hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 電巴運作暢順 九巴不再購柴油巴
開啟左側

[報刊新聞] 電巴運作暢順 九巴不再購柴油巴

sammyleung719 發表於 2022-6-28 10:38 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-6-28 08:01
電巴行唔行到公路線?

據聞BEB禁止行公路線

運輸署批咪得囉
運輸署批但厹唔用,就即係公司嘅問題

edhong 發表於 2022-6-28 10:40 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2022-6-28 10:36
ZF已經話唔再開發新燃油車車軸或部件,相信其他車廠都會有類似做法,即係歐盟七期柴油車都未必會出現,唔玩 ...

個標準去到天花板咁高,要研發有如開條line砌架道路版A380,邊個打算埋單?
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2022-6-28 10:49 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-6-28 10:15
又唔係諗多咗,乜仲有新型號嘅柴油車研發當中咩?定係永續已經outdated嘅B8L或者E50D?

...

轉買新能源車係一定發生
問題係個時間點係咪連一架成功嘅雙層車都未有
就衝出嚟宣布唔再買柴油車
當呢批電車表現超班,事實上要搵適合派嘅線安置呢 16 部車都有困難,直接講根本係唔啱香港用

批 BDE 出街頭兩個月好唔暢順咩?依家又點?
電容車初期表現都唔錯,依家呢?

當然上星期如果加單買咗 500 架 B8L
我收返
如要討論,請先自貼差餉單一次
PC2625 發表於 2022-6-28 10:53 | 顯示全部樓層

撇開政治偏見, 返回現實先:

1) 環保是大勢所催, 好多國家都逐步減少用汽油車及增加用電動車, 只是相比於私家車, 在重型車輛如巴士在充電技術及續行力方面還有很多地方要克服, 另外, 在香港, 近十年政府都規定巴士公司要用最環保的巴士型號行走市區繁忙路段, 這是事實;

2) 西方國家雖然有研製電動巴士, 但多數是單層為主, 因為使用單層巴士作交通工具的國家較雙層巴士為多, 而且歐美國家普遍冬季較冷及較長, 所以, 例如德國生產的巴士只有暖氣但沒有冷氣裝置, 如要在香港使用, 除改裝外, 引擎等機件更須要特別設計克服香港的炎夏天氣, 成本較高;

3)  基於 (2), 無可否認, 近年來中國大陸在研製雙層電動巴士方面較為進取;

4) 除電動巴士, 有版友提及氫能巴士, 但近日見城巴引入那部擬似觸及運載危險品車輛條例, 不能行走三條過海隧道及其他隧道, 需由拖車拖行通過, 這方面要政府願意修改法例先!

4)  買國內巴士, 運費肯定較其他海外國家低一截, 在商言商, 控制成本對任何營商者都好重要, 是事實!

睇問題應該多方面, 客觀啲!

評分

參與人數 4aPower +2 HugeC +31 收起 理由
051039 + 10 英雄所見略同
Happypig375 + 10 Huge C
Vittorio + 1 精闢見解
matchnacu + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

he_01 發表於 2022-6-28 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-6-28 10:49
轉買新能源車係一定發生

九巴PR講嘅野最多咪當花邊新聞聽下
he_01 發表於 2022-6-28 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2022-6-28 10:53
撇開政治偏見, 返回現實先:

1) 環保是大勢所催, 好多國家都逐步減少用汽油車及增加用電動車, 只是相比於私 ...

咁氫能九巴PR都有提及嘅 又唔係純粹版友FF
kay 發表於 2022-6-28 11:00 | 顯示全部樓層

不過九巴都話買氫巴
即係可以話政府開左綠燈
但全新事物籌備同磨合期就唔知幾耐時間
世界很簡單 人類很複雜
GA6749 發表於 2022-6-28 11:31 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-6-28 10:09
氫能車補充能量的時間短得多
充電車如非採用更換電池的方式
難競爭,另外電池壽命終結、回收
問到單憑電巴兩個月的表現,便訂出2040年的目標是否過於進取,林子豪強調,電巴技術一日千里,過去兩個月的經驗令九巴更有信心。梁領彥亦指,廠商保證電池於10年內可保持其效用,期間如未符表現,廠商亦承諾更換。
應該係因為10年內舊電跌watt有得換呢回事,加上唔輸得,令厹咁口響要提早十年
又,電車換舊電有環保問題,但氫同樣有分環保嘅綠氫定開採時會產生污染嘅藍/灰/棕氫
呢點政府屎水至今都未講得清係用邊隻氫,而電池已經有人做緊回收工作嘅時候
似乎都仲係電車嘅可靠度優勝啲
edhong 發表於 2022-6-28 11:32 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-6-28 10:49
轉買新能源車係一定發生

九公偉論的確係可以逐巴逐巴一野打埋去,我只是覺得佢哋太早衝出嚟柒,但客觀條件係再無任何更有效益嘅新選擇,佢其實不如話市場上已無新代柴油車以供購置相信唔太激起民怨。
簽名被屏蔽
S3bl430 發表於 2022-6-28 11:58 | 顯示全部樓層

GA6749 發表於 2022-6-28 11:31
應該係因為10年內舊電跌watt有得換呢回事,加上唔輸得,令厹咁口響要提早十年
又,電車換舊電有環保問題 ...

如果用煤氣公司的方案(提取煤氣中的氫)咁應該係灰氫
另外,電動車都未必環保,唔好忘記香港主要靠天然氣發電

如果要推廣環保汽車,而電力又來自天然氣,
點解唔推動天然氣驅動的公交車的應用
用天然氣發電,電再驅動巴士馬達,
能量折損應該比直接用燒天然氣的巴士要厲害(內燃機也會帶來能量折損)

講到底, 大部份人想法比較表面,
諗唔到生產電力/氫的污染, 而只能睇到電動車/氫巴士没有污染排放,

錯字連篇