hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 14B 藍田廣田邨 <> 樂華(循環線) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 14B 藍田廣田邨 <> 樂華(循環線)

EX-TL 發表於 2022-4-20 21:31 | 顯示全部樓層

757 發表於 2022-4-20 17:09
先牛頭角後樂華有個唔好處,就係樂華居民於振華道上落車要過馬路
對乘客無咁方便

樂華居民冇咁介意過馬路, 尤其是樂雅苑嗰邊一向係過馬路返歸, 南邨搭開13X亦係過馬路, 其實要兜牛頭角上樂華, 嫌慢已經喺裕民坊轉咗22M, 搭得嘅應該唔會介意過馬路.
henryfung1515 發表於 2022-4-21 11:14 | 顯示全部樓層
757 發表於 2022-4-20 17:09
先牛頭角後樂華有個唔好處,就係樂華居民於振華道上落車要過馬路
對乘客無咁方便

先牛頭角後樂華一樣有牛頭角去油塘慢嘅情況
EX-TL 發表於 2022-4-21 11:23 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-4-21 11:14
先牛頭角後樂華一樣有牛頭角去油塘慢嘅情況

牛頭角去油塘走晒去地鐵 14 16(廣田) 62X 259D.

另外, 樓主好似唔記得咗取消牛頭角上邨站.
KW2523 發表於 2022-4-21 15:55 | 顯示全部樓層

其實直接同23M調總站好似比較有用
14B呢個班次做循環線...
757 發表於 2022-4-21 16:34 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-21 15:55
其實直接同23M調總站好似比較有用
14B呢個班次做循環線...

我提議過
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1172021-1-1.html
S3bl430 發表於 2022-4-21 17:10 | 顯示全部樓層
不如14B和26M合併,取消23M,加密23
錯字連篇
EX-TL 發表於 2022-4-21 18:45 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-4-21 17:10
不如14B和26M合併,取消23M,加密23

巴士做呢種中短途路線好難得米, 23 23M叫做畀安泰人做番起, 就唔好再搞佢.

26M同仁街上山儲到客, 第時診所舊址重建好, 客量可望再上.

油塘-四順有14H, 返放學有14D, 安泰有214, 再拎14B同四順線合併究竟點行, 做邊類客?
S3bl430 發表於 2022-4-21 19:21 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-4-21 18:45
巴士做呢種中短途路線好難得米, 23 23M叫做畀安泰人做番起, 就唔好再搞佢.

26M同仁街上山儲到客, 第時診 ...

牛頭角站有人坐619返四順,同段23M的客量偏低,其實都唔難看到23M樂華至觀塘走線對四順客唔太吸引

建議26M併14B(14B全程+振華道+26M走線至彩虹),
原有26M乘客最多也只是去唔到和樂邨,但會入到物華街和裕民坊總站

與此同時亦唔會影響彩雲往返聯合醫院既客

如果23和23M合併,兩者合起來的班次唔會差,亦減少聯合到站的尷尬情況,
對四順沿線的乘客來說,新26M往返牛頭角四順會比23M快,
只是彩雲往觀塘會慢於現在(站位則較現時好)

未必無得諗

錯字連篇
EX-TL 發表於 2022-4-21 20:19 | 顯示全部樓層
四順-樂華 牛頭角街市有唔憂做嘅小巴48, 又既然牛頭角道上四順有貴價619, 畀條又平又疏嘅巴士, 作為唔大.

然後, 14B廣田-牛頭角而家有辦睇, 剩低樂華-順利DSQ 彩雲獨市, 好難樂觀.

巴士用秀茂坪警署站當去咗聯合醫院, 由停正門口變成轉彎睇唔到個站.