、唐明街公園
全程收費: $5.4 | 班次: 0615, 0630, 0645, 0700, 0715, 0730, 0745, 1450, 1510, 1530, 1550, 1610 (加密/縮時)
獨學而無友,則孤陋而寡聞
S3BL100 發表於 2022-2-17 22:46 | 顯示全部樓層
首先,好明顯你完全唔知道 296M 有一個麻煩位係其他路線加晒雙向分段都取代唔到

其次,296D 拉左去坑口,坑口仲需唔需要 98D?唔將條線搬去康盛?係咪荒謬左少少?

仲有,98A 一腳縮去翠林,寶林坑口即時無左條 BBI 線。雖然未必有好多客都好,情理上係咪應該開 98B 全日?

fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2022-2-17 22:55 | 顯示全部樓層
一睇到縮98A到翠林已經可以唔駛再睇落去
完全無視寶林/坑口轉乘客
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 214P_world 發表於 2022-2-18 00:23 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-2-17 22:46
首先,好明顯你完全唔知道 296M 有一個麻煩位係其他路線加晒雙向分段都取代唔到

其次,296D 拉左去坑口, ...

• 點唔知道法?靈實醫院、游泳池、定係將軍澳醫院?以九巴嘅網絡,區內有乜雙向分段取代唔晒嘅,咪即管加BBI
    .
  • 296M 除咗返放學時段之外,其餘時間日夜運櫈,但因為兩醫院「社會責任」段唔取消得,於是拆開兩邊睇,
    尚德寶林康翠返放學段(296X)返放學時段密密開,尚德至兩醫院段("296H")比1部車佢走天涯,最初就係得咁多。
    但"296H"行一單大槪4個字,1部車走天涯即係大槪4-5個字一班,296D又係4-5個字一班,尚德又有拍卡機,
    唔併入296D唔通併入296A/296C?可能係「荒謬」嘅,因為如果併入296A/296C坑口可以攞多d著數嘛
    .
    至於你問點解唔將296D成條拉上康翠,或者我要先問吓點解咁多年都拉唔成?
    都唔係近幾年先聽見嘅方案,究竟係冇車、冇錢賺、尚德要過對面馬路、抑或其他原因?
    不過「荒唔荒謬」都好,如果尚德至兩醫院段("296H")係唔係都要行,差在係併落ACD邊條,或者唔併繼續運櫈...
    又,如果你成功併入A/C,分分鐘會有班坑口客多謝你添,反正佢地唔缺尖咀線但想直去觀轉/旺角
    .
  • 係,但特工傳說中老天爺已ban 98B全日,惟有98D轉住296A先,如果再加個95H轉乘唔知收唔收貨呢?

樓主| 214P_world 發表於 2022-2-18 00:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-2-17 22:55
一睇到縮98A到翠林已經可以唔駛再睇落去
完全無視寶林/坑口轉乘客

如果山下咁多客願意坐足全程去觀轉,就唔使山上坐滿 山下就運櫈啦...
S3BL100 發表於 2022-2-18 00:52 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-2-18 00:23
  • 點唔知道法?靈實醫院、游泳池、定係將軍澳醫院?以九巴嘅網絡,區內有乜雙向分段取代唔晒嘅,咪即管 ...

• 有班老人家堅持要有直達車去泳池同圖書館啊(我強調係老人家),你叫人轉車?

我意思係,坑口使唔使左擁 98D 右擁 296D 去尖沙咀?你係都要搬 296D 去坑口既,係咪應該放返 98D 出來?

fb.com/scientisthk2usa/
     樓主| 214P_world 發表於 2022-2-18 03:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-2-18 00:52
    有班老人家堅持要有直達車去泳池同圖書館啊(我強調係老人家),你叫人轉車?

我意思係,坑口使唔使左擁 ...

• 老人家想直達泳池/圖書館門口(運隆路)呢個point raise得好,雖然需求極細,但我都同意最好有直車去到門口,不過,
      係唔係一定要296M班班運櫈先可以服務d呢班乘客呢?我自己覺得未必(但又未即時諗到一個完美嘅方案),以運隆路嘅設計,
      除非用車廠/車廠門口做總站,開返轉頭去尚德/康翠/坑口/寶林,否則一係繼續296M運櫈,一係啱啱出隧道全車陪兜...
      如果接受得到全車陪兜1-2分鐘嘅話,可否考慮15A/290X/98D部分班次入運隆路?或者有冇其他更好嘅方案?
      .
    • 98D撤唔撤出坑口我冇所謂,但點撤?尤其咁做唔跌一半都跌3成客,寶林班次自然唔好睇,仲要揾過個總站而唔趕得
      景林同欣明苑客,擺寶林(新都城)總站出入又原地自轉幾個字,擺返坑口北就等於冇撤出過 (除非你想講唔入坑口圈),
      擺康翠就等同拉296D但兩線調轉擺 -- 於是又要問返一開始「點解咁多年296D都拉唔成」嗰條問題...
      .
      另外厹又肯唔肯呢?6-10分鐘一班98D 變20-25分鐘一班296D 未必係左手交右手,可能中間有堆客會落咗地底/796P...
      而如果坑口班客開聲要補償 (斷估佢地旺角/觀轉兩大願望:旺角有冇車都唔想拆 更何況冇車,觀轉未打動到個天),
      又可以比到邊樣佢地呢?零補償拉疏盞趕客落鐵,兼重組爛產... 加上296M係 返放學線(296X) 同 醫院線("296H") 併埋,
      "296H"唔併296X(改併296D改善客量),又同山下尖沙咀線搬唔搬得到上康翠有咩關係呢?就算唔改併咪又係搬唔成...
      btw唔好塞字入我口,我冇「係都要搬296D去坑口」,如果你覺得有其他路線 更適合比"296H"併入,請提出,
      而我冇興趣「打著區內線重組嘅旗號」去明益佢地,加上厹未必感動到個天,所以冇建議併去296A/C 而係併往296D

3ASV174 發表於 2022-2-18 10:17 | 顯示全部樓層
    S3BL100 發表於 2022-2-18 00:52
    有班老人家堅持要有直達車去泳池同圖書館啊(我強調係老人家),你叫人轉車?

我意思係,坑口使唔使左擁 ...

算啦你同佢認真將軍澳醫院同尚德之間一向有條 792M
    既然 296M 嘅獨市路段都可以當雙向分段食晒,咁坑口段都可以當 290A 食晒

靈實同坑口之間就算 296M 從來都只有單向服務
    而其實 296M cut 咗,人人都無低地台車去靈實

唯獨坑口係要拉 296D 過去,佢話唔通拉 296AC 咩,其實拉 298EF 過去轉個圈都得架喎

想點就係人都睇到架啦
    本來想話佢有芝心坑口代言 ViViTse 影子,依家覺得係仲衰過佢啲建議

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
    S3BL100 + 1 + 5 疑似 ViviTse 分身

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
     樓主| 214P_world 發表於 2022-2-18 14:59 | 顯示全部樓層
    3ASV174 發表於 2022-2-18 10:17
    算啦你同佢認真將軍澳醫院同尚德之間一向有條 792M
    既然 296M 嘅獨市路段都可以當雙向分段食晒,咁坑口段 ...

296M尚德至坑口段本身冇乜客,亦有多款替代 (798,694,290,290A,etc),只睇客量理應取消,何解撐到現在?
    翠寶坑-將院首選98A (毋需補償),尚德-將院首選296M (792M去貴回不停正門, 建議比1車走天涯去運櫈),
    寶林-靈實107 (毋需補償),尚坑-靈實296M (上面嗰部車已補償),差康翠-靈實未補償:
    學尚坑1車走天涯去運櫈,還是98A擺翠林總站方便搭車、98C加班 (去靈實BBI可再執/加碼) 好呢?
    而且康翠巴士行唔到寶琳南路,兜到落尚德先上到靈實,學坑尚1車走天涯只夠做30-35分鐘一班

撇除服務時間限制,拉298EF走線基本可行,但已有797M,796X來往將南至工業邨同FASA,會再批多條298EF入去嗎?
    重申多次併296ACD只係選項之一,自成一線繼續運櫈都ok (反正本身都運緊),冇理由併/唔併就拖冧晒全個重組...
    翠尖線舉腳認同要有,拉山下線建議過開落將藍建議過開小巴建議過寶達轉建議過啟轉建議過,冇人肯我都想知可以點

kmb71k 發表於 2022-2-18 19:50 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-2-18 00:28
    如果山下咁多客願意坐足全程去觀轉,就唔使山上坐滿 山下就運櫈啦...

唔係講多唔多客
    係講緊有冇服務
    唔知坑口可以坐咩巴士直接落觀塘道轉乘其他路線去其他地方呢呵?

以上回應,是否可行?是否合適?