hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆重組52X/252B,開辦輔助線252A (繞經掃管笏) ...
開啟左側

建議分拆重組52X/252B,開辦輔助線252A (繞經掃管笏)

HG6729 發表於 2022-6-6 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層

全個屯門東南西北加市中心都係得260X出尖沙咀 青公憑乜有條特快旺角 尖沙咀線?
Ricky403 發表於 2022-6-6 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
尖沙咀就好難入㗎啦,同埋班次一定唔會有290/290A級數
掃管笏嘅新直達線,可以唔兜青龍頭深井咪算好,52X特、261B、962E都要兜深井
tonychow 發表於 2022-6-6 14:05 | 顯示全部樓層

260X 其實唔算唔夠載
要幫補果條其實係 63X,但本身 63X 仲有收費問題,收洪水橋價做特快,用青公做另一條線九巴未必肯
kmb71k 發表於 2022-6-6 21:05 | 顯示全部樓層

timtim439 發表於 2022-6-5 06:33
內文其實有提到,所謂兩條線其實本質都係同一條,只係其中一條兜埋入掃管笏,平均各開30分鐘一班,合共15 ...

我都話咯
成個屯門都只係得一條260X出尖沙咀
青公同掃管笏憑乜嘢可以坐擁兩條
仲要一條唔入掃管笏一條入?

要玩一條已經夠玩

如果屯門拆多條尖沙咀
輪屯門巿區都未輪到青公+掃管笏

以上回應,是否可行?是否合適?
樂仔〞 發表於 2022-6-7 09:43 | 顯示全部樓層
我想問咁樣拆 252A 252B 法 , 我企係轉車站應該企邊到等車好 ?
定係 252A 252B 埋站嘅時候人人大風吹 ?
再講 , 252A 252B 收 $13.7 , 你覺得九巴會咁好人尖沙咀至旺角特快返屯門都減價 ?

而家 52X 咁樣做兩水客不知幾和味 , 仲乘機將青公出葵涌嘅客由 $9.6 upgrade 做 $13.4 , 佢不知幾開心
qunow 發表於 2022-6-7 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-6-6 21:05
我都話咯

城巴8X/19、九巴290/290A,會有人當兩條線?明明就係一條線兩個名
定係要寫到城巴6號線咁樣,同一個number有n種走線先睇得明?定係你會話赤柱有6號6條走線+6A+6X有3條+66+260有2條,總共有13條巴士線由赤柱出中環?
 樓主| timtim439 發表於 2022-6-8 02:25 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-6-7 09:43
我想問咁樣拆 252A 252B 法 , 我企係轉車站應該企邊到等車好 ?
定係 252A 252B 埋站嘅時候人人大風吹 ?
屯轉呢個因為地理位置問題真係無解,飛咗屯轉啲人又會話青公憑咩有條直出線但成個屯門區加埋得一條
屯門方向都叫做可以叫部車停完上層再停下層,但九龍方向又冇可能過到另一邊,除非直頭叫260X好似258X/259X咁入嚟自轉一圈全部人出尖沙咀去另一邊上車,但係無端端增加左行車時間好大機會唔會同意

再講 , 252A 252B 收 $13.7 , 你覺得九巴會咁好人尖沙咀至旺角特快返屯門都減價 ?
價錢呢個相信可以再商討,我淨係抄返而家252B嘅收費出嚟

而家 52X 咁樣做兩水客不知幾和味 , 仲乘機將青公出葵涌嘅客由 $9.6 upgrade 做 $13.4 , 佢不知幾開心
至於你話和唔和味就觀點與角度啫,站於乘客角度青公客除咗出葵涌之外,要最快速度出市區全部都要轉車
剛剛今朝啲人先話轉車站條車龍塞咗差不多三個字先入到站,到底係咪繼續保持「踢晒啲人去轉車站轉車」嘅方針係最好方法,定會唔會可以更加完善分配直達線同轉車線嘅比例?
當然呢個牽涉更大討論層面就不在此多述

樓主| timtim439 發表於 2022-6-8 02:58 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-6-6 21:05
我都話咯

停得屯轉就預咗資源共用,邊度開出嚟個重點唔係真係話咁大

正如你唔會斟酌點解洪水橋有63X特快車直出旺角,但其餘屯門區就冇,甚至點解建生/良景有260X直車出尖沙咀反而碼頭區VIP區冇
停得屯轉就預咗唔同區嘅人都可以用,只不過係睇邊個區有其他特別需要同埋邊度騰空到資源,咪選擇嗰個區出嚟

揀青公嘅主因係提及到希望改善現有52X嘅問題,解決嘅同時能夠騰空資源投放比新路線使用,故此資源投放返比同一區嘅居民亦都合理;相比屯門其他地區線冇多餘空間可以縮到車出嚟,亦冇理由cut本身冇問題嘅路線資源,加上由置樂到小欖沿途大型住宅項目落成帶嚟嘅人口上升,將來絕對有不亞於其他屯門大區嘅客量基礎

樓主| timtim439 發表於 2022-6-8 03:12 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-6 10:12
尖沙咀就好難入㗎啦,同埋班次一定唔會有290/290A級數
掃管笏嘅新直達線,可以唔兜青龍頭深井咪算好,52X特 ...
掃管笏嘅新直達線,可以唔兜青龍頭深井咪算好,52X特、261B、962E都要兜深井
所以呢個講中咗個問題出嚟
朝早掃管笏觀察所見,當班班252同其他特別線都坐滿甚至頂閘嘅時候,呢幾條兜深井嘅特別線反而客量都寥寥可數,窗口位都坐唔晒,好多其實都寧願坐番252出屯轉轉車反而仲快
與其係咁倒不如攬埋置樂同埋成條青公上身增加客量,用呢啲資源做大條線飛走深井仲好

樓主| timtim439 發表於 2022-6-8 03:19 | 顯示全部樓層

最初構思時其實大可以參考其他拆線例子例如68X/268X用返西九龍站做終點,但考慮到轉車站已經有60X/63X兩條路線都係一樣目的地,先至反建議直接參考現有252B走線再加停轉車站,比屯門人多一個選擇出尖沙咀