hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴78A加班
開啟左側

[路線消息] 九巴78A加班

ky927 發表於 2022-4-29 09:46 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-4-29 07:25
雖然話分段可由巴士公司自由定價 但大老山出觀塘4蚊真係想做爛市? 一陣又到青沙出長沙灣要求4.5
呢個頭 ...

其實都係同290開線時搞優惠類同。絕對可以收返。

78X 個case,先天不足,唯一可取係sell觀塘特快(都唔係好快個下死),三班車,平極都係有限數,反而俾班返偉業街嘅客試下
oldmancheung 發表於 2022-4-29 11:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-29 09:34
新區都要有小巴參與
其實都係小巴業界訴求

所以某程度上,運輸署自己政策上有混亂

遠唔講好似大埔公路,而家其實可以完全交比小巴做,
招標條上水<>圓洲角交比九巴做等等,其實可以一并重組
仲有當然係北區<>屯門,而定九巴小巴,第時仲有城巴加入混戰,
有部份明顯資源錯配,不過都係隨緣啦
andy92 發表於 2022-4-29 11:38 | 顯示全部樓層
oldmancheung 發表於 2022-4-29 08:44
運輸署唔知點睇招條503,503其實用巴士路線就差唔多,睇番而家皇后山去上水都唔少人,軍地一帶亦有人坐落北 ...

如果巴士做上水,一定唔駛 $7.9 咁貴

如果拉 78A 沿新運路直去,來回都係行多十分鐘,
非繁加一部車都夠做,不過FF 下好,小巴一定ban
1320 發表於 2022-4-29 11:53 | 顯示全部樓層

宜加大致過左疫情 79x 應該考慮下點加班, 唔係屎水真係輸晒
The Designer
oldmancheung 發表於 2022-4-29 12:16 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-4-29 11:38
如果巴士做上水,一定唔駛 $7.9 咁貴

如果拉 78A 沿新運路直去,來回都係行多十分鐘,

我地正常人睇可以係咁做...

跟本沙頭角公路沿線區內需求都係強烈,皇后山村一個新區亦唔少,有返工有返學
同埋上水總站附近係主要既交通樞紐,好多人係度轉車落元朗/屯門一帶翻工
koneotis 發表於 2022-4-29 12:43 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-4-29 11:53
宜加大致過左疫情 79x 應該考慮下點加班, 唔係屎水真係輸晒

雖然皇后山邨仲入緊伙,但79X叫做已經養咗班死等客,而且沙頭角公路亦都個個站有人上落,但致命傷係半全日+30分鐘一班,肯認真加到15-20分鐘一班的話應該可以搶到唔少客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

10598C 發表於 2022-4-29 14:08 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-4-29 09:34
新區都要有小巴參與
其實都係小巴業界訴求

但問題係以皇后山人口同規模,去上水其實應該用巴士做
唔使好複雜,沿返 78K 條線行到上水/太平就得
搵得 78K 開支線做皇后山至粉嶺站,但又唔繼續去埋上水

同一路段 55K 平足足兩蚊

除左上水粉嶺兩個火車站,北區都仲有好多地方
當初開一條線去粉嶺南,一條經聯和墟去上水北比小巴,都好夠玩

又唔使為左避聯和墟至上水站競爭,而走左去馬適路,遠離聯和墟中心地帶
去北區醫院又可以有輪椅位,唔使咁麻煩(無論乘客抑或小巴公司要根據標書買有伸縮班板嘅車)

白石角用小巴成功在於佢本身算係中密度住宅,而且人口結構唔同,
出行模式以至對車費敏感程度都會有所不同
每小時 806A+B+C 接近 10 班車,做到長途客又做到流水,呢樣先係佢成功嘅地方

但呢個成功唔係下下都可以複製到
 樓主| AE367 發表於 2022-4-29 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-4-29 20:09 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-4-29 09:46
其實都係同290開線時搞優惠類同。絕對可以收返。

78X 個case,先天不足,唯一可取係sell觀塘特快(都唔係 ...

我明呀
唔係三班車定一班車既問題
係以後總有議員揸住呢條線既決定而有所要求

等如E37C整個咁平既豐景園往天水圍分段 之後自然就要求屯元線屯天線都要做到咁平  所以唔係一班定兩班定三班既問題
KE7066 發表於 2022-4-30 01:00 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-4-29 20:09
我明呀
唔係三班車定一班車既問題
係以後總有議員揸住呢條線既決定而有所要求

乜仲有區議員架?