hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵 ...
開啟左側

[中國大陸] 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵!!!

horivhyc 發表於 2023-1-25 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-23 04:41
有無機會有動臥上北京上海?

朝早可以到北京上海先有吸引力

雖然夕發朝至係好
但動臥要配合偉大既中國係凌晨動檢安排,只會開週末同前後,同埋仲要只得北京上海呢兩局派車,配合埋套跑安排,佢地都唔方覺得開胃
horivhyc 發表於 2023-1-25 02:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-1-23 05:52
係港段capacity如果開番疫前表已經用盡,定係諗住全面復常應該開番直通車去廣州東,真係到時先知
不過 ...

老實講,論現有quota去派車,點解唔直接剷哂剩去到福田既車呢…
夾夾埋埋剷大約十對,呢十對俾你去埋成都西安南昌,近近地湛江(而家去湛江坐高鐵可能要5個鐘,但五年後隨時仲快)都得啦…真係不解
peterkl 發表於 2023-1-25 10:55 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-1-25 02:02
老實講,論現有quota去派車,點解唔直接剷哂剩去到福田既車呢…
夾夾埋埋剷大約十對,呢十對俾你去埋成都 ...

因為0066既福田shuttle先可以收哂所有既車費而唔駛同搶鐵分錢
如果唔係開一班蝕一班
如果開福田以遠既班次,隨時開一班蝕一班

以運行圖最好來講,當然係玩3級停站班次最好...

希望級, 出省快車及直通車停西九龍, 深圳北, 廣州南 (6tph)

光級及省內快車加停福田, 虎門 (2tph)

站站級 (1tph)

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 精闢見解 開一班蝕一班

查看全部評分

Ricky403 發表於 2023-1-25 18:25 | 顯示全部樓層

peterkl 發表於 2023-1-25 10:55
因為0066既福田shuttle先可以收哂所有既車費而唔駛同搶鐵分錢
如果唔係開一班蝕一班
如果開福田以遠既班次 ...

其實可以動感號出少啲車,拉長個維修周期
龜鐵開咁多福田車,都有空間開返廣州南車但係動感號日均總行車里數不增反減
起碼你賣廣告講去廣州方便,但你唔派車上廣州,雖然不至於不實但係都幾輸打贏要
.
peterkl 發表於 2023-1-25 19:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-1-25 18:25
其實可以動感號出少啲車,拉長個維修周期
龜鐵開咁多福田車,都有空間開返廣州南車但係動感號日均總行車 ...

唔係話開幾多車既問題
係現行拆賬模式係,愈離開福田愈遠,0066要比入線費同埋車費收入入唔到袋既問題

變相係,車雖然係政府買(九鐵資產),但維護係我比,車長乘務人工係我出,但營運收入係0,係0066都識狂開福田shuttle收最多既車費啦
港鐵既車費收入係只有西九龍-福田段,過左呢段既車費收入要同CR廣州/其他路局分

香港到福田先得22km,上到廣州140km....上到廣州港鐵先分得果幾十蚊pp [link],其他中途站座位復用出來既車費收入接近0....比正常既生意佬都唔會同你做蝕本生意啦

rickywk 發表於 2023-1-25 19:13 | 顯示全部樓層
其實以前直通車係點拆數?
HU6455 發表於 2023-1-25 22:25 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-1-25 01:55
雖然夕發朝至係好
但動臥要配合偉大既中國係凌晨動檢安排,只會開週末同前後,同埋仲要只得北京上海呢兩 ...

反而我覺得, 一直都開唔成, 9成係拆數既問題
依家個車費表簡直係呃香港人, 有咩理由西九去廣州同西九去廈門係差唔多價?

又有咩理由, 西九一張票去廣州, 係貴過西九上深圳+深圳上廣州兩張票?

西九上福田, 依家連200kph(又係長期臨時限速原因)都上唔到, 又有咩理由收高鐵價?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
WHYB630 + 1 精闢見解

查看全部評分

Ricky403 發表於 2023-1-28 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2023-1-25 19:08
唔係話開幾多車既問題
係現行拆賬模式係,愈離開福田愈遠,0066要比入線費同埋車費收入入唔到袋既問題

社責式每日開一對廣州車都好過而家開咁多無客嘅福田車
就算收入全部歸自己,無客咪又係無收入
印象中甚至疫情停駛嗰陣嘅盈虧係同停駛前分別不大
Waiyin12 發表於 2023-1-28 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2023-1-25 10:55
如果唔係開一班蝕一班
如果開福田以遠既班次 ...

之前好似有個等級係香港直達廣州南,中途不停站,標榜 48 分鐘車程
但如果係跨省長途車(京港、滬港、津港等),又無理由唔停深圳北

之前搭 G80 香港上廣州南(終點係北京西),停深圳北用多 3 分鐘又唔係差好遠
peterkl 發表於 2023-1-29 13:09 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-1-28 18:43
社責式每日開一對廣州車都好過而家開咁多無客嘅福田車
就算收入全部歸自己,無客咪又係無收入
印象中甚至 ...

運行圖比左你就要佔用
除非係不可抗力因素,編左比你唔行就會有問題