hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新) ...
開啟左側

[綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新)

tommy14D 發表於 2022-5-16 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

過海巴士線要提速,唔好兜黎兜去,先同鐵有得打
KelvinSJ743 發表於 2022-5-16 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-16 13:45
我意思唔止係過海路線,長遠有機會連唔過海九龍新界路線都受波及

會唔會連 2/6/6C 都影響埋
S3bl430 發表於 2022-5-16 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
我意思唔止係過海路線,長遠有機會連唔過海九龍新界路線都受波及

葵青好似就唔多線和港鐵直接重疊
另外,現在東鐵過海唔會好影響到荃灣至太子的使用量。兩繁旺角至尖沙咀班客點都係搭地鐵為主。旺角轉車客會小左,但也唔見得會好影響九龍線和隧巴

我諗到個情況反而係荃灣線會減班(旺角至金鐘段唔需要開咁密車),但行車時會暢順左(小左客夾硬迫上車造成的服務延誤)

樓主| WR309 發表於 2022-5-16 14:06 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-5-16 12:18
大埔反而無咁擔心,始終307係唔近鐵,同時間大埔墟站都唔近大部分屋邨,所以有K車出現。當要搭K巴去駁鐵 ...

307正綫方面我攞緊數字, 但大埔過海特車暫時睇落問題不大 個人認為今晚下繁入境處104同中環西隧批兩味過海車都好有客量參考價值,

建議有興趣嘅朋友可以去睇睇一齊數客
Ohm 發表於 2022-5-16 14:23 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-5-16 01:52
紅隧有大量鐵路客養起繁時同非繁巴士又唔滿意太多鐵路客搞到巴士塞埋站

紅隧冇哂鐵路客又唔滿意巴士公司 ...

唔係唔滿意鐵路客太多,係唔滿意巴士公司無心改善安排
咁多年嚟,除咗兩班101特車攞正牌飛起紅隧口,其餘架架車(唔計停外面同行政大樓嘅)早繁都要慢慢排隊入站,有時頂閘或者先可以"格外開恩"喺外面或者行政大樓放客(係,一早頂咗閘,唔使等紅磡站貴賓接濟)
但事實上例如101/111對於紅隧口好多時係供過於求,獨市位得個灣仔道,所以朝早往往係成車九龍客塞十幾分鐘企定定等幾位貴賓登車
你講嘅事對於彌敦道過海線都係啱,但我自己之前一直嘅感覺就係,兩間公司睇死九龍城土瓜灣無地鐵,係咪都要焗搭巴士過海,就由得班客係車上吽,係都要喺紅隧口執多幾件填滿架車
或者換個講法,紅隧口對於101/111,可以同山谷道/曲街之於215X作類比,客係有但唔好講到"養起"咁大囉

樓主| WR309 發表於 2022-5-16 14:28 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-5-16 14:00
葵青好似就唔多線和港鐵直接重疊
另外,現在東鐵過海唔會好影響到荃灣至太子的使用量。兩繁旺角至尖沙咀班 ...

葵涌區, 搭開鐵路嘅多數搭鐵, 做得比較起嘅只有35A,沿綫同鐵路較為重疊嘅 33A,37 客量呢, 唔係收視差, 班次就係趕客客流已經成形幾十年

青衣區, 山上42A係萬能key, 路綫等同屯門嘅60x/元朗嘅68x, 可以一程出去, 又可以轉鐵用;
山下41,44聯合班次, 甚至特快41A都唔係特別密, 原因係見車就上, 同埋有一批已經保鐵客

不過荃灣綫今早太子-中環一段客流明顯較少, 觀塘綫西段亦少咗20-30%,
反映出過海模式有變, 第四條鐵路過海隧道達到明顯分流,
下一步就係過海交通market ratio, 呢方面就要睇運輸月報先可以答到

如巴士要同鐵路打, 一係就兩邊定綫深入有客區域加密車, 一係就玩長途的士定綫,
如巴鐵重疊個案, 除非好似電車同當年食鬼10號咁價錢牌靚+密車, 否則係冇得打
dominic023 發表於 2022-5-16 14:32 | 顯示全部樓層

東鐵線用返東鐵線過海, 慢慢荃葵青客坐返荃灣線減少轉去迫東涌線,
同時部分九龍西、新界南、甚至大嶼山巴士客都會轉坐鐵
(西鐵線本身幾爆,應該比較少客會巴士轉用鐵路),

不論乘客過不過海, 例如起點/終點係尖沙咀,
只要乘客見易左上車,咁都好大機會轉會
所以影響其實可以好大
少做少錯,但唔做就大獲.
MCMoore 發表於 2022-5-16 14:33 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2022-5-16 14:00
會唔會連 2/6/6C 都影響埋

2/6/6C係sell站位同唔使落去迫,本身啲行街客買餸客都唔會喺兩繁出現,即係荃灣線係無需等多班車,其實唔會有大影響
 樓主| WR309 發表於 2022-5-16 14:46 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-16 13:39
紅線鬆動咗,可能連帶影響九龍西同荃葵路線客量

但另一邊廂930+930x屎水自己倒緊客落鐵

呢個月屎水行肺炎表已經行過龍, 即使930+930x下繁喺上星期開始做返正常繁時班次,

留意到去到中環街市以西都明顯易好多上車
以往正常班次下繁係會頂閘, 依家最多係坐滿, 甚至有吉位,
估計兩者最高收視時段客量跌25-30%, 班班車搵少$500
S3bl430 發表於 2022-5-16 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-5-16 14:28
葵涌區, 搭開鐵路嘅多數搭鐵, 做得比較起嘅只有35A,沿綫同鐵路較為重疊嘅 33A,37 客量呢, 唔係收視差, 班 ...

暫時見唔到港鐵可以點樣善用這段運力冗餘,
能否吸到新客好視乎早繁中環方向美孚至深水埗有沒有淨餘運力吸到新客