hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 突發!屯馬線服務嚴重受阻
返回列表 發新帖
開啟左側

突發!屯馬線服務嚴重受阻

cruisesnet 發表於 2022-6-21 22:49 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-6-21 21:55
唔知今晚有無車要行路軌清客,剛剛下繁中尾段,都應該有車中伏

有就唔會敢快通返車la
車上後備電用完前都唔會考慮lot
s20131417 發表於 2022-6-21 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
附送 輸電橋起火相片
(pic from IG post)
* 2022-06-21 H8.17.12.png
s20131417 發表於 2022-6-21 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2022-6-21 20:51
可能係其他地方輸電入去???

據悉,鐵路公司由葵芳配電站供電予受影響路段。
Ricky403 發表於 2022-6-21 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

臨時應變都係旨意哂TO執生
我搭中第二班荃灣西清客掉頭車
個TO喺美孚hold嗰陣已經狂播供電故障預錄廣播,成車人都你眼望我眼唔知搞乜
隔咗5分鐘,就開始講錦上路至屯門無電,仲講咗三次,月台又跟隊開咪
講完即刻三分一人落車走

點知,去到荃灣西,月台上面仲有成大班人喺到等,仲想上車咁款
好明顯係搭搭下忽然被趕落車唔知發生咩事,站入面pids亦無顯示,職員有冇開咪就唔清楚啦
同車仲有人問點解仲有人等車入大西北
kei_hk 發表於 2022-6-22 09:49 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-6-21 19:49
今次甘大獲,要罰錢了,不過可以向中電 claim錢

點解MTR 要罰錢?

唔係講明非MTR所能控制的事情而引起的延誤﹐係不需要野錢咩。

timewater 發表於 2022-6-22 11:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-6-22 09:49
點解MTR 要罰錢?

唔係講明非MTR所能控制的事情而引起的延誤﹐係不需要野錢咩。

港鐵唔提供後備電源, 算唔算非MTR所能控制的事情?
JX9097 發表於 2022-6-22 11:05 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-6-22 11:01
港鐵唔提供後備電源, 算唔算非MTR所能控制的事情?

有板友提及受影響路段由葵芳變電站供電
算唔算後備電源?

同埋呢件事都唔係黨鐵fault
咁都入得數的話似乎太過份
kei_hk 發表於 2022-6-22 11:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-22 11:05
有板友提及受影響路段由葵芳變電站供電
算唔算後備電源?

完全正確

好明顯﹐成件事起因係中電供電問題﹐就算MTR唔能夠調撥電力去維持有限度服務﹐成件事起因都唔係 MTR 所能控制的事。

要知道要一抽列車起動﹐所花的電力唔會係少的。
仲要繁忙時間﹐同一區間內有幾多抽車要運作?

你可以有幾多電池? 多多電池都唔夠列車持續運作。

相反﹐如果出事的地方係MTR範圍之內﹐例如係車站的電力系統出問題﹐MTR就或有責任﹐需要上繳罰款去 "水魚基金"。

不過﹐奇怪事係輕鐵無受影響。
根據新聞影片﹐除左輕鐵列車不受影響之外﹐輕鐵站亦成為街上「唯二」的燈光。
另外的燈光係九巴車站的大陽能燈﹐九巴的大陽能燈終於發揮最大功用了。

AVBWU291 發表於 2022-6-22 11:50 | 顯示全部樓層

屯馬綫用交流電,每個供電區間隔開,天水圍變電站停咗電,就要喺葵芳個變電站送電畀河背至屯門路段。中間涉及到將葵芳 - 河背、河背 - 天水圍、天水圍 - 屯門 三個供電區間駁返埋一齊,所需時間會耐啲,唔係一時三刻搞得掂。

輕鐵其實都受影響,因為天水圍 3 個(天逸、天瑞、天水圍)、元朗 2 個(元朗總站、水邊圍)、洪水橋、鍾屋村、兆康變電站都斷哂電,要靠河田、石排、新墟畀電受影響地區。不過直流電要過電畀其他供電區間就易好多,唔使好似屯馬綫咁要停一陣。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論