hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 280X 延長至黃埔花園,更改尖沙咀走線,取消 8A ...
開啟左側

建議 280X 延長至黃埔花園,更改尖沙咀走線,取消 8A

樓主| 2076 發表於 2022-4-24 19:53 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-4-24 16:41
呢條定線未必完全不可行,但唔係搵條已經儲到客嘅280X去做

如果將RPP建議條37X發大嚟做,用類似行法未必唔 ...

的確,37X 係最適合用呢條走線的路線,油麻地同尖沙咀本身冇車去葵芳、葵盛、葵涌邨。用 8A 的資源換 37X 比黃埔亦都解決到 33A / 37 唔夠資源拆線的問題,good idea。

280X 中郵上車唔係真係快...... 西九龍站總站一帶的燈真係好惡頂,不過彌敦道南行的交通情況的確係越來越差。

280X 改線的話,尖沙咀客唔會流失,只係佐敦客賣唔賣帳係一個問題。但 280X 改線基本上肯定可以吸引海港城同尖碼的客,甚至吸引到尖沙咀的沙田客轉投青沙轉車站。海港城直達新城市,其實真係好吸引,同時亦都保得住彌敦道的客。
抗議962B重組
還我962全日服務
kmb71k 發表於 2022-4-24 20:10 | 顯示全部樓層
來回加經漆咸道南
加上尖沙咀既S型走線
我笑而不語
當笑話睇就得

以上回應,是否可行?是否合適?
流星☆雨 發表於 2022-4-24 20:12 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-4-24 19:53
的確,37X 係最適合用呢條走線的路線,油麻地同尖沙咀本身冇車去葵芳、葵盛、葵涌邨。用 8A 的資源換 37X ...

中郵打後堆燈點惡頂都未至於死亡交叉咁差……
同埋咁諗,280X由尖麼開出,去到彌敦道通常都係總站出口塞下,第3個站已經海防道
而如果由黃埔開到去美麗華,個路程長咗咁多,又有死亡交叉影響,交通情況可想而知只會更不理想,令到班次更加不穩

尖沙咀客
如果280X要做尖西,回程最好兜一兜尖碼
趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2022-4-24 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-24 19:31
好跟唔跟走去跟E23咁行,仲有加士居道橋底油麻地嗰度可以左轉入嚟敦道?

跟E23行有咩問題?紅磡落佐敦最快係咁行。
仲有人哋經逸東隔離左轉,冇問題喎。
xdxd 發表於 2022-4-24 20:21 | 顯示全部樓層
不過咁改法,僅有8A嘅尖東→黃埔客源都做唔返,
黃埔→彌敦道南段又唔夠鐵打,280X堆佐敦客又倒走埋,
唔睇好咁改。

要整走8A,一係學其他師兄話齋搵新線搞,
一係就拉本身都要塞尖東嘅41A,而唔係郁到280X本身儲落批客
紅磡人。
 樓主| 2076 發表於 2022-4-24 20:24 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-24 20:12
中郵打後堆燈點惡頂都未至於死亡交叉咁差……
同埋咁諗,280X由尖麼開出,去到彌敦道通常都係總站出口塞 ...

其實公主道連接路落加士居道,交通情況唔係差,因為基本上大部分時間都唔駛排隊,落橋係直插入去 QE 燈位,所以唔算係影響班次的最大因素。

反而彌敦道南行先係班次的最大隱憂,始終南行的交通情況惡化得好快。

但本身尖麼開車都係無定向班次,出站果個位交通情況都唔係好。

佐敦附近冇總站位,其實尖沙咀一係要尾站直出,一係要頭站班次穩定,事實上係冇得兩者兼得。

至於兜尖碼,280X 唔太建議,主要係因為本身想做返少少佐敦客,兜尖碼會太慢。但如果係新線,例如係 37X,兜尖碼係一個好主意。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-4-24 20:35 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2022-4-24 20:21
唔睇 ...

41A 有旺角包袱,改唔到呢條走線。

上面版友所講的 37X 應該係最佳選擇,本身佢條線已經劃好,南行同我建議的 280X 走線係一模一樣,即係開回程兼拉去黃埔就 ok。

8A 尖東段北部有 26 小巴,南部都可以搭 8P,中間段其實商業活動都係在漆咸道同彌敦道之間,佢地可以去彌敦道搭 280X。

至於唔夠鐵打,我又覺得有競爭力,一程直達,唔駛油麻地同尖沙咀行上行落。而且黃埔多左直達沙田的服務,始終好過留 8A。

最後就係 280X 呢條走線的潛台詞係換走埋 30X 的黃埔段,塞住 QE 空缺,又比到黃埔快車。當然用 37X 換 30X 係更加合理的選擇。

抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2022-4-24 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-4-24 20:35
41A 有旺角包袱,改唔到呢條走線。

41A只係直接延長,停完理工上紅火平台入蕪湖街,唔涉及改路線。

至於對黃埔吸引力嚟講,無錯經紅繞直插DGS係快,
但彌敦道南行唔穩定,隨時慢過順走(唔代表紅磡居民會同意郁8P嘅方案),
搭鐵最盡都係三個字,我唔認為路面交通可以長期做到呢個時間。
37X可以全日嘅話倒係幾有睇頭,雖然咁樣逆走對頭段吸引力未必好高就係啦…
ate214 發表於 2022-4-25 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
橋上落死亡十字E23都可以塞你兩個字
係咪以為D車全部都直行唔切線?

獻祭280X尖沙咀客去補30X
垃圾至極
作為沿線居民極度反感

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
流星☆雨 + 7 獻祭280X尖沙咀客

查看全部評分

天空之神 發表於 2022-4-25 17:51 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2022-4-24 20:21
唔睇 ...

其實要殺 8A
搵 8 仔行落一個街口扭上佛光街天橋就算
回程紅磡道而家可以直出德民街

但要棄紅磡街市,反正一早 30 分送哂比小巴無所謂啦
.