hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C重組快將實施
開啟左側

[路線消息] 86C/286C重組快將實施

JC3987 發表於 2022-6-21 19:58 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-21 10:09
「如果86C再改快啲」
問題咪就係86C好難再改快啲
郁86C,富豪會無咗車,要再郁86A

我嘅諗法就係 “城門河西-南昌街” 交畀 80M 做,然後 86 同 86C 一齊改快佢。
80M:穗禾苑-源禾路-沙中-獅隧-歌和老街-南昌街-元州街-深水埗地鐵站(循環)
86:改經 富豪-乙明-曾大屋
86C:改經 沙田路

至於話價錢問題,與其話 286C 收得平,不如話 240X 收得貴就真。
其實山腳(石門)去荃灣嘅 38B 都係收緊 $8.6,一上山去廣源就收馬鞍山價,仲要落到山都無分段,九巴大咬咗少少就真。

話時話 286C/ 286 都無咗濱景/小瀝源往九龍分段,我都有啲好奇第一城有冇人嘈嘅呢?
Ricky403 發表於 2022-6-21 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-6-21 19:58
我嘅諗法就係 “城門河西-南昌街” 交畀 80M 做,然後 86 同 86C 一齊改快佢。
80M:穗禾苑-源禾路-沙中- ...

而家就算有區議員都未必會/需要反映居民意見
自然改動易過咗好多
但係就輪到九巴要打蛇隨棍上,唔貴唔做

80M本身唔洗要取消都被九巴慢慢陰到可以取消,仲留乜鬼呀
留黎被穗禾反建議指入去駿洋就有,不過九巴都唔理,繼續建議280X兜駿洋,80M更加直頭建議留剩上下繁各兩班斷咗條尾
Ricky403 發表於 2022-6-21 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-21 13:51
咁佢自己搞到鬼五馬六既又怪得邊個?
睇下條86C拖到而家都搞唔掂
寧願拗到個大家順灘既方案好過

咪就係九巴覺得86系啲價位唔好做
運署又唔批乜都唔改大幅加價
所以咪走去同你做大286系陰86系

一係就減車重組,用削減成本換唔加價/加少啲
但你都識講咁做係唔會令人滿意
2076 發表於 2022-6-21 20:30 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-21 20:22

86 去美孚方向的源禾路分段應該係九巴非常唔想做 86 的主因,而且 86 元州街同青山道塞車塞到嘔,回車慢,所以先至唔想做。

但問題係斬走 86 又唔得,因為源禾路去長沙灣得番 72 會比人嘈加價,亦都補唔到一個同價轉乘去到美孚。

286 事實上係應該去長沙灣方向富豪花園之後過橋,停沙田大會堂同帝都酒店,然後入青沙,大圍上青沙好多選擇,未來亦都可以用 86A,唔需要 286,但 286 過河可以 upgrade 86 去深水埗同長沙灣的乘客,亦都合理化少少抽走 86 班次的理由。

至於去黃泥頭方向,打劫 86A 大圍客有著數過打劫 86 沙市客,因為 86 去黃泥頭係收 $9.4,但 86A 去大圍係收 $7.2,加上經田心出唔駛塞大埔公路沙田段,所以 286 係應該回程停大圍。
抗議962B重組
還我962全日服務
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-22 17:10 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2022-6-21 16:57
冇人話九巴減車好,但山頭主義都係事實,
好似89D為例,馬鞍山快左,但要開條垃圾89S,仲要同小巴一模一 ...

係唔好既方面睇山頭主義係阻頭阻勢
但反去另一面睇的確擋到部分亂咁搞既改動

現實問題係廣黃89D變83X得減價唯一既好處
人地call for馬鞍山服務
係唔係用89S去fulfill已經可以係第二個議題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Mercer 發表於 2022-6-22 17:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-22 17:10

依個只係當初唔知驚唔夠客定想呃錢做貴價流水既結果.
本身89D 兜廣黃都9唔搭8

仲有就係40X 兜源和路做流水, 81C 同舊86C 兜到大圍先上公路, 86過兩次河, 85 兜3個火車站有客既地方, 但85A 85B 就等運到, 85B 仲已經接近收檔

十四鄉準居民 恭喜晒!
Ricky403 發表於 2022-6-22 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-22 17:10

應該慶幸嘅係最後九巴都係堅持改89D
如果好似86C咁嘅情況,就會變咗係X89D全日陰89D
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-23 00:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-21 20:22

都係個句啦
為左收貴$1.1
非繁兩線夾埋每個鐘要開多班
但班客心目中就得286C廿分鐘一班
成本都係返到

運吉批價就亂開既
係睇過唔過到地區關
陰D陰D加幾毫子其實係有機

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tszhinchan3 發表於 2022-6-23 08:39 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-6-22 17:46
依個只係當初唔知驚唔夠客定想呃錢做貴價流水既結果.
本身89D 兜廣黃都9唔搭8

當年89D初開只時繁時全冷,83X只做平日繁時雙向+假期日間雙向。廣黃區議員一直爭取83X全日,但九巴堅持唔肯。之後馬鞍山人多,想做大89D但又驚非繁唔夠客,所以將89D全日+非繁經廣黃去滿足廣黃班人。

其實計實際由大水坑去彩虹既行車時間,89D入廣黃係慢過89C入石門,但因為89D係沙田醫院直出大老山公路再落返小瀝源路,觀感上「完勝」89C!所以點解馬鞍山咁鍾情89D!

而家睇返83X點解一直唔全日唔係冇原因,黃泥頭開直落小瀝源就上隧道,會有幾多客?而家拉上水泉澳其實都唔係好幾多!如果唔係馬鞍山人口增長,89D/83X重組係永遠做唔到!
drbean7218 發表於 2022-6-23 08:45 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-22 18:11
應該慶幸嘅係最後九巴都係堅持改89D
如果好似86C咁嘅情況,就會變咗係X89D全日陰89D ...
九巴當年超hea, 只是諗加83K<>85x & 89C bbi就算, 連89S都唔想開。
另一方面, X89D難全日。反而, 抽89D加落2繁的X89D就講得通。